Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 24/08/2024
Nέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί στον πόλεμο της Ουκρανίας η αιφνιδιαστική αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου, που έχει ως αποτέλεσμα, το τελευταίο δεκαήμερο, να εισχωρήσουν σε ρωσικό έδαφος και να προκαλέσουν αναστάτωση στη Μόσχα. Η τελευταία, με τη σειρά της, απαντά μέσα από κλιμάκωση των επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία και απειλές προς τη Δύση, ακόμη και για παγκόσμιο πόλεμο. Είναι, πάντως, η πρώτη φορά αυτά τα δύομιση χρόνια, αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, που η Ουκρανία καταφέρνει αποφασιστικά πλήγματα σε βάρος της Ρωσίας – είτε με τη βοήθεια της Δύσης είτε χωρίς αυτή.
Η επόμενη μέρα
Το τέλος του πολέμου, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι κοντά και ο αντικειμενικός στόχος του Κιέβου, όπως υποστηρίζουν και πολλοί διεθνείς αναλυτές, είναι να υποχρεώσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ενδεχόμενο αυτό, προς το παρόν, αποκλείει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αν και είναι φανερό πως εμφανίζεται εξαιρετικά πιεσμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ουκρανία κατάφερε ακόμη και πλήγματα με drones στη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις, πέραν της εισβολής στην περιοχή του Κουρσκ και την καταστροφή καίριων υποδομών, όπως γέφυρες και δρόμοι.
Η Μόσχα, άλλωστε, ζητούσε από το Κίεβο ως προαπαιτούμενο για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις να εγκαταλείψει τα σχέδια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις τέσσερις περιφέρειες που έχει καταλάβει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και τις έχει προσαρτήσει μονομερώς (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), δηλαδή εκεί που εντείνει τώρα τις επιθέσεις της και για αντίποινα απέναντι στους Ουκρανούς. Τώρα, λοιπόν, οι ισορροπίες φαίνονται να έχουν αλλάξει, αλλά η Ρωσία «βλέπει» πίσω από την ουκρανική επίθεση τη Δύση. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν πράγματι οι επιτυχίες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης -ανεξαρτήτως του αν βοήθησε γι’ αυτές ή όχι η Δύση- μπορούν ν’ αποτελέσουν εφαλτήριο για διαπραγματεύσεις και δη απευθείας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Προς το παρόν, με τη σημερινή κατάσταση, τούτο δεν φαίνεται εφικτό και δύο φαντάζουν τα πιθανά ενδεχόμενα: είτε να συνεχιστεί η αντεπίθεση του Κιέβου και η Μόσχα να βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση που να υποχωρήσει, είτε να κλιμακώσει τη δική της επίθεση και να υποχρεώσει την ουκρανική πλευρά σε υποχώρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, ίσως ο πόλεμος να κριθεί ακόμη και οριστικά υπέρ της ρωσικής πλευράς και ηττημένη μαζί με την Ουκρανία να αναδειχθεί ολόκληρη η Δύση. Από την άλλη πλευρά, ουδείς φαντάζεται ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνεχίσουν την προέλασή τους έως τη Μόσχα, ωστόσο το πλήγμα για τη ρωσική πλευρά είναι και ουσιαστικό, λόγω της εισχώρησης των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος και πρακτικό, σε επίπεδο γοήτρου.
Αυτό σύντομα θα φανεί εάν είναι όντως ικανό να οδηγήσει σε μικρότερες ή μεγαλύτερες υποχωρήσεις τον Πούτιν.