Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 19/11/2022
Παγκόσμιο συναγερμό, αλλά και έντονο προβληματισμό σήμαναν οι δύο πύραυλοι που έπεσαν εντός Πολωνίας και που ενώ αρχικά αποδόθηκαν στους Ρώσους από το Κίεβο, εν συνεχεία προέκυψε ότι ήταν… ουκρανικοί
Ένα θρίλερ βγαλμένο από την πιο νοσηρή φαντασία πύκνωσε για λίγες ώρες τα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία κι έφερε αντιμέτωπη όλη την ανθρωπότητα ακόμη και με τον εφιάλτη μιας παγκόσμιας σύρραξης, ενώ παράλληλα δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τα παρασκηνιακά παιχνίδια που ενδεχομένως παίζονται από κάποιους που επιθυμούν την άμεση και ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αναμέτρηση με τη Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη.
Αφορμή στάθηκαν οι δύο πύραυλοι που προσγειώθηκαν στο έδαφος της Πολωνίας και προκάλεσαν ζημιές σε ένα χωριό και τον θάνατο δύο ανθρώπων, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ρωσική προέλευση και να προκαλούν έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Κι ενώ ήδη είχαν τεθεί σε συναγερμό ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι εκτιμήσεις αυτές αποδείχθηκαν ωστόσο πρόχειρες κι επιπόλαιες, καθώς ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε ν’ ανακοινώσει ότι οι πύραυλοι προήλθαν από την πλευρά της Ουκρανίας και όχι από αυτή της Ρωσίας – κι ενώ ήδη η Μόσχα μιλούσε για «προβοκάτσια» από την πλευρά του Κιέβου.
Τη δήλωση Μπάιντεν έσπευσαν να επιβεβαιώσουν και άλλοι ηγέτες και αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια επίθεση κατά χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και ότι δεν συνέτρεξαν ποτέ οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του περίφημου άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο προβλέπει κοινή στρατιωτική δράση από τα μέλη της Συμμαχίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι πύραυλοι προήλθαν από την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας που ενεργοποιήθηκε με τη σειρά της μετά από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας, συνεπώς -σύμφωνα με το ιδιότυπα… επαγωγικό σκεπτικό του Στόλτενμπεργκ- η Ρωσία είναι που έχει την ευθύνη για ό,τι συνέβη.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corrierre della Serra, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε το ΝΑΤΟ ν’ αναλάβει δράση, υποστηρίζοντας εξ αρχής ότι οι πύραυλοι που χτύπησαν την Πολωνία ήταν πράγματι ρωσικής προέλευσης. Γεγονός που καταδεικνύει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος εξακολουθεί να ζητάει και να εκβιάζει τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ωστόσο η Δύση για προφανείς λόγους εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παραμένοντας πάντα υποστηρικτική ως προς τα δίκαια της Ουκρανίας και τον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.
Κι όλα αυτά, ενώ οι πιέσεις προς το Κίεβο και τον Ζελένσκι ειδικότερα συνεχίζονται προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο να βρεθεί μια πολιτική ή διπλωματική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο. Πληροφορίες έκαναν λόγο και για μυστική συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε τουρκικό έδαφος, με αντικείμενο της συζήτησής τους τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ενώ στη Σύνοδο των G20 στην Ινδονησία, το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής και το αίτημα για άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία δεν στήριξαν Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική. Τούτο μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει για πρώτη φορά στα χρονικά η περίφημη αναμνηστική φωτογραφία των ηγετών…