Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 30/03/2024
Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψε μάλλον αναπάντεχα στην Ευρώπη από τη Μόσχα, με το χτύπημα των εξτρεμιστών στον συναυλιακό χώρο Crocus που άφησε πίσω του περισσότερα από 140 θύματα και εκατοντάδες τραυματίες να συγκλονίζει τον κόσμο όλο και να προβληματίζει για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει. Και τούτο διότι παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε ν’ αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, το Κρεμλίνο επιμένει πως η Ουκρανία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κρύβεται πίσω από τη φονική επίθεση, με σκοπό ενδεχομένως να εντείνει την πίεσή της και να κορυφώσει τα χτυπήματά της στον πόλεμο που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άρνηση Κιέβου, προειδοποίηση ΗΠΑ
Το Κίεβο ασφαλώς αρνείται από τη δική του πλευρά οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ η Ουάσιγκτον έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα από τις αρχές του μήνα. Παράλληλα, εντείνεται και η ανησυχία για το αν το χτύπημα αυτό που θύμισε ως προς τον τρόπο δράσης τις επιθέσεις των ισλαμιστών στο Παρίσι πριν από μερικά χρόνια και το περίφημο Bataclan θα έχει συνέχεια σε ευρωπαϊκό έδαφος – γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι έλεγχοι στα σύνορα για όσους διέρχονται από τη Μέση Ανατολή ή και τη βόρεια Αφρική.
Συλλήψεις και σενάρια
Οι ρωσικές Αρχές πάντως συνέλαβαν συνολικά 11 άτομα που φέρονται να είχαν ανάμειξη στην τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των δραστών και η τύχη τους παραμένουν άγνωστοι. Το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν -όπως λέγεται το παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης που αιματοκύλισε τη Μόσχα- προέρχεται από το Αφγανιστάν και παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής για ποιο λόγο επέλεξε ένα ρωσικό στόχο και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να χτυπήσει.
Οι εικασίες ασφαλώς είναι πάρα πολλές, όπως και οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται γύρω από αυτή την υπόθεση, εμπλέκοντας ακόμη και τις ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες προκειμένου ο Βλάντιμιρ Πούτιν να ξεφύγει από τα εσωτερικά μέτωπα που είχαν ανοίξει το τελευταίο διάστημα πλην του πολέμου στην Ουκρανία – εκλογές, θάνατος Ναβάλνι κτλ.
Η επόμενη μέρα
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα τα επόμενα βήματα του Ρώσου προέδρου, αλλά και αν πράγματι το Ισλαμικό Κράτος ύστερα από μια μακρά περίοδο ηρεμίας έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη και να προχωρήσει, ενδεχομένως, και σε άλλα χτυπήματα που θα ερμηνεύσουν τη στάση και τις προθέσεις του.