Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 11/02/2023
Δραματικές στιγμές και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή: μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περιγραφεί αυτό που συμβαίνει από τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Ν/Α Τουρκία και τη Συρία, ύστερα από τους δύο σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ. Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να φτάσει ακόμη και τους 30 χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εκατομμύρια οι άστεγοι και γενικά όσοι έχουν πληγεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από τη μανία του Εγκέλαδου, η οποία ισοπέδωσε ολοκληρωτικά γειτονιές ή ακόμη και ολόκληρες πόλεις. Οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η θερμοκρασία ειδικά τη νύχτα πέφτει ακόμη και κάτω από το μηδέν.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμούς, το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία, ενώ ειδικά οι περιοχές της Συρίας είναι οι ίδιες που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τον εμφύλιο και τους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Πρωταγωνιστές στις διασώσεις και τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού αναδείχθηκαν οι Έλληνες της ΕΜΑΚ που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία της τραγωδίας, με αποτέλεσμα, παρά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να ξεσπάσει ένα αυθόρμητο κύμα ευγνωμοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – την ώρα μάλιστα που οι τουρκικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο Twitter λόγω της σφοδρής κριτικής που δέχθηκε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών. Ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στη διαχείριση της κατάστασης, αλλά στην πορεία επιλύθηκαν.
Δέκα περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -με το καθεστώς να ολοκληρώνεται λίγο πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου- ενώ στη συζήτηση μπαίνουν και ζητήματα που αφορούν την επάρκεια και την ασφάλεια των κατασκευών. Οι σκηνές στις πληγείσες περιοχές είναι πρωτοφανείς, καθώς επιζώντες αναζητούν τους νεκρούς συγγενείς τους σε πάρκινγκ και άλλους ανοιχτούς χώρους, διότι εκεί στοιβάζονται κατά εκατοντάδες τα πτώματα και λαμβάνει χώρα η διαδικασία αναγνώρισης. Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές καταγράφηκε στο Χαλέπι της Συρίας: ένα νεογέννητο βρέφος βρέθηκε ζωντανό από τους διασώστες μέσα στα ερείπια και είναι το μοναδικό μέλος μιας οικογένειας που επέζησε από τον σεισμό, καθώς οι γονείς του και τα αδέλφια του έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην οποία διέμεναν σε μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έγινε δυστυχώς γνωστή από τον εμφύλιο.
Υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί συνολικά 13,5 εκατ. άνθρωποι -εκ των οποίων περισσότερα από 1,5 εκατ. παιδιά- σε μια ακτίνα 450 χιλιομέτρων από τη δύση προς την ανατολή και 300 χιλιομέτρων από τον βορρά ως τον νότο. Επιστήμονες εκτιμούν ότι η ενέργεια των δονήσεων ισοδυναμούσε με περισσότερες από 130 ατομικές βόμβες, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων διαφορετικών τεκτονικών πλακών.