Το πρώτο μέλημα του Πούτιν όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν να πάρει πίσω τον έλεγχο της παραγωγής και εξαγωγής ενέργειας από τα μετασοβιετικά αρπαχτικά και το δεύτερο να αναστήσει τη στρατιωτική (συμβατική και πυρηνική) ισχύ της Ρωσίας. Στην αρχή ήταν ο πόλεμος στην Τσετσενία που καθιστούσε αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του στρατού, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του ο «τσάρος» είχε την παραδοσιακή ρωσική δυσπιστία προς τη Δύση! Όσοι τότε επικροτούσαμε τις επιλογές του, αποτελούσαμε και πάλι τη γνωστή «μειοψηφία». Ποιος φανταζόταν τότε -σε μια εποχή που κυριαρχούσε η ευδαιμονία της «παγκοσμιοποίησης» και της «μοναδικής υπερδύναμης»- ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος θα κυριαρχούσε στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα;
Κι όμως τα λέγαμε!
Μόνο στο μικρό γαλατικό χωριό της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ υπήρχαν κάποιοι τρελοί που μιλούσαν για τον επερχόμενο ψυχρό πόλεμο, για την άνοδο της Κίνας στην κορυφή, για την ανυπέρβλητη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, για το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στο παγκόσμιο σκηνικό! Και να που όλα έγιναν έτσι, σε πείσμα των «ειδικών»! Η Κίνα προσπέρασε στη σειρά και… σαν σταματημένες τη γερμανική και την ιαπωνική οικονομίες, χωρίς κανείς να το καταλάβει! Σε τιμές καταναλωτή, έχει προ πολλού ξεπεράσει και την αμερικανική, αλλά όλοι κάνουμε ότι δεν το ξέρουμε, για να μη «θυμώσουν» περισσότερο οι Αμερικανοί!
Η Ρωσία «καθάρισε» την υπόθεση Συρία μέσα σε λίγους μήνες, με μια περιορισμένη αεροπορική δύναμη, αλλά με εξαιρετική στρατηγική στο πεδίο της μάχης και στη διπλωματία. Παράλληλα, τα νέα «έξυπνα» όπλα του Πούτιν χτυπούν το καμπανάκι στα Δυτικά επιτελεία. Στοιχίζουν δέκα φορές λιγότερο και αποδίδουν πολύ καλύτερα από τα αμερικανικά! Την είχαν για… «ψόφια», αλλά η αρκούδα δεν τρώει κουτόχορτο! Ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν το είχαν καταλάβει, ήταν και ο αείμνηστος πρώην ΥΠΕΞ της χώρας μας…
«Ισκαντέρ», η μαγική λέξη
Γιατί άραγε αποφάσισε ο Τραμπ να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF), αφού οι ΗΠΑ είναι… αχτύπητες, ενώ η Ρωσία «πεθαμένη»; ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ουσιαστικά κατηγορούν το Κρεμλίνο για την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων τύπου cruise «Ισκαντέρ-Κ» (ή «9M729», όπως τους αποκαλούν οι Δυτικοί) σχεδιασμένων ειδικά για να «τρυπούν» την «αντιπυραυλική ασπίδα» που έχουν στήσει οι Αμερικανοί στην Ανατολική Ευρώπη.
Αυτό που «πονάει» τους Δυτικούς επιτελείς είναι ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι ιδανικοί για να εξουδετερώσουν την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία, αφού οι «στόχοι» δεν απέχουν πάνω από 200-350 χιλιόμετρα ή 3-4 λεπτά πτήσης από τις ρωσικές βάσεις, ενώ οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν και από τη… στρατόσφαιρα (40.000 μέτρα) από στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ-22, καθιστώντας τους πρακτικά μη αναχαιτίσιμους! Οι «Ισκαντέρ» εκτελούν ελιγμούς αποφυγής και εκτοξεύουν 10 ψευδείς στόχους ο καθένας: υπολογίζεται ότι για να καταρριφθεί ένας μόνο «Ισκαντέρ» χρειάζονται έως και 22 πύραυλοι Πάτριοτ τελευταίας γενιάς!