Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 17/06/2023
Η συζήτηση φουντώνει όλο και πιο πολύ, καθώς το ΑΙ, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπαίνει απλώς στη ζωή μας, αλλά πλέον μπορεί να θεωρηθεί ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Και περιεχόμενο αυτής της συζήτησης είναι ποιοι κανόνες και όρια θα πρέπει να μπουν στη χρήση της, καθώς θεωρείται πλέον δεδομένο ότι αυτό πρέπει να συμβεί, προκειμένου να μη βιώσουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και το τεχνολογικό θαύμα εξελιχθεί σε τραγωδία. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το πρόσφατο παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε τη χρήση τεχνολογιών ΑΙ στην αμυντική βιομηχανία, όπου τα ρομπότ εξόντωσαν -εικονικά ευτυχώς- με πολλαπλούς τρόπους, τους ίδιους τους χειριστές τους…
Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα για τη θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας στη βιομετρική επιτήρηση και την υποχρέωση των συστημάτων ΑΙ (π.χ. Chat GPT) να δηλώνουν όταν το περιεχόμενο που παράγουν, έχει δημιουργηθεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Με βάση αυτές τις γενικές αρχές, στόχος είναι η δημιουργία παγκοσμίων προτύπων που θα χρησιμοποιούνται παντού: από τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια και τις αυτοματοποιημένες εφαρμογές έως τα οχήματα χωρίς οδηγό.
Έντονη ανησυχία
Μπροστά στα προβλήματα που έχουν προκύψει, ακόμη και οι ιδρυτές ή επικεφαλής μεγάλων τεχνολογικών οργανισμών παραδέχονται άλλωστε όλο και πιο ανοιχτά ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της κρύβουν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και γι’ αυτό θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρήση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Microsoft, για παράδειγμα, χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για την τεχνολογία ΑΙ, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται και αντίθετες απόψεις, όπως π.χ. ότι η εφαρμογή πλήθους περιορισμών και ρυθμιστικών κανόνων θα αποθαρρύνει εργοστάσια και δημιουργούς εφαρμογών από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η ΑΙ εγείρει πολλά ερωτήματα. Κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά. Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να πατήσουμε το κουμπί της παύσης. Αντίθετα, το θέμα είναι να δράσουμε γρήγορα και να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας και Έρευνας, Τιερί Μπρετόν. Σημειώνεται ότι οι πρώτοι κανόνες είχαν θεσπιστεί από την Ε.Ε. πριν από δύο χρόνια, καθώς ήδη οι ΗΠΑ και η Κίνα είχαν προχωρήσει στο αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο, δεδομένου ότι οι τεχνολογίες ΑΙ που έχουν αναπτύξει είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Το επόμενο βήμα για το Ευρωκοινοβούλιο τώρα είναι η εξειδίκευση των κανόνων που θεσπίστηκαν, ούτως ώστε να ενσωματωθούν σταδιακά και στην εθνική νομοθεσία των χωρών – μελών της Ε.Ε. Εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ακολουθήσει ήδη τον δρόμο των ΗΠΑ και της Κίνας και βρίσκεται μπροστά από την Ε.Ε. όπου η χρήση της τεχνολογίας ΑΙ είναι πιο διαδεδομένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να έχουν ήδη βρεθεί ενώπιον ηθικών και άλλων διλημμάτων για τη χρήση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.