«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο μας, όπως η ατμομηχανή ή η ηλεκτρική ενέργεια στο παρελθόν. Παρουσιάζει νέες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να πετύχει και για να λειτουργήσει προς όφελος όλων. Πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2020», δήλωνε πριν λίγους μήνες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ.
Μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν άγνωστος ο όρος, εκτός φυσικά σε όσους εργάζονταν σκληρά για την ανάπτυξη της ρομποτικής στα ανταγωνιστικά μεταξύ τους επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της επιθετικής πια Κίνας! Ήρθε όμως η έκθεση της ΕΕ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη για την Ευρώπη», όπου διαπιστώνεται ο οξυμένος ανταγωνισμός από ΗΠΑ και Κίνα που είναι ηγετικές δυνάμεις στον τομέα ανάπτυξης συστημάτων αυτοματοποίησης, ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.
Τον περασμένο Απρίλιο έγινε η παγκόσμια έκθεση βιομηχανίας του Ανόβερου, η μεγαλύτερη του κόσμου, όπου πάνω από 5.000 εκθέτες από 75 χώρες παρουσίασαν πρωτοποριακά προϊόντα για την αυτοματοποίηση, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics), με έμφαση στην ψηφιοποίηση της παραγωγής και με λέξη – κλειδί «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» (Βιομηχανία 4.0). Σύμφωνα με τις κοινές διαπιστώσεις των εκθετών, το εργοστάσιο του μέλλοντος θα είναι «έξυπνο», «ψηφιακό» και «δικτυωμένο», με ανθρώπους και ρομπότ να δουλεύουν δίπλα δίπλα.
Κοινός παρονομαστής: Η καινοτομία και η τεχνητή νοημοσύνη, με την ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά εξακολουθούν να κατευθύνονται από τον άνθρωπο.
«Κορυφαία η Κίνα»
Αίσθηση προκάλεσε η εναρκτήρια ομιλία της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, που δεν δίστασε να αναφερθεί με ξεκάθαρα λόγια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις βλέψεις των γερμανικών ομίλων: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή την έκθεση. Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο να είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το 2030. Είμαστε δίκαιοι εταίροι. Όμως θέλουμε κι εμείς να συμμετέχουμε στον ανταγωνισμό και να είμαστε στην πρώτη γραμμή».
Για να πραγματοποιήσει τον παραπάνω στόχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη κατά περίπου 70%, σε 1,5 δισ. ευρώ έως το 2020, για να «προλάβει» τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κομισιόν επιδιώκει οι συνολικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη να φτάσουν τουλάχιστον στα 20 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2020. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», το 2016 οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη ανήλθαν σε 2,4 – 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στην Κίνα σε σχεδόν 10 δισ. και στις ΗΠΑ σε 18 δισ. ευρώ. Μόνο που το επιστημονικό κόστος στην Κίνα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι στη Δύση!
Άλλωστε, η κινεζική ηγεσία είχε ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η Κίνα κυρίαρχη στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι το 2030. «Οι προσπάθειες στην Κίνα είναι τεράστιες. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε», προειδοποίησε και ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ντίτερ Κεμπφ…