Η υπνηλία που διακατέχει τα ακριβοπληρωμένα στελέχη του κράτους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αξεπέραστο χάσμα υπέρ της Τουρκίας.
Η σελίδα αυτή είχε εδώ και αρκετούς μήνες εστιάσει πρώτη -εκτεταμένα, μάλιστα!- στους κινδύνους που συνιστά για την Ελλάδα το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Έρχεται τώρα η πρώτη σοβαρή ελληνική επιστημονική μελέτη, για να αποδείξει τη δραματική επικαιρότητα των επισημάνσεών μας!
Η πρόσφατη καταγραφή του τουρκικού εξοπλιστικού εφιάλτη έγινε μέσω μιας επιστημονικής μελέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, την οποία υπογράφει ο Ν. Παούνης, Ερευνητής του Ε.Κ.Ε.Ο. Η καταγραφή του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος δικαιολογεί τις ανησυχίες των επιτελών του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα σχέδια των Τούρκων ως μια διαρκώς διογκούμενη απειλή, από έναν αντίπαλο που στρατιωτικά θα είναι πανίσχυρος.
Made in Turkey
Μπορεί μεν οι ειδήσεις της παραλαβής των F-35 από τις ΗΠΑ και των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία να είναι τα πιο προβεβλημένα από τον Τύπο εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, όμως η προτεραιότητα της Άγκυρας να στηριχθεί κατά 80% σε δικά της όπλα, είναι η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα! Σύμφωνα με την έκθεση, που προκαλεί πλέον ρίγη ανησυχίας στην Ελλάδα, το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγχώρια κατασκευή σε αρκετές εκατοντάδες, εθνικού άρματος μάχης (ALTAY) και των PARS (8×8) και ΤΟΜΑ Tulpar (που θα συνοδεύει τα άρματα ALTAY), το οποίο ενσωματώνει 100% τουρκικά όπλα, αισθητήρες και συστήματα, σχεδίασης Otokar. Θα υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η τεράστια εμπειρία των Τούρκων από την παραγωγή δεκάδων μοντέλων σύγχρονων αυτοκινήτων (πολλά από τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα!), υπήρξε πολύτιμη και στον στρατιωτικό τομέα.
Συμπράξεις με άλλες χώρες…
Στον κρίσιμο τομέα της αεροπορίας, περιλαμβάνονται 100 ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ (ιταλοτουρκικής κατασκευής τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα σε συριακό έδαφος!), καθώς και 121 ελικόπτερα γενικής χρήσεως S-70 στο πλαίσιο συμπαραγωγής. Επίσης, ευρύτατο πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροχημάτων Altinay, Baykuş, Keklik, 10 MALE ANKA-S13, Bayraktar/TB2, Vestel Karayel. Μάλιστα, τα Bayraktar-TB2 φέρουν εγχώριας κατασκευής πυραύλους UMTAS/MAM-L (δοκιμάστηκαν εξίσου επιτυχώς στο Afrin)! Επιπλέον αναπτύχθηκαν αναλώσιμα drones για επιθέσεις «καμικάζι», υπό την επωνυμία STM Alpagu και Kargu, και UAV ηλεκτρονικού πολέμου Togan14.
Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στον τομέα του Ναυτικού, με πιο χαρακτηριστική την εξέλιξη του εθνικού πλοίου MILGEM, ως βάση για τη ναυπήγηση 8 κορβετών και 4 φρεγατών για το Τουρκικό Ναυτικό. Ακόμα πιο τρομακτικά είναι τα νέα για το πρόγραμμα αναπτύξεως πυραύλων επιφανείας – επιφανείας Bora/Khan (εμβέλεια 280 km), και 4 εκδόσεις πυραύλων J-600T Yildirim, εκ των οποίων η τελευταία (IV) θα έχει εμβέλεια έως 2.500 χλμ.! Ένα από τα επιτεύγματα του τουρκικού ιδρύματος επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών TÜBİTAK, είναι το στρατηγικού επιπέδου ψηφιακό δίκτυο επικοινωνιών TAFICS, για τη συνεργασία των Κλάδων και την επικοινωνία με φωνητικά δεδομένα, αποστολή εγγράφων, εικόνων, φωτογραφιών, υψηλής ποιότητας και ταχύτητας. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη των ρομποτικών εφαρμογών. Τέλος, επισημαίνεται η ενδεχόμενη πρόθεση της γείτονος χώρας να μετεξελιχθεί από συμβατική σε πυρηνική δύναμη!