«Είναι υποκρισία να περιμένεις από τον καπιταλισμό να γίνει ηθικός».
Γιούργκεν Χάμπερμπας
Αν το 1989 χαιρετίστηκε ως «ύστατος αποχαιρετισμός στον Μαρξ» και «το τέλος της Ιστορίας», το 2009 ήρθε για να εξευτελίσει –στην κυριολεξία– όλους εκείνους τους «αστυνόμους Σαΐνηδες», που νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν με τους αγώνες και τις επαναστάσεις. Χαρακτηριστικό της τεράστιας αλλαγής, είναι ότι οι πωλήσεις των βιβλίων του Καρόλου Μαρξ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Δεν έφτανε αυτό, ήρθε και ο… αρχιεπίσκοπος Ράινχαρτ Μαρξ, πρώην επίσκοπος στη γενέτειρα του Καρλ Μαρξ Τρίερ και νυν αρχιεπίσκοπος Μονάχου (παρακαλώ!), για να καταδείξει το μέγεθος της αποτυχίας του μετασοβιετικού κόσμου.
«Αγαπητέ Κάρολε, είμαι πεπεισμένος ότι, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών μας, θα επιστρέψεις από τον τάφο», γράφει στην εισαγωγή του ο συνεπώνυμος αρχιερέας και συνεχίζει λάβρος:
«Στην πράξη ήταν το κεφάλαιο που κατέστρεψε την εργασία. Το 73% των Γερμανών πιστεύει σήμερα ότι το κοινωνικό μας σύστημα είναι άδικο. Η παγκόσμια μεταρρύθμιση δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη, αλλά φόβο. Ένα στα πέντε παιδιά στη Γερμανία δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες. Μόνο στο Βερολίνο, το 40% των παιδιών κάτω των 15 ζουν σε οικογένειες που επιβιώνουν με επιδόματα ανεργίας. Το Ομοσπονδιακό Κοινωνικό Δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί στα φτωχά παιδιά επίδομα»!
Ο αρχιεπίσκοπος Μαρξ, βέβαια τονίζει ακόμα ότι ο καπιταλισμός μπορεί και πάλι να διασωθεί, εφευρίσκονται κάποιου είδους μεταρρυθμίσεις. Το βιβλίο του, με τίτλο… «Το κεφάλαιο» (!!!), δεν στοχεύει στην ανάδειξη του Μαρξισμού, αλλά στην προειδοποίηση για την… ανάστασή του:
«Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των Γερμανών που επιβιώνουν χάρη στα συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων έχει αυξηθεί κατά 40%. Αν δεν θέλουμε να βγουν όλοι αυτοί οι κοινωνικά αποκλεισμένοι στα οδοφράγματα, πρέπει να αντιπαλέψουμε τους μηχανισμούς που τους δημιουργούν», αυτό ακριβώς φοβάται ο καθολικός Μαρξ.
Η ταραχή των πρώην ισχυρών δεν θα καταλαγιάσει. Το σύστημά τους εξελίσσεται ακριβώς όπως το είχε σοφά αναλύσει ο Κάρολος Μαρξ. Κι αν η καταστροφή του σοσιαλιστικού πειράματος του 20ου αιώνα τούς έδωσε την ψευδαίσθηση ότι «καθάρισαν» με τις ενοχλητικές ιδέες, η πραγματικότητα θα τους προσγειώσει ακόμη σκληρότερα στα επόμενα χρόνια…
Χρήστος Φωτιάδης