Είπαμε ότι «άλλαξαν οι Η.Π.Α.», με τον… καλό Ομπάμα, όμως η κεκτημένη ταχύτητά τους δεν σταματά με τίποτε. Ο λόγος για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα, που θύμισε στον κόσμο τον τρόπο που οι Η.Π.Α. εννοούν τη «δημοκρατία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα».
Πληροφορήθηκα το γεγονός από το CNN, αν και στον ορίζοντα υπήρχε ήδη η απειλή της ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου, επειδή ζήτησε από τον λαό να εγκρίνει με δημοψήφισμα το δικαίωμα της επανεκλογής του. Για το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο των Η.Π.Α., πήγαινε πολύ να προστεθεί άλλη μια χώρα στη λίστα των «εχθρών» της Λατινικής Αμερικής.
Ας γυρίσουμε στην «αμερόληπτη κάλυψη» του CNN, βασικού παίκτη στην κατοχύρωση του «δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση», όπως αυτό το αντιλαμβάνονται στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Μετά τις «φήμες» που μετέδωσε το αμερικανικό κανάλι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με κάποιον «πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ», δηλαδή ένα από τα κατακάθια που είχαν ηγηθεί του αντίστοιχου πραξικοπήματος κατά του Τσάβες!
Ο εν λόγω «πρώην», μας «ανέλυσε» (με δικά του λόγια!) πόσο «κακός» ήταν ο πρόεδρος και πόσο «δικαιολογημένο» το εγχείρημα των πραξικοπηματιών! Του δόθηκε υπεραρκετός χρόνος για να «διαφωτίσει» τους ανά τον κόσμο τηλεθεατές, για ποιο λόγο μια εν εξελίξει… χουντάρα ήταν «απολύτως δικαιολογημένη». Αυτά ως προς την «ελεύθερη ενημέρωση» αλά αμερικανικά…
Πέρασαν από τότε αρκετές εβδομάδες, που αποκάλυψαν τις αλλαγές στην πολιτική κατάσταση της Λατινικής Αμερικής. Ο μεν ηγέτης της χούντας, πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου και ψευδοπρόεδρος της χώρας ελέω στρατού Ρομπέρτο Μιτσελέτι, εξακολουθεί να κρατά την Ονδούρα σε «γύψο», όμως γύρω του η αγανάκτηση φουσκώνει. Ο λαός διαδηλώνει με οργή, ενώ σύσσωμες οι χώρες της Νότιας Αμερικής πιέζουν ασφυκτικά για την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Μανουέλ Σελάγια.
Βέβαια, ο τελευταίος είναι μια αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που εξελέγη ως συντηρητικός και μετατράπηκε σε σύμμαχο του Τσάβες. Όμως αυτό δε νομιμοποιεί την εκτροπή, που «θυμίζει» τις παλιές καλές μέρες στην περιοχή, όταν οι χούντες και τα πραξικοπήματα βρίσκονταν σε ημερήσια διάταξη. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει, και το πραξικόπημα καταδικάστηκε ακόμα και απ’ τον Ομπάμα και την Ε.Ε.!
Εκτός απ’ το CNN που αναφέραμε, υπάρχουν στις Η.Π.Α. και άλλοι «νοσταλγοί» της παλιάς εποχής. Όπως η «έγκυρη» Wall Street Journal, που… μαλώνει τον Ομπάμα και αποκαλεί το πραξικόπημα… «τρόπον τινά δη-
μοκρατικό»!!! Απολαύστε το δημοσίευμα, για να μην ξεχνάτε ότι τα φασιστικά σταγονίδια είναι ακόμη πανίσχυρα:
Το πραξικόπημα
«Σε σχέση με άλλα στρατιωτικά πραξικοπήματα, εκείνο της Ονδούρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τρόπον τινά, δημοκρατικό. Ο στρατός δεν εκδίωξε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια με δική του πρωτοβουλία, αλλά σε εκτέλεση απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου. Επίσης, παρέδωσε άμεσα την εξουσία στον πρόεδρο του Κογκρέσου της χώρας, ο οποίος ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Σελάγια. Η νομοθετική και η δικαστική εξουσία δεν διαλύθηκαν. Αναφέρουμε αυτές τις όχι και τόσο ασήμαντες λεπτομέρειες, επειδή συχνά παραβλέπονται από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα ένωσε τη φωνή του με τον Ούγκο Τσάβες, τον Φιντέλ Κάστρο και άλλους υποδειγματικούς δημοκράτες και ζήτησε την επιστροφή του κ. Σελάγια στην εξουσία. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ούγκο Τσάβες, ο κ. Σελάγια προσπαθούσε να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, κάτι που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στην εξουσία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησε πιο σκληρά λόγια εναντίον των πραξικοπηματιών από εκείνα που χρησιμοποίησε εναντίον του Ιράν».