- Ξεπέρασε το 1 τρις δολάρια το δημόσιο έλλειμα των ΗΠΑ στο τελευταίο 9μηνο, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα δεν ξεπερνούσε τα 300 δις δολάρια! Στο σύνολο του έτους, το έλλειμα θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2 τρις δολάρια, ποσό που υπονομεύει ακόμη περισσότερο την αμερικανική οικονομία και το δολάριο. Οι λόγοι της διόγκωσης είναι σαφείς και έχουν επισημανθεί από καιρό στην εφημερίδα μας: τα πακέτα «διάσωσης» τραπεζών και εταιρειών, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι 155 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της κατάρρευσης των αμερικανικών δημοσιονομικών. Η κατάσταση μπορεί, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, να γίνει μόνο χειρότερη…
- Αντίθετα, στην Κίνα που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «πολίτες μ’ ένα κουπάκι ρύζι», ο ρυθμός ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο βρίσκει και πάλι τους ρυθμούς της… απογείωσης. Σύμφωνα με το κρατικό κέντρο πληροφοριών, η ανάπτυξη θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον στο 8%, δηλαδή περίπου σε αυτό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός!
- Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αφού η ιδιωτική κατανάλωση εκτινάχθηκε και αποτελεί πλέον το βασικό προωθητικό μέσο της ανάπτυξης. Μάλιστα, οι πολίτες εμπιστεύονται τόσο πολύ τη νέα κονωνική πολιτική, ώστε δεν διστάζουν να δανείζονται με πενταπλάσιους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν! Να που οι » μαθητές» αποδεικνύονται πολύ καλύτεροι απ’ τους δυτικούς «δασκάλους»…
- Μια που μιλάμε για ανέργους (μια λέξη που θα ξαναγίνει μαζικός εφιάλτης για τους θιασώτες της «ελεύθερης οικονομίας»…) στην Ελλαδίτσα μας, που δήθεν «δεν πλήττεται από την κρίση», προστέθηκαν επισήμως 86.000 άνεργοι στους ήδη υφιστάμενους. Το επίσημο ποσοστό ανεβάινει τώρα στο 9,4%, αλλά η (κάθε άλλο παρά «επαναστατική»)ΓΣΕΕ θεωρεί αυτό το νούμερο ως «μαγείρεμα» και μιλά για τουλάχιστον 15% ανεργία.
- Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό (επίσημο και ανεπίσημο…) θα εξακολουθεί να ανεβαίνει, ενώ δραματικά είναι τα ποσοστά για τους νέους 15-24 ετών (25,2%) και των γυναικών ((13,3%), πάντα σύμφωνα με τα «επίσημα»στοιχεία…
- Αιματηρή είναι η αναμέτρηση μεταξύ του επίσημου κράτους και του καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Ομάδα ενόπλων δολοφόνησε τον δήμαρχο της πόλης Ναμικίπα στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν τα πτώματα 12 μελών επιτροπής του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλεις που διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, κάπου 8.000 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα των πανίσχυρων καρτέλ, σε μια χώρα που ζει την δική της εκρηκτική κοινωνική περίοδο και αναζητά το μελλοντικό της όραμα…
- Σε… «θεούσα» εξελίσσεται πλέον ο Τόνι Μπλερ, μετά την άδοξη απόσυρσή του από την βρετανική πολιτική σκηνή και την «αργομισθία» του (όπως, βεβαίως είχαμε προβλέψει…) ως «ειδικός απεσταλμένος» στην Μέση Ανατολή. «Η πίστη μου υπήρξε πάντα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής μου», δήλωσε πρόσφατα, παρακινόντας μας «να μιλάμε όλοι για το Θεό»! Το «´Ιδρυμα Τόνι μπλερ» ασχολείται βασικά με τις θρησκελιές και έχει τον μεγαλεπήβολο στόχο «να συνδέσει την θρησκευτική και την πολιτική ιδεολογία και να δώσει καθοδήγηση και στήριξη στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης»!
- Φαίνεται, λοιπόν, ότι η στενή σχέση του με τον Μπους και η πλήρης ταύτισή του με τους τυχοδιωκτισμούς του τελευταίου είχε και κάποια σχέση με το…Θεό, αφού και οι δύο πίστευαν ότι ήσαν… εκλεκτοί του. Όσο για τον «αιώνα της παγκοσμιοποίησης», είναι φανερό ότι ο Μπλερ δεν έχει καν καταλάβει ότι «κάτι» έχει αλλάξει από την εποχή της δήθεν αμερικανοβρετανικής παντοδυναμίας…
- Αλλά και ο διάδοχός του, ο κάποτε πολλά υποσχόμενος Γκόρντον Μπράουν, δεν καλοπερνάει στην καυτή πρωθυπουργική κατοικία. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά χάλια του ξεδοντιάρη βρετανικού λέοντα, αλλά και η αυξανόμενη γκρίνια για τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ειδικά οι πρόσφατες απώλειες 8 νεαρών στρατιωτών (οι δύο κάτω των 18 ετών!) οδηγούν την κοινή γνώμη στην στήριξη της άμεσης απόσυρσης από το άντρο των ταλιμπάν. Δυστυχώς, οι χαρούλες που έκαναν με τον σοβιετικό εγκλωβισμό της δεκαετίας του ‘ 80 έμελε να τους φέρουν κεσάτια στις αρχές του «αιώνα της παγκοσμιοποίησης».
Χρήστος Φωτιάδης