Πολύς λόγος γίνεται για το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν. Μάλιστα, η πρόσφατη επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα ερμηνεύτηκε ως «διερεύνηση διευκολύνσεων» από την Ελλάδα για ένα τέτοιο χτύπημα. Ποια είναι η θέση του Ιράν;
Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την ασθένεια που λέγεται Ισραήλ! Η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών της Δύσης είναι εμφανέστατη στην περίπτωση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν και του Ισραήλ. Εμείς εμπλουτίζουμε ουράνιο σε χαμηλό ποσοστό (5%), όσο αρκεί για την παραγωγή της αναγκαίας ενέργειας, ενώ το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα. Κι όμως, εμείς είμαστε η «απειλή» για τον κόσμο και όχι το κράτος-τρομοκράτης, που κατέχει παράνομα τα εδάφη του παλαιστινιακού λαού και δολοφονεί καθημερινά τα παιδιά του!
Το Ιράν έχει πολλές φορές καταθέσει σαφείς προτάσεις για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς η Δύση –κυρίως οι ΗΠΑ– τορπιλίζουν κάθε πρόταση με την οποία δεν συμφωνεί το Ισραήλ. Όσο για την πρόσφατη «ειρηνευτική προσπάθεια», δείχνει ότι θα έχει την τύχη όλων των προηγούμενων!
Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη και φίλη χώρα. Είναι δικαίωμά της να αναπτύσσει τις σχέσεις της με κάθε χώρα που επιθυμεί, φυσικά και με το Ισραήλ. Το Ιράν είναι απόλυτα ικανό να αντιμετωπίσει κάθε εχθρική ενέργεια. Η έναρξη ενός πολέμου είναι πολύ εύκολη, η λήξη του όμως είναι συχνά δύσκολη, όπως βλέπουμε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα επίθεσης εναντίον μας, όμως πιστεύουμε ότι περισσότερο θα μείνουν στο επίπεδο του ψυχολογικού πολέμου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πιστέψω ότι η επίσκεψη Νετανιάχου είχε σχέση με συνεργασία για επίθεση εναντίον μας. Το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για κάτι τέτοιο…
Πώς βλέπουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία, που αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ σε ισχυρό παράγοντα της περιοχής;
Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και είναι φυσικό να διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις που την αφορούν. Επίσης είναι λογικό να υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού και την ειρήνευση της περιοχής. Η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά των άοπλων ακτιβιστών ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το καλό όνομα της Τουρκίας.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει παραδοσιακά ως αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντά της. Και συχνά αλλάζει την τακτική της, αν αυτό την συμφέρει.
Παρατηρούμε ότι, παρά την υποχώρηση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη θετική της ψήφο υπέρ των νέων μέτρων κατά του Ιράν, οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται θεαματικά. Θεωρείτε την Κίνα ως στρατηγικό εταίρο;
Η Κίνα είναι μια πανίσχυρη χώρα, που παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις και κατά συνέπεια στις εξελίξεις της περιοχής μας. Οι σχέσεις μας τα τελευταία 30 χρόνια στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος και στην τρέχουσα συγκυρία μπορεί να θεωρηθούν ιδανικές. Τους δίνουμε ενέργεια και μας δίνουν καλά και φτηνά προϊόντα. Επενδύουν στο Ιράν και μας προσφέρουν προηγμένη τεχνογνωσία.
Εκτός αυτού, η Κίνα παίζει αποτρεπτικό ρόλο για τη λήψη ακραίων μέτρων κατά της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Κίνα και η Ρωσία γνωρίζουν καλά ότι έχουν μόνον οφέλη από τις καλές σχέσεις τους με το Ιράν…