Η υποχώρηση της κάποτε «μοναδικής υπερδύναμης» επιταχύνεται θεαματικά. Σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, τεχνολογικό, ακόμα και σε επικοινωνιακό (το ασυναγώνιστο πεδίο υπεροχής της…) επίπεδο, η κυρίαρχη Δυτική δύναμη των τελευταίων επτά δεκαετιών δείχνει να… μένει από καύσιμα!
Ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια αυτής της υποβάθμισης ήταν η θεαματική καταστροφή του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Cygnus, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου Antares, που επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τρόφιμα, υλικό για πειράματα και εξοπλισμό.
Χαρακτηριστικό σημείο της αποτυχημένης αποστολής ήταν η ανάθεση της διαχείρισης του πυραύλου Antares στην ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences. Αρκετοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η εταιρεία δεν είχε τις προδιαγραφές για μια τόσο σημαντική αποστολή, αλλά τα ιδιωτικά συμφέροντα επικράτησαν.
Σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA αναφέρεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε «δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση» και δεσμεύεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτό καταστεί δυνατόν. Η αμερικανική υπηρεσία διευκρινίζει ότι «εργάζεται με την Orbital για τη συλλογή όλων των στοιχείων σχετικά με την αποτυχία της αποστολής».
Ρωσική ετοιμότητα!
Το χειρότερο ήταν η άμεση αντίδραση της Ρωσίας στο αμερικανικό πάθημα. «Εάν λάβουμε αίτημα για την επείγουσα τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) με αμερικανικό φορτίο μέσω δικού μας σκάφους, θα το ικανοποιήσουμε. Αλλά, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο επικεφαλής του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Αλεξέι Κρασνόφ.
«Η έκρηξη του Cygnus δεν έχει συνέπειες στην τροφοδοσία του ρωσικού τομέα του ΔΔΣ, στο μέτρο που εμείς μεταφέρουμε με δικά μας σκάφη τύπου Progress το μεγαλύτερο τμήμα των φορτίων μας», διευκρίνισε ο Αλεξέι Κρασνόφ. Και, μέσα στην απόλυτη σαστιμάρα των Αμερικανών, η Ρωσία εκτόξευσε την επόμενη κιόλας μέρα πύραυλο Soyouz που μετέφερε προμήθειες, κατά βάση «ρωσικές», για το αμερικανικό πλήρωμα του Σταθμού!!!
Η γνωστή από καιρό έλλειψη ρευστότητας στη NASA ήταν φυσικό να πλήξει το επίπεδο των αμερικανικών διαστημικών προγραμμάτων. Και, φυσικά, στον διμερή ανταγωνισμό που κρατά κοντά 70 χρόνια, έρχεται να προστεθεί και το εξαιρετικά φιλόδοξο κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, που αναμένεται να χαρίσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στην έκπτωτη υπερδύναμη…
Χρήστος Φωτιάδης