Εκτός από τους «εταίρους και δανειστές» μας, υπάρχουν πολλοί και στην Ελλάδα που ασπάζονται τη θεωρία περί «μοναδικότητας» του ελληνικού χρέους και φυσικά όλα όσα πάνε πακέτο με αυτήν. Δηλαδή, τα περί «φαύλων, μπαταχτσήδων, άπληστων» Ελλήνων, που μοναδικό σκοπό της ζωής τους έχουν διαχρονικά να τρώνε τα λεφτά των «εργατικών» βορείων λαών, απολαμβάνοντας την καθημερινή σιέστα τους δίπλα στο κύμα!
Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα, όπως ισχυρίζονται οι ξένοι και οι εγχώριοι υβριστές μας ή μήπως το κεφάλαιο «παγκόσμιο χρέος» έχει πολύ διαφορετική οσμή;
Οι… καλοί μαθητές
Ως σύνολο των χρεών μίας χώρας ορίζεται αθροιστικά το δημόσιο χρέος συν το χρέος των επιχειρήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των νοικοκυριών. Πάταγο προκάλεσε στους επαΐοντες, αλλά «θάφτηκε» για το ευρύ κοινό, μία έκθεση του διεθνούς ομίλου συμβούλων επιχειρήσεων ΜακΚίνσεϊ, η οποία ασχολείται ακριβώς με το θέμα αυτό. Η έκθεση εξετάζει 47 χώρες, τις 22 πιο ανεπτυγμένες του κόσμου και 25 αναπτυσσόμενες. Αναφέρει για κάθε μία από τις χώρες αυτές το ποσοστό του ΑΕΠ που της αντιστοιχεί σε δημόσιο χρέος, σε χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε χρέη των επιχειρήσεων και σε χρέη των νοικοκυριών.
Ακούμε πολλά καθημερινά για «πτωχευμένες» χώρες, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν ως αποτέλεσμα «κακών πολιτικών» ή και «κακών κυβερνήσεων». Εντελώς συμπτωματικά, οι χώρες αυτές είναι «μη φιλικές» προς τη Δύση, όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε, η Βόρεια Κορέα κλπ. Επομένως, η εικόνα που σχηματίζει ο αδαής παγκόσμιος δέκτης των αλχημειών που αναπαράγουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ είναι ότι αυτή η ομάδα των χωρών (με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα!) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των υπερχρεωμένων.
Έλα όμως που η ρημάδα η πραγματικότητα έχει άλλη άποψη. Ποια νομίζετε ότι είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη; Η… Ολλανδία! Ναι, αυτοί οι Ολλανδοί, που ως πιόνια των Γερμανών τόσο συχνά μας κουνούν το δάχτυλο, χρωστούν ως κράτος, ως τραπεζίτες, ως επιχειρηματίες και ως ιδιωτικά νοικοκυριά ένα βουνό λεφτά! Σχεδόν… επτά φορές το ΑΕΠ τους – το 687% του ΑΕΠ τους για την ακρίβεια! Πάνω από τρεισήμισι φορές το ΑΕΠ της Ολλανδίας (362%) είναι οι υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού της τομέα! Πάνω από ένα ΑΕΠ της χώρας (127%) χρωστούν οι ολλανδικές επιχειρήσεις και επίσης πάνω από ένα ΑΕΠ (115%) χρωστούν τα ολλανδικά νοικοκυριά! Δεύτερα στον κόσμο είναι τα ολλανδικά νοικοκυριά σε χρέη!
Αλλά ποια είναι πρώτα σε χρέη νοικοκυριά; Τα δανέζικα νοικοκυριά χρωστούν το… 129% του ΑΕΠ της χώρας! Και η μεν Δανία αναφορικά με το δημόσιο χρέος της βρίσκεται ακριβώς στο όριο που ορίζει το Μάαστριχτ, στο 60% του ΑΕΠ, και είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν το έχουν υπερβεί, αλλά συνολικά οι «νοικοκύρηδες» της Δανίας ως κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα τους στην… τρίτη (!!!) θέση των πιο χρεωμένων κρατών του πλανήτη. Η Δανία οφείλει πάνω από… πέντε φορές το ΑΕΠ της!!! Χρωστάει το 538% του ΑΕΠ της για την ακρίβεια. Πάνω από δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας (235%) χρωστούν οι δανέζικες τράπεζες!
Είπαμε για τον πρώτο οφειλέτη, την Ολλανδία, είπαμε για τον τρίτο οφειλέτη, τη Δανία, δεν είπαμε όμως για τον δεύτερο. Πρόκειται για τον υποτιθέμενο… «τον πιο καλό τον μαθητή» των μνημονίων και της γερμανικής ευρωλιτότητας: την Ιρλανδία! Σχεδόν επτά φορές το ΑΕΠ τους χρωστούν οι «υπέροχοι» Ιρλανδοί! Ούτε τρεις φορές το ΑΕΠ δεν χρωστούν οι Ελληνες, που τους έχουν κάνει οι Γερμανοί «του κλώτσου και του μπάτσου» και τους έχουν ξεφτιλίσει σε όλη την Ευρώπη! Μάλιστα, το 680% του ΑΠΕ τους χρωστούν οι Ιρλανδοί! Τρεις φορές το ΑΕΠ της Ιρλανδίας χρωστάει μόνο ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας (291%), ο οποίος φόρτωσε στο κράτος και ένα δημόσιο χρέος ύψους 115% του ΑΕΠ για τη διάσωσή του!
Καλά κουμάσια όλοι τους!
Όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης χρωστούν περισσότερα από την Ελλάδα! Οι Βρετανοί χρωστούν συνολικά το 435% του ΑΕΠ της Βρετανίας, οι Ισπανοί το 402% του ΑΕΠ της χώρας τους, οι Γάλλοι 374%, οι Ιταλοί 335%. Φεύγοντας από τη Γηραιά Ηπειρο, ας μην κάνουμε καλύτερα λόγο για την τρίτη οικονομία του πλανήτη, την Ιαπωνία. Οι Γιαπωνέζοι χρωστούν το… 517% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι οφειλέτες σε πλανητικό επίπεδο, μετά τους τρεις νοικοκύρηδες Ευρωπαίους! Συνολικά στις 47 χώρες που εξετάζει η έκθεση της ΜακΚίνσεϊ, τα χρήματα που χρωστούν ανέρχονται στα 199 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιστοιχούν στο 286% του ΑΕΠ τους! Ήταν 142 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007 και μέσα σε μία επταετία αυξήθηκε κατά 57 τρισεκατομμύρια – ποσοστό 40%! Είναι φανερό ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός ζει με δανεικά, αλλά αυτό είναι ένα άλλο, κολοσσιαίο θέμα.
Τουλάχιστον μπορούμε τώρα να υποπτευθούμε για ποιο λόγο «υποχώρησαν» οι «φίλοι και σύμμαχοί» μας και δεν μας έστειλαν «στα βράχια», όπως μας απειλούσαν οι γνωστές πολιτικές και δημοσιογραφικές γραφίδες, της γνωστής πέμπτης φάλαγγας…