Η άποψή μας για τη Γερμανία του 2015 και την καγκελάριό της είναι γνωστή. Αφού κόντεψε να διαλύσει την ΕΕ για να «ρίξει» τον Τσίπρα, τώρα χειρίζεται το μείζον μεταναστευτικό πρόβλημα των Σύρων προσφύγων πολέμου με τη γνωστή μέθοδο της… στρουθοκαμήλου: στην αρχή άφησε την Ιταλία και την Ελλάδα να φορτωθούν το πρώτο κύμα. Σύντομα κατάλαβε ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες προωθούνται προς την κεντρική Ευρώπη και κυρίως την ίδια τη Γερμανία!
Η γερμανική κοινή γνώμη είναι κυριολεκτικά τρομοκρατημένη! Όχι μόνον οι νεοφασίστες, αλλά και μεγάλο τμήμα των πιο «ανεκτικών» στρωμάτων χρησιμοποιούν τη γνωστή ξενοφοβική φρασεολογία. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αυτό το κύμα προσφύγων, αλλά αδυνατούν να πιέσουν για μια λύση του συριακού προβλήματος στη σωστή κατεύθυνση…
Αλλά, για να μη… μονολογούμε, ας δούμε τι έγραφε για την «ατμομηχανή της Ευρώπης» ένας κάθε άλλο παρά αντιδυτικός αρθρογράφος, ο Αλέξης Παπαχελάς, με αφορμή τη στάση της Γερμανίας κατά την πρόσφατη επτάμηνη περιπέτειά μας:
«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ σκληρός με τα όσα έγιναν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Τα τραγικά λάθη των εταίρων και δανειστών, η ατολμία του παλαιού πολιτικού προσωπικού και η εγκληματική ανευθυνότητα του νέου, κόστισαν πάρα πολύ ακριβά στον τόπο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Η Γερμανία, για μία ακόμη φορά, έδειξε ότι δεν μπορεί να χειρισθεί τη δύναμή της. Εχει υποστεί τεράστια ζημιά το κύρος και το προφίλ της από τους χειρισμούς του κ. Σόιμπλε. Δεν το λέμε αυτό μόνο εμείς οι Έλληνες. Αποτελεί κοινό τόπο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στον αγγλοσαξονικό κόσμο και στη βερολινέζικη ελίτ που ενδιαφέρεται για το ευρωπαϊκό project. Η Γερμανία εμφανιζόταν έως πρόσφατα ως η διστακτική δύναμη, η χώρα που δεν ήθελε να εμφανίζεται ως κυρίαρχη ηγέτις της Ευρώπης για να μην ξυπνήσει ιστορικές μνήμες και στερεότυπα. Η συμπεριφορά του κ. Σόιμπλε, όσες αφορμές και αν έδωσε η Αθήνα, ξύπνησε ό,τι θέλει να ξεχάσει η ίδια η Γερμανία και να ξεχάσουν οι άλλοι γι’ αυτήν»!
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πια ότι αυτή η Γερμανία μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων; Να δώσει λύσεις στα τρία μείζονα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε ή τουλάχιστον συνέβαλε δραματικά στη δημιουργία τους; Περιμένουμε την άποψή σας…
Χρήστος Φωτιάδης