Σε σχετική παρατήρησή μου για το εύρος των εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία, φίλος Ρώσος διπλωμάτης μού είπε: «Εκτός από τους αριθμούς και τις στατιστικές , θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έδειχναν να αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα, ειδικά την τελευταία δεκαετία»! Πράγματι, αν αναλογιστεί κανείς ότι το «μοντέλο Πούτιν» αποτελούσε πρότυπο για τον Ερντογάν ή ότι κάποια στιγμή η Τουρκία βρέθηκε πολύ πιο κοντά στις ρωσοκινεζικές οργανώσεις στρατηγικής συνεργασίας («Σαγκάη», BRICS κλπ) απ’ ό,τι στη Ε.Ε., τότε η οπισθοχώρηση στις διμερείς σχέσεις αναμένεται να γράψει νέο κεφάλαιο κλασικής ανατροπής στις διεθνείς σχέσεις!
Εκτός από τις αναμενόμενες ασύμμετρες απαντήσεις του Πούτιν στην εγκληματική ενέργεια του Ερντογάν (αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στην περιοχή και οικονομικές κυρώσεις), το πιο ενδιαφέρον στοιχείο θα είναι οι αιφνιδιαστικές απαντήσεις της Ρωσίας σε βάθος χρόνου.
Η εμπεδωμένη -ακόμα και στις ΗΠΑ- εικόνα της πλήρους υποστήριξης που παρείχε επί πέντε ολόκληρα χρόνια (!) η Τουρκία στο τρομακτικό «χαλιφάτο», αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας, με πολλές νέες αποκαλύψεις. Θυμίζουμε ότι τον Γενάρη του 2014, δυνάμεις της τουρκικής χωροφυλακής, με εισαγγελική εντολή, ανακάλυψαν τεράστιο φορτίο όπλων για τους τρομοκράτες, με… αποστολέα την τουρκική ΜΙΤ! Το τουρκικό έδαφος χρησιμεύει επίσης για την απορρόφηση του πετρελαίου που αντλούν οι τρομοκράτες από τις κατεχόμενες συριακές πετρελαιοπηγές. Τέλος πλήθος τραυματιών νοσηλεύτηκαν σε τουρκικά νοσοκομεία, μπαινοβγαίνοντας από τα σύνορα σαν στο σπίτι τους!
Το «βαρύ όπλο»…
Τα οικονομικά και επικοινωνιακά αντίποινα της Ρωσίας θα στοιχίσουν πολύ ακριβά στην έως πρότινος φιλόδοξη Τουρκία. Ένας άλλος τομέας που θα «πονέσει» πολύ είναι η «κόκκινη κάρτα» στα σχέδια της Άγκυρας για συμμετοχή στο οικονομικό μπλοκ των ανερχόμενων δυνάμεων της Ευρασίας! Όχι μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ως οριστικά ματαιωμένο, αλλά θα καταστραφεί ακόμα και το σχέδιο της Τουρκίας να γίνει ο καθοριστικός κόμβος ενέργειας για την (νότια, τουλάχιστον…) Ευρώπη!
Όμως ο Πούτιν μπορεί (και πρέπει, κατά την ταπεινή μας γνώμη!) να χρησιμοποιήσει ένα επιπλέον «χαρτί», που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το τουρκικό εγκληματικό κατεστημένο. Η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας και η επιχειρησιακή ένταξη των Κούρδων της Συρίας (φωτό) στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό που πραγματικά μάχεται τους τρομοκράτες (και) στο έδαφος (Συριακός Στρατός, Χεζμπολάχ, εθελοντικές μονάδες από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν κλπ), θα αποτελούσε το ισχυρότερο χτύπημα στο καθεστώς Ερντογάν!
Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σ’ αυτό το μέτρο, το οποίο θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη μαχητική ικανότητα των αντιτρομοκρατικών συμμάχων. Παράλληλα, θα πιστοποιήσει τη βούλησή της να στηρίξει τη δημιουργία κουρδικού κράτους, έστω και σε βάθος χρόνου. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί τον μόνιμο εφιάλτη του θρασύδειλου τουρκικού καθεστώτος, διαχρονικά! Μακάρι να συμπέσει γι’ άλλη μια φορά η σκέψη μας με αυτήν του προέδρου Πούτιν!
Χρήστος Φωτιάδης