Η εν ψυχρώ κατάρριψη του ρωσικού Su – 24 από την Τουρκία ήταν για τους περισσότερους αναλυτές ένα αναπάντεχο γεγονός. Κι όμως, τα δείγματα γραφής του Ερντογάν και κυρίως οι συγκεκριμένες λεκτικές του προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία ήσαν αρκετές, τόσο πριν όσο και μετά τις τελευταίες τουρκικές εκλογές. Όπως αποδείχτηκε, η προοπτική της κατάληψης ολόκληρης της τουρκοσυριακής συνοριακής περιοχής από τους Σύρους Κούρδους του PYD ήταν ο μόνιμος εφιάλτης που τον οδήγησε τελικά στην ανιστόρητη επιλογή του…
Στις 27 Οκτωβρίου, με αφορμή την ανακήρυξη ενός νέου αυτόνομου καντονιού των Κούρδων, ο Ερντογάν δήλωσε: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η βόρεια Συρία θύμα των μηχανορραφιών τους. Επειδή αυτό αποτελεί απειλή για εμάς και δεν είναι δυνατό για εμάς ως Τουρκία να πούμε “ναι” σ’ αυτήν την απειλή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 μέλη του PKK στο PYD. Δεν υπάρχει λόγος να το αγνοούμε αυτό, αυτό είναι ένα γεγονός. Όλες αυτές οι χώρες που μοιάζουν φιλικές προς εμάς, προσπαθούν να κάνουν αυτό το γεγονός να φανεί αντίστροφα. Όποια βοήθεια σε όπλα λαμβάνει το PYD, έρχεται απ’ αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα όπλα», πρόσθεσε, στο φόντο των «διαμαρτυριών» που η Άγκυρα υπέβαλε πρόσφατα προς Ουάσιγκτον αλλά και Μόσχα για τη στήριξη των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας!
Την επόμενη μέρα, τη σκυτάλη πήρε ο Νταβούτογλου: «Η Τουρκία δεν έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά. Η εικόνα θα είναι διαφορετική όταν το κάνει. Όλοι θα έπρεπε να παρακολουθούν τις κινήσεις της», είχε τονίσει όλο νόημα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο «Α Χαμπέρ», όπου και επισήμανε ότι το πρόβλημα της Συρίας «δε θα μπορούσε να λυθεί χωρίς η Τουρκία να είναι παρούσα», αλλά και ότι «η Τουρκία ποτέ δε θα μπορέσει να αφήσει την οποιαδήποτε χώρα να αποφασίσει για τη μοίρα συνόρων μήκους 911 χιλιομέτρων. Είπαμε «το PYD δεν θα περάσει τον Ευφράτη προς τη Δύση. Θα τους χτυπήσουμε αν το κάνουν». Και τους χτυπήσαμε δυο φορές… Ένα συριακό ελικόπτερο κατερρίφθη πέρυσι. Ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο σκάφος χτυπήθηκε επίσης. Δεν είναι δυνατόν να γίνει οτιδήποτε στη Συρία χωρίς την Τουρκία»!
Τέλος, στις 12 Νοεμβρίου ο Ερντογάν επανέφερε ξανά το ζήτημα της δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, με το πρόσχημα της βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών (όπου το κόμμα του σημείωσε σαρωτική νίκη) θα τερματίσει την «πολιτική αβεβαιότητα» στη χώρα, ενώ, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που ευρύτερα χαρακτηρίζει την περιοχή, προειδοποίησε όσους ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» (της σύγκρουσης στη Συρία) ότι μπορεί να καούν και οι ίδιοι, σχόλιο που θεωρήθηκε ως «φιλική συμβουλή» προς τη Ρωσία!
Όπως βλέπουμε, το τουρκικό καθεστώς είχε πράγματι προειδοποιήσει για τις προθέσεις του. Μόνο που κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις στρατηγικές του σχέσεις με μια στρατηγική υπερδύναμη και στρατηγικό εταίρο της χώρας του, όπως η Ρωσία…
Χρήστος Φωτιάδης