Το εντεινόμενο πρόβλημα του κύματος προσφύγων από την Μέση Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες προσφέρεται για κινδυνολογία στο εσωτερικό. Εκτός από το καθαρά «φασιστικό τόξο», υπάρχουν και οι γνωστοί ευρωλάγνοι, που επιχειρούν για άλλη μια φορά να βάλουν το πρόβλημα σε… φυλετική ή… θρησκευτική βάση
Θυμίζουμε απλά ότι το ίδιο είχαν κάνει και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη ροή οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία! Κι όμως, σε βάθος χρόνου αποδείχτηκε περίτρανα ότι η χώρα ωφελήθηκε με το παραπάνω από την παρουσία των Αλβανών συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους ενσωματώθηκαν και κατοικούν μόνιμα εδώ!
Ένα από τα πιο ενοχλητικά παραδείγματα προσέγγισης των σημερινών μεταναστών με θρησκευτικά (αντιμουσουλμανικά, δηλαδή) κριτήρια είναι η «συγγραφέας» Σώτη Τριανταφύλλου! Έχουμε αναφερθεί ήδη στην περίπτωσή της και δεν θα ασχοληθούμε άλλο μ’ αυτήν. Αντίθετα, θα παραθέσουμε έναν δικό μας «ηλεκτρονικό διάλογο» με μια γνωστή δημοσιογράφο, που κάθε άλλο παρά ανήκει στον χώρο της ακροδεξιάς. Ο διάλογος αυτός αποκαλύπτει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί κανείς από πρόχειρες και ανισόρροπες «απόψεις», απλά επειδή αυτές κυριαρχούν στην κοινή γνώμη και τα… «κοινωνικά δίκτυα»…
Η ηλεκτρονική συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή ένα άρθρο της φίλης δημοσιογράφου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Παρίσι: Είναι αυτός ένας πόλεμος πολιτισμών;»… Ορισμένα αποσπάσματά του προκάλεσαν την αντίδρασή μου. Δείτε μερικά:
«Το Ισλάμ έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας λατρείας του θανάτου (…) Με ποια όπλα αντιμετωπίζεις, όμως, τον “μαύρο θάνατο”; Πώς αντιμετωπίζεις την πίστη του άλλου χωρίς να προσβάλεις τις βασικές αρχές ελευθερίας; Γιατί, ναι, ο εχθρός μας, ο εχθρός της λογικής, δεν είναι άλλος από την ίδια την πίστη. Και στον αραβικό κόσμο, εκεί όπου ο αναλφαβητισμός θερίζει, η πίστη προσδίδει ανωτερότητα, γι’ αυτό και οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν τα “μαντράσας”, τα θρησκευτικά σχολεία (…) Η Δύση συχνά κατηγορείται πως έχει προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, μέσα από αιώνες κατακτήσεων και επεμβάσεων. Είναι η πίστη που διαφοροποιεί τα πράγματα, χωρίς την πίστη, χωρίς αυτή την πίστη (τους), τα περισσότερα παράπονα των μουσουλμάνων απέναντι στη Δύση θα ήταν κενά. Θα μπορούσε να υπάρξει αλληλοσεβασμός, άρα και ειρήνη, ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση; Χωρίς ολικό μετασχηματισμό του Ισλάμ, σίγουρα όχι. Και με τις φωνές της πνευματικής ελίτ του Ισλάμ –σκηνοθέτες, συγγραφείς, ποιητές– να σαπίζουν στις φυλακές, ποιος να εισακουστεί μέσα στην κυριολεκτική και μεταφορική έρημο;»…
Ισλάμ και… τζιχάντ το ίδιο πράγμα;
Ένα μικρό τμήμα της απάντησής μου παραθέτω:
Ήδη από τον τίτλο σου ένοιωσα περίεργα. Ο «πόλεμος πολιτισμών» θεωρείται και πρέπει να είναι «απαγορευμένη» ορολογία για κάθε «προοδευτικό» άνθρωπο, όποια σημασία κι αν έχει απομείνει και σ’ αυτόν τον όρο! Ο δε «εφευρέτης» του, ο ουσιαστικός ακροδεξιός ρατσιστής Χάντιγκτον, θεωρείται στις ίδιες τις αγγλοσαξονικές χώρες κάτι σαν… πανεπιστημιακός Άδωνις και φυσικά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη από κανέναν σοβαρό αναλυτή! Ακόμα και μετά την 11/9, ακόμα και μετά τη Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι!
Η συνέχεια είναι εξίσου ανατριχιαστική, με την τρομακτική σου φράση: «Το Ισλάμ έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας λατρείας του θανάτου»!!! Φοβερά ανιστόρητη και η άποψη: «Ο εχθρός μας, ο εχθρός της λογικής, δεν είναι άλλος από την ίδια την πίστη»!!! Στο λέω εγώ, ο απόλυτα άθεος, για να μην παρεξηγηθώ! Τίποτε απολύτως από τα παραπάνω δεν ισχύει, γι’ αυτό και είναι λάθος όλο το «θεώρημα» που (πρόχειρα, ελπίζω…) έχεις στήσει! Το «Ισλάμ» δεν έχει τίποτε περισσότερο ή λιγότερο «θανατηφόρο» από κάθε άλλη θρησκεία σε βάθος πολλών χιλιετιών, αφού κάθε μια είναι μετεξέλιξη μιας προηγούμενης και όλες έχουν κοινά σημεία. Εκείνο που είναι θανατηφόρο και εχθρικό προς τη λογική είναι η αξιοποίηση της «πίστης» για την επίτευξη κυριαρχικών στόχων! Όσο για το πόσο «δολοφονικό» είναι το Ισλάμ, με αριθμούς, μη με αναγκάσεις να σου υπενθυμίσω τη δράση της «χριστιανικής πίστης» σε ολόκληρο τον πλανήτη, επί αιώνες, αρχίζοντας από τη μαζική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού (που την γέννησε!) και συνεχίζοντας το ίδιο μέχρι τις μέρες μας!!!
Η ενδιαφέρουσα (ελπίζω…) κουβεντούλα μας κράτησε πολύ ακόμα, τόσο που δεν χωρά στη σελίδα. Όμως δείχνει δυστυχώς πόσο αποπροσανατολιστικά μπορούν να είναι τα σχόλια για τόσο σοβαρά θέματα, ακόμα κι αν προέρχονται από καλόπιστα άτομα…
Χρήστος Φωτιάδης