Oσοι εξαρτούν την ενηµέρωσή τους από τα δελτία των ελληνικών καναλιών έχουν µια προφανή εικόνα για τις έντονες πολιτικές αναταράξεις στην ισχυρότερη χώρα της Λατινικής Αµερικής: «οι διεφθαρµένοι σοσιαλιστές, που δεν αντιστάθηκαν στο βάζο µε το µέλι και έχωσαν µέσα ολόκληρο τον αγκώνα»! Ίσως µάλιστα αρκετοί να έκαναν αυθόρµητο συνειρµό µε το ΠΑΣΟΚ του 1989! Γιατί και τότε όλοι οι υπόλοιποι, ∆εξιοί και «Αριστεροί», προσπαθούσαν να µας πείσουν ότι επρόκειτο για το πρώτο και µοναδικό κόµµα που διέφθειρε το αγνό έως τότε πολιτικό σύστηµα της χώρας… Στη Βραζιλία έχουµε να κάνουµε επιφανειακά µε µια σύγκρουση ανάµεσα στην εκτελεστική και στη δικαστική εξουσία, όµως αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ περισσότερα.
Στη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση πρωταγωνιστούν η νυν και ο πρώην πρόεδρος από τη µια πλευρά, ενώ από την άλλη το κύριο αντιπολιτευόµενο «Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα της Βραζιλίας» (PSDB) και ο αµφιλεγόµενος 44χρονος δικαστής Σέρζιο Μόρο. Για τους µισούς Βραζιλιάνους, οι έρευνες του δικαστή Μόρο αποδεικνύουν ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της βραζιλιάνικης Αριστεράς είναι διεφθαρµένοι και, όχι µόνο πρέπει να αποµακρυνθούν από την εξουσία, αλλά και να λογοδοτήσουν. Για τους υπόλοιπους µισούς, ο Μόρο είναι απλώς ένας επίδοξος πραξικοπηµατίας και συµπεριφέρεται ανάλογα, χρησιµοποιώντας τα ΜΜΕ και τη ∆ικαιοσύνη κατά το δοκούν και µε µοναδικό στόχο τον αφανισµό -µε ή χωρίς αποδεικτικά στοιχεία- του «Λούλα» και της Ρουσέφ, ήτοι των ανθρώπων που κυβερνούν τη Βραζιλία τα τελευταία 13 χρόνια.
Παράδοση στη διαφθορά…
Η Ντίλµα Ρουσέφ, πρόεδρος της χώρας, βρίσκεται αντιµέτωπη µε προσπάθεια αποποµπής της µε την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων του κρατικού προϋπολογισµού για την κάλυψη δηµοσιονοµικών κενών της διακυβέρνησής της. Ο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, τέως πρόεδρος της Βραζιλίας, βρίσκεται στο στόχαστρο της τεράστιας έρευνας για «µίζες» στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras. Βέβαια, η εκτεταµένη διαφθορά δεν «εφευρέθηκε» από τους νυν κυβερνώντες. Πρόκειται για ένα βαθιά ριζωµένο πρόβληµα στη βραζιλιάνικη κοινωνία που όµως αφορά σε µεγάλο βαθµό και την αντιπολίτευση, καθώς ήταν εκτεταµένη στις κυβερνήσεις του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος της αντιπολίτευσης κατά τη δεκαετία του 1990!
Είναι φανερό ότι η κατά µέτωπον επίθεση δεν έχει ως κύρια αιτία τις όποιες οικονοµικές απώλειες της χώρας από τις επιλογές του Λούλα και της Ρουσέφ. Αντίθετα, οι δυο τελευταίοι πρόεδροι έλαβαν σοβαρά υπόψη το ζήτηµα της διαφθοράς και ενίσχυσαν την Οµοσπονδιακή Αστυνοµία δίνοντάς της περισσότερη αυτονοµία, την ώρα που η αντιπολίτευση εργαζόταν για να υπονοµεύσει τις προσπάθειες της χώρας µε όλους τους δυνατούς τρόπους – από την εναντίωσή της στη φορολογική µεταρρύθµιση και την επιδείνωση της οικονοµικής ύφεσης ως τη χάραξη ενός δρόµου για την εγκαθίδρυση ενός καταπιεστικού αστυνοµοκρατούµενου καθεστώτος!
Ανατροπή της Αριστερής προοπτικής
Μετά τον θρίαµβο των φιλοαµερικανικών δυνάµεων στην Αργεντινή και τη Βενεζουέλα, η Βραζιλία αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» των ανατροπών! Οι σοβαρές πολιτικές απώλειες της «Αυτοκρατορίας» (όπως ειρωνικά αποκαλεί τις ΗΠΑ η λατινοαµερικάνικη Αριστερά!) στη διάρκεια των προηγούµενων 15 χρόνων δεν ήταν ποτέ δυνατό να γίνουν ειρηνικά αποδεκτές. Έτσι, η µακρά παράδοση στη διαίρεση και την αποσταθεροποίηση «µη φιλικών» χωρών βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που πιθανολογούν ακόµα και κάποιο πραξικόπηµα, σε πιο «ελαφριά» έκδοση από τις γνωστές χούντες που κατέσφαζαν τους πολίτες σε όλη τη Λατινική Αµερική, κάθε φορά που τολµούσαν να σηκώσουν το κεφάλι στην «Αυτοκρατορία»! Τέλος η συµµετοχή της Βραζιλίας στους Brics αποτελεί από µόνη της ξεχωριστή αιτία για να παίξουν οι Αµερικανοί τα ρέστα τους στη βραζιλιάνικη σκακιέρα…