Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 18/06/2022
Συστηματικά και μεθοδικά, καταστρέφουμε τις διμερείς μας σχέσεις με σειρά σημαντικών χωρών που ήδη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή μας, η οποία σίγουρα θα αναβαθμιστεί στο εγγύς μέλλον. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ιράν, μια χώρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια μάς προμήθευε με φτηνό πετρέλαιο, το οποίο πληρώναμε με γενναιόδωρη πίστωση!
Ως πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όμως, και έχοντας πρόσφατα λάβει το θερμό χειροκρότημα του… Κογκρέσου, «καταφέραμε» να βάλουμε σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης τις σχέσεις μας με την Τεχεράνη. Το γεγονός της κλοπής του φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά της Εύβοιας έκανε τον γύρο του κόσμου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως «χωροφύλακα» των ΗΠΑ και μάλιστα σε απολύτως παράνομες ενέργειες, όπως είναι τα κατά βούληση εμπάργκο που επιβάλλουν!
Γνωστή είναι και η αποφασιστική απάντηση του Ιράν, με κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από ειδικές μονάδες! Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της ιρανικής ηγεσίας είναι ότι στις 4 Ιουνίου, σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ επικαλείται τους «γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατάσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού», ενώ καταλήγει λέγοντας: «Στην προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ, το Ιράν κατηγορείται για κλοπή. Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;», έγραψε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση του Εφετείου της Χαλκίδας που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου, με την οποία επετράπη η κατάσχεση αυτή! «Το Ιράν άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης», αναφέρει το Reuters. «Η έφεση έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο. Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί πλέον αυτή η απόφαση του Εφετείου»!
«Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε την έκπληξη»
Από τις πηγές μας στην ιρανική πρεσβεία είχαμε πληροφορηθεί ότι ο πρεσβευτής κ. Ahmed Naderi είχε αναλάβει προσωπικά τη διαχείριση της νέας κρίσης στις διμερείς μας σχέσεις. Έτσι, αναμέναμε με ενδιαφέρον τη συνάντησή μας, για να μάθουμε το παρασκήνιο της υπόθεσης. Θυμίζω ότι μόλις πριν ένα μήνα είχε γίνει συνάντηση του Α. Naderi με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, υποτίθεται «σε πολύ καλό κλίμα»! Θυμίζω επίσης ότι το 2020 είχε προηγηθεί άλλη μια εχθρική πράξη της χώρας μας απέναντι στο Ιράν, με την αποστολή στη Σαουδική Αραβία πυραύλων Patriot από το ελληνικό οπλοστάσιο και ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού!
Ο Ιρανός πρέσβης Naderi είχε τότε δηλώσει χαρακτηριστικά και με σαφήνεια:
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει σχέσεις ριζωμένες στην Ιστορία με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας διέπονται από κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Είμαστε δύο χώρες που δεν είχαν την παραμικρή διαφορά και εστία έντασης στις σχέσεις τους κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων δεκαετιών. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι φιλικές και στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, το Ιράν, αν και υπέφερε το ίδιο από οικονομικά προβλήματα λόγω των βάναυσων και παράνομων κυρώσεων, προμήθευε την Ελλάδα με πετρέλαιο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, δείχνοντας πνεύμα μέγιστης συνεργασίας. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως ο ιρανικός λαός δεν αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εισέλθει στις περιφερειακές διαμάχες που αφορούν την περιοχή του Περσικού Κόλπου και να εμπλέξει τη χώρα σε αντιπαραθέσεις, διακινδυνεύοντας τα ελληνικά συμφέροντα».
Στη συνάντησή μας ήταν εμφανής η καλή διάθεση του Ιρανού διπλωμάτη: «Η έφεση ασκήθηκε από την ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία, με Έλληνα δικηγόρο, που προσέλαβε η ίδια. Η δική μου παρέμβαση έγινε αποκλειστικά σε διπλωματικό επίπεδο, για το ξεπέρασμα της κρίσης. Όμως, η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Στην πραγματικότητα ανέτρεψε μια εντελώς παράνομη απόφαση, καθ’ υπόδειξη ξένης χώρας. Πρόκειται για απόφαση με πολύ θετικές συνέπειες που ξεπερνούν τις δικές μας σχέσεις και αποκαλύπτουν διεθνώς την παράνομη φύση κάθε είδους μονομερών κυρώσεων»!
Για όσους γνωρίζουν καλά το Ιράν, η επιδείνωση των διμερών μας σχέσεων είναι ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός. Αφενός ευνοείται άμεσα η Άγκυρα, η οποία διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τεχεράνη, παρά τα αντίθετα συμφέροντά τους στη Συρία. Επιπλέον, υπάρχει έντονη διπλωματική δραστηριότητα για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα του Κόλπου, με παρονομαστή τα κοινά τους ενεργειακά συμφέροντα, αλλά και την αισθητή υποχώρηση της αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, με αντίστοιχη αναβάθμιση Ρωσίας και Κίνας! Μετά το ηχηρό χαστούκι στην Λιβύη, όπου βρεθήκαμε γι’ άλλη μια φορά «στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», μετά την πολεμική κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τη χειρότερη μετά το 1821 κατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων, το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις μας με μια χώρα που ζει σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1979 και είναι με διαφορά η πιο «μπαρουτοκαπνισμένη» σε ολόκληρη την υφήλιο!