Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 04/02/2023
Σε θρίλερ με… τουρκικό δάκτυλο μετατρέπεται η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επηρεασμένος προφανώς και από το προεκλογικό κλίμα και την ανάγκη να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά προβλήματα -όπως ακριβώς πράττει με τις διαρκείς απειλές κατά της Ελλάδας- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να σπάσει το μέτωπο των δύο σκανδιναβικών χωρών, αξιοποιώντας και την ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα σε Άγκυρα και Στοκχόλμη μετά το κάψιμο του Κορανίου σε διαδηλώσεις στη σουηδική πρωτεύουσα.
Η Φινλανδία ωστόσο απέρριψε ήδη την «προσφορά» της Τουρκίας και υποστηρίζει ότι ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο μαζί με τη Σουηδία. «Αγκάθι» στην υπόθεση -που προκάλεσε και το τουρκικό βέτο- παραμένει η αναγνώριση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες ως «τρομοκρατικών» των οργανώσεων των Κούρδων, όπως αξιώνει η Άγκυρα. Ενώ λοιπόν έγιναν βήματα από Ελσίνκι και Στοκχόλμη προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία γεγονότα προκάλεσαν το ρήγμα στις σχέσεις Σουηδίας – Τουρκίας και το σκληρό διπλωματικό και πολιτικό πόκερ που ξεκίνησε ο Ερντογάν, προκειμένου η Τουρκία ν’ αποδεχθεί την ένταξη των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία, εν μέσω μάλιστα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Όλα δείχνουν έτσι πως οι εξελίξεις θ’ αργήσουν ακόμα· ορόσημο θ’ αποτελέσει σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Απομένουν δηλαδή σχεδόν πέντε μήνες διαπραγματεύσεων για να αρθούν τα όποια εμπόδια και η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την ώρα που «όχι» στην ένταξη λέει και η Ουγγαρία, καθώς η κυβέρνησή της και ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν έχουν δεσμευτεί ότι το Κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από την Τουρκία – το νομοσχέδιο έχει μεν κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο δεν έχει τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία.
Όπως είναι εξάλλου γνωστό, οι εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου και η θέση του Ερντογάν παραμένει δύσκολη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οπότε είναι λογικό αρκετοί να «διαβάζουν» την αρνητική στάση του απέναντι στη Σουηδία ως ένα προεκλογικό παιχνίδι για να μη φανεί στην τουρκική κοινή γνώμη ότι υποχωρεί δηλαδή απέναντι στους δυτικούς συμμάχους και ότι ο ίδιος έχει το πάνω χέρι. Όμως, κάθε δράση προκαλεί και αντίδραση κι έτσι ακούγονται τώρα φωνές και στο εσωτερικό της συμμαχίας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας -και της Ουγγαρίας, αν επιμείνει να στέκεται στο πλευρό της Άγκυρας- από το ΝΑΤΟ. Μια άλλη, εξίσου πειστική εκδοχή αναφέρει ότι ο Ερντογάν με τη στάση του επιχειρεί ν’ ασκήσει πίεση προς την Ουάσιγκτον προκειμένου να «ξεπαγώσει» η προμήθεια των αεροσκαφών τύπου F16, με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Κογκρέσο να είναι γνωστό ότι αγγίζουν εμμέσως και την Ελλάδα, αφού συνδέονται με την προμήθεια των αμερικανικών F35 στη χώρα μας και γι’ αυτό αντιδρά εξάλλου έντονα η τουρκική πλευρά.