Την επιβεβαίωση ότι οι πολιτικές εξελίξεις και τα παρασκήνια επηρεάζουν, πλέον, σε καθοριστικό βαθμό τη βαθμολογία και τους τελικούς νικητές, επιβεβαίωσε ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision που διεξήχθη στο Τορίνο την Κυριακή 15 Μαΐου.
Νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανία, με ένα τραγούδι που σε καμία περίπτωση δεν ήταν καλύτερο από άλλα, λίγα δυστυχώς, τραγούδια που ακούστηκαν φέτος, ωστόσο συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τις προτιμήσεις του κοινού κατά την ψηφοφορία. Το συγκρότημα Kalush Orchestra ερμήνευσε το τραγούδι «Stefania», αφιερωμένο στις μητέρες των μελών του συγκροτήματος και όλου του κόσμου, επιβεβαιώνοντας εξ αρχής τον τίτλο του φαβορί που του είχε δοθεί. Ωστόσο, η παραφιλολογία που ήθελε την ουκρανική παρουσία να κερδίζει ούτως ή άλλως, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, έδιναν και έπαιρναν πριν τον τελικό. Η καχυποψία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από τα ρεπορτάζ που ήθελαν τους διοργανωτές, και πάλι πριν τον τελικό, να προσεγγίζουν χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, για να ρωτήσουν αν είναι σε θέση και επιθυμούν να διοργανώσουν τον επόμενο διαγωνισμό, προφανώς επειδή θεωρείται πολύ δύσκολο να είναι σε θέση η (νικήτρια) Ουκρανία να τον φιλοξενήσει στα εδάφη της.
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν επιτροπές όπως της Ρουμανίας και άλλων 5 χωρών (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σαν Μαρίνο) «κόπηκαν» από την παραδοσιακή απευθείας ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την EBU να κάνει λόγο για «παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας», με τους Ρουμάνους, ωστόσο, να καταγγέλλουν επίσημα ότι η κριτική επιτροπή τους δεν έδωσε τους 12 βαθμούς στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι παρουσιαστές, αλλά στη Μολδαβία!
Μέσα σε αυτό το, τουλάχιστον «περίεργο», κλίμα, η Αμάντα Γεωργιάδη με το «Die Together» κατάφερε να συγκινήσει κοινό και κριτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταλάβει την 8η θέση…