Δεν είναι ανέκδοτο: Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ όρισε επίτιμη πρέσβειρα για τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως, τη… Wonder Woman. Μιλάμε για τη γνωστή ηρωΐδα των “DC Comics”, η οποία έκανε θραύση το πάλαι ποτέ και (όλως τυχαίως) φέτος γιορτάζει τα 75α γενέθλια της.
Η… βγαλμένη από χολιγουντιανή ταινία απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ban Ki-Moon και των συμβούλων του, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως: κάποιοι τη βρήκαν πρωτότυπη, άλλοι έξυπνη, ορισμένοι ιδανική επιλογή ώστε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Οι περισσότεροι όμως, άσκησαν –τουλάχιστον- έντονη κριτική στον ΟΗΕ, που επέλεξε να αναθέσει μια τόσο σημαντική θέση σε μια γυναίκα καρικατούρα και δεν κατάφερε να βρει «μια πραγματική γυναίκα που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των γυναικών…» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη διαδικτυακή καμπάνια αποδοκιμασίας που οργάνωσαν τα 600 μέλη του ίδιου του ΟΗΕ που αντέδρασαν στην απόφαση! Μαζί τους και οι ανά τον κόσμο φεμινιστικές οργανώσεις. Μάλλον όμως, μάταια, αφού η απόφαση είχε ήδη ληφθεί!
Γυναίκα – θαύμα ετών 75
Ποια είναι όμως η Wonder Woman, που τιμήθηκε από τον ΟΗΕ, με τον επίζηλο τίτλο; Η γεννημένη το 1942 γνωστή ανά τον κόσμο με το κωδικό όνομα Diana Prince, είναι κατά βάση… πατριωτάκι, αφού ανήκει στη φυλή των μυθικών Αμαζόνων. Γεννημένη ημίθεα, στην πατρίδα της είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα (δηλαδή Άρτεμις) της Θεμίσκυρας, της μυθικής δηλαδή πρωτεύουσας της χώρας των Αμαζόνων, που τοποθετείται στην ανατολική Μικρά Ασία και ιδρύθηκε από τη βασίλισσα των Αμαζόνων Λυσίππη προς τιμή της θεάς Aρτέμιδος. Τι είναι όλα αυτά; Τα γενεαλογικά στοιχεία που “γέννησε” για τη χάρτινη υπερ-ηρωίδα του ο δημιουργός της, William Moulton Marston.
Από την 75χρονη ζωή της, πέρασαν διάφοροι συγγραφείς, οι οποίοι, ανάλογα με την εποχή, της άλλαζαν εχθρό. Στην αρχή πάλεψε με νύχια και με δόντια εναντίον των Ναζί, μετά εναντίον άλλων μυθικών ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.
Πολύ αργότερα, το 1985, δύο νέοι συγγραφείς ξαναέγραψαν την ιστορία της, δίνοντάς της έναν πιο… πανανθρώπινο ρόλο, αφού αναφέρεται ως «πρέσβειρα ειρήνης της πατρίδας της, Θεμίσκυρας, στον υπόλοιπο κόσμο»! Λέτε αυτός ο ρόλος να ενέπνευσε και τους Σοφούς του ΟΗΕ;