Στον μακρύ κατάλογο γνωστών καλλιτεχνών -και όχι μόνο- που καλούνται να σχολιάσουν τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην τέχνη, μπήκε και ο Sting, ο οποίος μόνο ζοφερό βλέπει ένα τέτοιο μέλλον, όπου οι στίχοι των τραγουδιών θα παράγονται από τη «μηχανή». Ο πρώην frontman των The Police μίλησε στο BBC για το θέμα των στίχων που παράγονται από την AI, λέγοντας ξεκάθαρα πως πιστεύει ότι δεν θα φτάσουν ποτέ να συγκριθούν με τα τραγούδια των… ανθρώπων στιχουργών, προβλέποντας «μάχη».
«Τα δομικά υλικά της μουσικής ανήκουν σε μας, στα ανθρώπινα όντα», είπε ο Sting και πρόσθεσε: «Θα είναι μια μάχη που όλοι θα χρειαστεί να δώσουμε τα επόμενα χρόνια, υπερασπίζοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο ενάντια στην AI». Παράλληλα, δήλωσε ότι η τεχνολογική καινοτομία «δεν τον εντυπωσιάζει καθόλου» και είναι όπως το να βλέπει μια ταινία CGI.
«Βαριέμαι αμέσως όταν βλέπω μια εικόνα που έχει παραχθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Φαντάζομαι το ίδιο θα νιώθω όταν ακούσω μουσική που θα έχει παραχθεί από την AI. Μπορεί στην περίπτωση της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά για τραγούδια που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινήσουν», τόνισε ο Sting.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την κυκλοφορία από το Spotify της υπηρεσίας «AI DJ» στη Βρετανία και την Ιρλανδία, η οποία «αναγνωρίζει» τις μουσικές συνήθειες των χρηστών και τους προτείνει νέα τραγούδια, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Παράλληλα, η νεοϊδρυθείσα ομάδα «Human Artistry Campaign» προειδοποιεί για τους κινδύνους των εταιριών AI και το κατά πόσο παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, ένα πεδίο στο οποίο θα υπάρξουν σύντομα πολλές εξελίξεις.