Μια ακόμα πολύ σημαντική συνεργασία εγκαινίασε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στο πλαίσιο της Κοινωνικής πολιτική του, καθώς την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου υποδέχθηκε πρόγραμμα της υπηρεσίας της ΕΣΑμεΑ «Διεκδικούμε Μαζί», παρέχοντας την δυνατότητα σε δημότες που ανήκουν στην συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, καθώς και τις οικογένειές τους, να αποκτήσουν ενημέρωση και γνώση δικαιωμάτων και διευκολύνσεων που δικαιούνται. Στελέχη του προγράμματος, έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη σειρά επισκέψεων σε όλους τους δήμους της Αττικής, όπου και συνομιλούν με πολίτες με ή δίχως αναπηρία, για τα θέματα που τους απασχολούν.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επισκέφτηκε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το μέλος του ΔΣ της Ε.Σ.ΑμεΑ, Δημήτρη Σηφάκη και την Κοινωνική Λειτουργό της Συνομοσπονδίας, Ειρήνη Τσαλουχίδη, καθώς και με την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας, Γεωργία Καραμιχάλη και την Ψυχολόγο Βάσια Κούρτη, οι οποίες δίνουν την καθημερινή «μάχη» για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.
«Μεγάλη η ανάγκη της πληροφόρησης»
«Είναι η δεύτερη συνάντηση που γίνεται και, μετά την πρώτη όπου συναντήσαμε τους συναδέλφους για να οργανωθούμε, σήμερα ξεκινάμε τις συναντήσεις με το κοινό. Η παρουσία μας έχει να κάνει με την ενημέρωση των Ατόμων με Αναπηρία για τα όσα δικαιούνται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους. Εμείς μπορούμε να είμαστε εδώ και να ενημερώνουμε τι δικαιούνται. Κυρίως μας ρωτούν για οικονομικά ζητήματα, όμως, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση. Ο γονιός που έχει ένα παιδί με Αναπηρία, δεν έχει πληροφόρηση τι θα γίνει για το παιδί του μετά. Δεν υπάρχει και πρόνοια», αναφέρει αρχικά ο κ. Σηφάκης. Όπως εξηγεί, υπάρχει ενδιαφέρον και δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι υπάρχει υποστήριξη, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του κοινού.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει υποστήριξη. Υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετή. Και τώρα με το κομμάτι του ΟΠΕΚΑ που ήρθε στους Δήμους και είναι ένα άλλο μοντέλο πια, υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετό. Τα Κέντρα Κοινότητας κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν επαρκούν, όμως, τα άτομα. Αυτό διαπιστώνουμε συνήθως», σημειώνει.
Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα, είναι το ζήτημα της απασχόλησης και το κατά πόσον υπάρχουν ευκαιρίες απορρόφησης για τα Αμεα. Και εκεί υπάρχουν επιλογές, αλλά επίσης ένας πολύ βασικός παράγοντας είναι το ίδιο το άτομο και το περιβάλλον του. «Υπάρχουν επαγγελματικές επιλογές. Έχουμε ανοίξει σε αυτό το κομμάτι. Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό. Θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά και περισσότερη ενημέρωση. Είναι και κάτι που μπορεί να υπάρχει, αλλά, ποιος θα ωθήσει το άτομο να το κάνει; Αυτή η υποστήριξη γενικότερα δεν υπάρχει. Πολλές φορές όχι μόνο το άτομο με αναπηρία, αλλά ακόμα και το οικογενειακό του περιβάλλον είναι έτσι. Υπάρχει η πλευρά που κρύβει το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Πλέον υπάρχει και εξωστρέφεια και το δουλεύουμε συνεχώς».
Η συνεργασία της Συνομοσπονδίας με τους Δήμους είναι σχετικά φρέσκια, αλλά, όπως σημειώνει ο κ. Σηφάκης, το ενδιαφέρον είναι ήδη αυξημένο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεργασία με 42 Δήμους. Έχουμε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη να κάνουμε επαφές και σε κάποιους έχουμε παρουσία ακόμα και τρεις φορές το μήνα. Υπάρχει μια ροή και έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Σε κάποιους Δήμους έχουμε δει πολύ κόσμο. Η ανάγκη της πληροφόρησης είναι μεγάλη και φαίνεται», τονίζει.
Οι προσπάθειες των εργαζομένων
Όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη δομή, έτσι και στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, το προσωπικό μπορεί να μην είναι επαρκές, αλλά δίνει καθημερινά τρομερό αγώνα, με αγάπη και ενδιαφέρον για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κοινού. Και, όπως φαίνεται από δράσεις σαν αυτή, η ανάγκη είναι μεγάλη, κάτι που φαίνεται και στην ανταπόκριση.
«Συνήθως, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι τι δικαιώματα και παροχές μπορούν να έχουν. Το κομμάτι της Κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πολιτικής το γνωρίζουμε γιατί αφορά στις παροχές που μπορεί να έχει ο εκάστοτε Δήμος για τα Άτομα με Αναπηρία. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχουν κρατικά ζητήματα ή παροχές που εμείς δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα, όσο ενημερωμένοι κι αν είμαστε. Συνήθως κρατάμε τις απορίες που δεν μπορούμε να λύσουμε και έτσι έγινε και η αρχική επιλογή των ατόμων για να έρθουν στην ενημέρωση. Ήταν οι άνθρωποι που μας ρωτούσαν περισσότερο για κομμάτια απασχόλησης, για τις ΚΟΙ.Σ.Π.Ε., άνθρωποι δεν γνωρίζουν καθόλου σε τι μπορούν να ωφεληθούν», αναφέρει η κ. Καραμιχάλη, Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας. Όπως τονίζει, πολλοί γονείς δεν έχουν γνώση για το πού μπορούν να εντάξουν το παιδί τους και τι συμβουλευτικές υπηρεσίες υπάρχουν, ενώ στέκεται και στο κομμάτι της απασχόλησης που, είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη θέληση και, αν ασχοληθούμε μαζί τους και προτείνουμε κάποια πράγματα, μπορούν να μπουν σε εργασιακή απασχόληση για να γεμίσουν το χρόνο τους και να κάνουν κάτι άλλο. Είναι πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, δεν βγαίνουν, δεν κοινωνικοποιούνται. Αυτό θέλει με τη σειρά του μια ώθηση και μια ενδυνάμωση για να μπορέσει το άτομο σιγά σιγά να μπει σε ένα κομμάτι ενταξιακής πολιτικής ή σε κάποια δομή», τόνισε.
Από την πλευρά της, η κ. Κούρτη, Ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινότητας εξήγησε πώς έγινε η επικοινωνία για αυτή την πρώτη συνάντηση. «Έχουμε μια λίστα ατόμων που εξυπηρετούμε λόγω των προνοιακών επιδομάτων, ξέρουμε ποιοι άνθρωποι έρχονται συχνά με απορίες τις οποίες πολλές φορές δεν μπορούμε να λύσουμε, αφού δεν έχουμε εικόνα όλων των δικαιωμάτων, όπως τα γνωρίζει η Συνομοσπονδια. Είχαμε μια αρχική επαφή με δέκα άτομα. Όποιοι θέλουν να μάθουν περισσότερα, τους καλέσαμε να έρθουν σε αυτήν την πρώτη συνάντηση και, αφού ορίσουμε σταθερή παρουσία, θα τους έχουμε τακτικά στις συναντήσεις μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τους χώρους, τα ιδρύματα, τους τρόπους, οτιδήποτε μπορούν να χρειαστούν τα παιδιά αυτά και ήδη περιμένουν να μάθουν. Γονείς με παιδιά με αναπηρία που δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μετά. Είναι ένα βάρος που κουβαλούν και οι ίδιοι επί χρόνια και, όταν πια φτάνουν σε μεγάλη ηλικία, που το πρόβλημα είναι πλέον απόλυτο, το άγχος είναι πολύ επιβαρυντικό και για τους ίδιους. Γι΄αυτό ήταν χρήσιμη αυτή η συνεργασία. Η πρώτη συνάντηση ήταν ενημερωτική να μας εξηγήσει η Ε.Σ.ΑμεΑ τι κάνει για να μπορέσουμε να το εξηγήσουμε στους ανθρώπους και το δεύτερο κομμάτι ήταν η επικοινωνία με τα άτομα για να οργανωθούμε και να λειτουργήσει πιο σωστά».
Ποια είναι η υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί»:
Στο πλαίσιο των δράσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. και με σκοπό να εδραιώσει μία άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία και επαφή με τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. λειτουργεί την υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» παρέχοντας καθημερινά πληροφορίες, ενημέρωση, υποστήριξη και ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εξατομικευμένης παρέμβασης από κοινού με τον κάθε ενδιαφερόμενο. Η υπηρεσία παρέχει επίσης πληροφορίες σε κοινωνικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τόσο για τα δικαιώματα και τις παροχές αναπηρίας όσο και για τη συμβολή του αναπηρικού κινήματος στη διαμόρφωση πολιτικών για την αναπηρία.
Αυτό το διάστημα η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αναλάβει πρωτοβουλία ανάπτυξης στενής συνεργασίας με τους Φορείς της Α/ βάθμιας Αυτοδιοίκησης, ώστε η υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» να βρεθεί κοντά στους πολίτες και σε όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.
Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr