Νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ξεκινά, μετά το Πάσχα, στον Δήμο Λυκόβρυσης για τους εργαζόμενους της περιοχής που εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αγορανομικό έλεγχο.
Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν 4 εβδομάδες και θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Έτσι, όσοι τα παρακολουθήσουν, αφού πάρουν την αντίστοιχη βεβαίωση, θα λάβουν και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Πολυϊατρεία Λυκόβρυσης, Ρίμινι 10).
«Πέρσι είχαμε μεγάλη ανταπόκριση και για αυτό αναμένουμε να έχουμε ξανά φέτος γύρω στα 40-50 άτομα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αντώνης Τσελέντας και προσθέτει ότι, «αν υπάρξει πολύ μεγάλη προσέλευση, τότε θα διοργανωθούν δύο κύκλοι σεμιναρίων, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων».
Διευκρίνισε ακόμη ότι, αν και τα σεμινάρια απευθύνονται βασικά σε άτομα που εργάζονται στον Δήμο Λυκόβρυσης, ωστόσο, «δεν θα αποτρέψουμε και όποιον άλλο θέλει να συμμετάσχει».
Η συγκεκριμένη δράση, πάντως, δεν είναι η πρώτη του Γραφείου Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, το οποίο δημιουργήθηκε πριν 6 χρόνια. Σκοπός του Γραφείου είναι να παράσχει βοήθεια σε καθένα που έχει ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντα, και για αυτό απευθύνεται σε όλα τα άτομα χωρίς διακρίσεις. Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες απευθύνεται είναι άνεργοι, άτομα με αναπηρίες, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, μετανάστες, πρόσφυγες, παλιννοστούντες, πρώην χρήστες τοξικών ουσιών, τσιγγάνοι, αποφυλακισμένοι, άτομα με γλωσσικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, άστεγοι, άτομα που φροντίζουν εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης ή παραμονής στην αγορά εργασίας, καθώς και άτομα που νιώθουν ότι απειλούνται ή βιώνουν τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.
Πρώτα στη λίστα τα ιατρικά περιστατικά
Σε ερώτηση της «Α» σχετικά με τα συνηθέστερα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του Γραφείου, ο κ. Τσελέντας τονίζει ότι συνήθως είναι ιατρικά περιστατικά.
Εκτός από τα προγραμματισμένα ραντεβού, όμως, στο Γραφείο υπάρχουν ειδικοί και ψυχολόγοι, οι οποίοι πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ορισμένες οικογένειες ή άτομα, τα οποία έχουν νοητικό, κινητικό ή ψυχολογικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στο Γραφείο υπάρχει ένας ψυχολόγος, ο οποίος εργάζεται με σύμβαση έργου ενώ οι υπόλοιποι τρεις είναι εθελοντές.
Δωρεάν σπειρομέτρηση
Εντωμεταξύ, μια νέα πρωτοβουλία ξεκινά αυτές τις μέρες, μέσω των πολυϊατρείων, καθώς όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεάν σπειρομέτρηση από πνευμονολόγο και στη συνέχεια, αν εντοπιστεί κάποιο ιατρικό πρόβλημα, να λάβουν τις ανάλογες ιατρικές συμβουλές.
«Σκοπός μας είναι να χωρίσουμε τους συμμετέχοντες σε ομάδες για να μην ταλαιπωρηθούν. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με το ΚΑΠΗ, το οποίο αριθμεί περίπου 350 άτομα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αντώνης Τσελέντας.