Τις «σοβαρές παρενέργειες της υποχρεωτικής και ισοπεδωτικής συνένωσης των δήμων» της επικείμενης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης εκφράζει η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης σε ανακοίνωσή της που παρατίθεται παρακάτω:
«Με αφορμή το θέμα των υποχρεωτικών συνενώσεων των δήμων στη χώρα μας, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, που ανακοινώθηκε με επείγοντα τρόπο τις τελευταίες ημέρες, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Η υποχρεωτική και ισοπεδωτική συνένωση των δήμων θα έχει σοβαρές παρενέργειες γιατί…
● Απομακρύνει και αποτρέπει τους πολίτες από τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και συμμετοχής για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.
● Οδηγεί στο συγκεντρωτισμό των αποφάσεων, που αφορούν στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών, σε βάρος κάθε δυνατότητας συμμετοχής και αποκέντρωσης.
● Δεν μειώνει το κόστος λειτουργίας των νέων (μεγάλων) δήμων, μιας και θα στελεχωθούν από το άθροισμα των υπηρεσιών των σημερινών δήμων.
● Μεγιστοποιεί την αδιαφάνεια και δυσκολεύει τον έλεγχο, λόγω της πολυπλοκότητας λειτουργίας που δημιουργείται με τις αντιδημαρχίες περιοχών και τα νέα συμβούλια που προβλέπονται.
● Εμπλέκει τους δήμους στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, μετατρέποντας τους σε φέουδα των κυρίαρχων κάθε φορά πολιτικών κομμάτων.
● Ενισχύει τον κομματισμό και τον παραγοντισμό στα πολιτικά κόμματα, γιατί όλες οι επιλογές στους νέους (μεγάλους) δήμους θα εξαρτώνται απόλυτα από τις παντοδύναμες κομματικές ηγεσίες.
Έτσι, υποβαθμίζονται κι άλλο όλες οι προσπάθειες δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων στη χώρα μας. Αυτό για μας, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πιστεύουμε, ότι ο κομματισμός και ο παραγοντισμός αποτελούν τη βασική αιτία της υπανάπτυξης και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα διαχρονικά.
Η υποχρεωτική και ισοπεδωτική συνένωση των δήμων, θα σημάνει για την πόλη μας:
● Μεταφορά του κέντρου λήψης των αποφάσεων για όλα τα θέματα που αφορούν στην πόλη μας μακριά από αυτήν.
● Για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στο μέλλον της Λυκόβρυσης δεν θα ακούγεται η φωνή των κατοίκων της, γιατί θα αντιπροσωπεύει πληθυσμιακά περίπου το 10% του νέου (μεγάλου) δήμου στην περιοχή μας.
Δηλαδή, θα αποτελούμε, μια μικρή γειτονιά του.
Η πόλη μας, όμως, βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο και εξαρτώνται πολλά από τον σχεδιασμό της μελλοντικής της ανάπτυξης.
Πιστεύει κανείς ότι θα μας πάρουν υπ’ όψιν τους;
● Για τη διάνοιξη της Λεωφ. Κύμης.
● Για τη διατήρηση του ήπιου οικιστικού χαρακτήρα της πόλης μας και τη διατήρηση των ήπιων οικοδομικών συντελεστών, (κάλυψη – ύψος), σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους γειτονικούς δήμους.
● Για τη σωτηρία των σημαντικών πνευμόνων πρασίνου της πόλης μας, όπως τα δάση Κάσδαγλη, Αργύρη και το ρέμα της Πύρνας.
● Για το είδος της πολεοδομικής συγκρότησης της πόλης και του βιομηχανικού πάρκου.
● Για το συγκοινωνιακό, το κυκλοφοριακό και τα άλλα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την πόλη μας.
Η ενδεχόμενη, λοιπόν, υποχρεωτική συνένωση των δήμων δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά βαθιά πολιτικό.
● Προτείνουμε στους συμπολίτες μας κοινή στάση στο θέμα, ανεξάρτητα από την πολιτική προτίμηση του καθένα.
● Προτείνουμε στους συμπολίτες μας κοινή στάση στο θέμα, ως τον μοναδικό δρόμο σωτηρίας της πόλης μας, για την αποφυγή μετατροπής της σε μικρό τμήμα της απέραντης τσιμεντούπολης.
● Προτείνουμε, τέλος, στους συμπολίτες μας, τη διερεύνηση κοινών θέσεων και δράσεων για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.
Κοινός στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τα χειρότερα».
Αμάλθεια Καραλή