Στη συνέχεια ακολουθεί το σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε στο προεδρείο:
«Το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΑ/ΑΜΕΑ) δημιουργήθηκε το 1993 από γονείς και φίλους των ατόμων που φοιτούν, με σκοπό να παρέχει Κατάρτιση και Επαγγελματική Αποκατάσταση σε νεαρά άτομα, τα οποία ως κύρια ιδιαιτερότητα παρουσίαζαν την ελαφρά, οριακή και μέτρια νοητική υστέρηση.
Ιδρυτές του συγκεκριμένου πλαισίου είναι οι γονείς και φίλοι των οικογενειών των παιδιών που φοιτούν στο Κέντρο.
Το ΚΕΑ/ΑΜΕΑ εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με την ιδιότητα του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Σωματείου.
Από το 2001 εδρεύει στο Δήμο Λυκόβρυσης, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 5, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σήμερα σε 75 άτομα, τα οποία κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής (Κέντρο, Βόρεια Προάστια, Δυτικά Προάστια).
Ειδικότερα, στο κέντρο μας φοιτούν εκπαιδευόμενοι από τους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Σμύρνης, Περιστερίου, Πετρούπολης κ.ά.
Με το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ορισμένα αιτήματα του Φορέα, η υλοποίηση των οποίων θα διευκόλυνε το έργο και τη λειτουργία του.
Αναλυτικότερα:
1) Σήμανση για την τοποθεσία του Κέντρου.
Η στήριξη και η συνεργασία του Δήμου για την σήμανση του Φορέα μας στους κεντρικούς γειτονικούς δρόμους, θα διευκόλυνε την άμεση πρόσβαση σ’ αυτό.
2) Σηματοδοτήσεις. Οι υπάρχουσες σηματοδοτήσεις αποκλείουν την ελεύθερη κι άμεση πρόσβαση τόσο των ιδιωτών όσο και των σχολικών λεωφορείων μας, με τα οποία μεταφέρονται καθημερινά οι καταρτιζόμενοι του Κέντρου μας.
Θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν ορισμένες αλλαγές προς διευκόλυνση όλων και προκειμένου να μην παραβιάζουμε την υπάρχουσα σήμανση για τις καθημερινές ανάγκες του Κέντρου.
3) Parking. Σε παλαιότερες αναφορές μας προς τον Δήμο Λυκόβρυσης είχαμε ζητήσει ο χώρος που βρίσκεται απέναντι από το Κέντρο να χαρακτηριστεί ως parking του Φορέα, προκειμένου να διευκολυνθούν τα δρομολόγια των καταρτιζομένων και να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα κατά το χρονικό διάστημα 08:00-14:00, Δευτέρα – Παρασκευή, όπως γίνεται η προσέλευση κι αποχώρησή τους. Ευτυχώς μέχρι σήμερα έχουν αποφευχθεί σοβαρά ατυχήματα.
4) Μείωση δημοτικών τελών. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επηρεάσει αρνητικά και την οικονομική κατάσταση του Κέντρου μας.
Συγκεκριμένα έχουμε υποστεί περικοπές έως 50% των τακτικών επιχορηγήσεων, για το λόγο αυτό ζητούμε, ως Προνοιακός Φορέας, ο οποίος προσφέρει κοινωνικό έργο σε ευπαθείς ομάδες τόσο της περιοχής όσο κι άλλων Δήμων, τη μείωση ή κατάργηση των δημοτικών τελών.
5) Άμεση συνεργασία Δήμου και ΚΕΑ/ ΑΜΕΑ.
Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία μεταξύ του Φορέα μας και του Δήμου στον οποίον ανήκουμε.
Η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας, τόσο από εμάς όσο κι από το Δήμο, θα ενίσχυε σημαντικά το έργο και των δύο πλευρών.
Κρίνουμε ιδιαίτερα επωφελή τη συνεργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών Φορέα και Δήμου περιοχής.
Τέλος, ο Φορέας μας πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με ιδιαίτερη επιτυχία. Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά η ανάπτυξη συνεργασίας και σ’ αυτόν τον τομέα.
Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε ότι ο διευρυμένος Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να ενισχύσει και να στηρίξει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου ΚΕΑ/ ΑΜΕΑ που εδρεύει στην περιοχή σας.
Η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων φορέων σε δήμους έχει αποδεχτεί ιδιαίτερα σημαντική για το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, επομένως είναι χρέος των δήμων να στηρίζουν και να ενισχύουν ανάλογες προσπάθειες.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο και πρόταση για τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης».
Αμάλθεια Καραλή