ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πληροφορίες: Ιωάννα Αλεξοπούλου
Τηλ. : 210 6151250, 210 6151000
Μαρούσι, 10/02/2012
ΠΡΟΣ: Εφημερίδα «Αμαρυσία», Διευθυντή κύριο Χρήστο Ζαγκλή
Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27, 151 24 Μαρούσι
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην «Αμαρυσία» στις 31/01/12
Κύριε Ζαγκλή,
Επιθυμώ να επισημάνω ότι το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2012, στην εφημερίδα «Αμαρυσία», με τίτλο «Σε… σύγχυση η ΕΕΤΤ για κεραίες» και αφορούσε στη νομιμότητα εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη Λ. Ειρήνης 53 και 55, στην Πεύκη Αττικής, ενέχει ελλιπή στοιχεία, ανακρίβειες και ανυπόστατα συμπεράσματα, που αδικαιολόγητα πλήττουν και υποβαθμίζουν το έργο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Καταρχάς, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το «ρεπορτάζ», όπως χαρακτηρίζεται, παρουσιάζει μόνο τη μία πλευρά, καθότι δεν έχει ζητηθεί και συνεπώς δεν έχει συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η άλλη άποψη, δηλαδή αυτή της ΕΕΤΤ. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η εφημερίδα σας προέβη σε μία τόσο αρνητική δημοσίευση για την ΕΕΤΤ, χωρίς να διερευνήσει και να παραθέσει και τις δύο πλευρές.
Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι, βάσει του Νόμου 3431/2006, οι αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ αφορούν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο για τη λειτουργία και την κατασκευή των κεραιών. Η απεγκατάσταση κάθε παράνομης κατασκευής εμπίπτει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της καθ’ ύλην αρμόδιας Πολεοδομίας και όχι της ΕΕΤΤ. Επιπλέον, ο έλεγχος της επικινδυνότητας των ραδιοεκπομπών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕΕ) και όχι της ΕΕΤΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, για τη συγκρότηση πλήρους εικόνας για την υπόθεση, τίθενται, στη συνέχεια, υπόψη σας, αλλά προπάντων υπόψη των αναγνωστών της «Αμαρυσία», το συνολικό ιστορικό της υπόθεσης, οι ενέργειες, που πραγματοποίησε και οι αποφάσεις, που έλαβε η ΕΕΤΤ.
Πράγματι, το Μάιο του 2011, ο ιδιώτης κ. Γ. Νικητόγλου υπέβαλε αίτημα προς την ΕΕΤΤ για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της Λ. Ειρήνης. Εντός 12 ημερών, η ΕΕΤΤ διερεύνησε την υπόθεση, ανατρέχοντας στο αρχείο αδειοδοτήσεων, που διατηρεί, και ενημέρωσε ότι υπάρχει άδεια για εγκαταστάσεις κεραιών στις εν λόγω διευθύνσεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ΕΕΤΤ διενεργεί δειγματοληπτικά αυτοψίες σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις κεραιών, και μόνο εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι και μετά από γραπτό ερώτημα, π.χ., ζητείται ρητώς από τον καταγγέλλοντα ή προκύπτει σαφώς κάποια μεταβολή μιας υφιστάμενης εγκατάστασης, πραγματοποιείται έλεγχος.
Στις 30 Ιουνίου 2011, η ΕΕΤΤ απάντησε σε παρόμοιο αίτημα που της απέστειλε η Δημοτική Αρχή Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ωστόσο, καθότι στο έγγραφο του Δήμου αναφέρεται η ύπαρξη σχολείων στην ευρύτερη περιοχή, η απαντητική επιστολή κοινοποιήθηκε και στην ΕΕΑΕ, με σκοπό τη διεξαγωγή ελέγχου για τυχόν υπερβάσεις του επιπέδου ακτινοβολίας.
Στις 21 Ιουλίου 2011, η ΕΕΑΕ προέβη σε αυτοψία κατά την οποία, όπως αναφέρετε στο δημοσίευμα, διαπιστώθηκε η ασφαλής λειτουργία των εν λόγω κεραιών. Ωστόσο, επειδή παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων τεχνικών στοιχείων και των αρχιτεκτονικών και τοπογραφικών σχεδίων, που υπάρχουν στις μελέτες ραδιοεκπομπών, και της πραγματικής εικόνας, η ΕΕΑΕ ενημέρωσε με επιστολή της στις 4 Αυγούστου 2011 την ΕΕΤΤ ότι οι εταιρίες έπρεπε να υποβάλλουν προς την ΕΕΑΕ νέες μελέτες ραδιοεκπομπών.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2011, η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με την ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ 1105/Β΄/06-9-2000) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά», ζήτησε από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας την άμεση διακοπή της λειτουργίας των σταθμών και τη μη επαναλειτουργία τους μέχρι την έκδοση νέων γνωματεύσεων από την ΕΕΑΕ. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, τεχνικό κλιμάκιο του Τμ. Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος της ΕΕΤΤ διενήργησε αυτοψία για να επιβεβαιωθεί η διακοπή λειτουργίας των κεραιών, οπότε και διαπιστώθηκε ότι από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στη Λ. Ειρήνης υπήρχαν εκπομπές από δύο παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και για υπηρεσίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην άδειά τους, ενώ και ο τρίτος λειτουργούσε χωρίς την εκ του Νόμου προβλεπόμενη άδεια.
Στις 27 Οκτωβρίου 2011, η ΕΕΤΤ κάλεσε σε ακρόαση τις δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας λόγω της μη διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προαναφερόμενο έγγραφο της ΕΕΤΤ. Βάσει των αποτελεσμάτων των ακροάσεων, η ΕΕΤΤ επέβαλε, την 1η Δεκεμβρίου 2011, πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ στις εταιρίες Cosmote και Wind με τις υπ’ αρ. 635/54/10-01-12 και 635/55/10-01-12 Αποφάσεις της.