Την απόφαση της δημοτικής αρχής Λυκόβρυσης – Πεύκης να συνεργαστεί με τον Σύλλογο «Κηφισιά SOS» για να προσπαθήσουν να «κατεβάσουν» τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, γνωστοποίησε στους αγανακτισμένους κατοίκους της Δημοκρατίας 61 στην Πεύκη ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός, στην ενημερωτική συνάντηση που είχε μαζί τους τη Δευτέρα 15 Απριλίου.
Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθότι εδώ και πάνω από 1 μήνα, έχει τοποθετηθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο σημείο που πριν από λίγα χρόνια είχε τοποθετηθεί άλλη και είχαν κάνει αγώνα μαζί με την προηγούμενη διοίκηση Πεύκης για να την «κατεβάσουν».
Δ. Φωκιανός
Θα κάνουμε κάθε απαραίτητη ενέργεια»
Μιλώντας στους κατοίκους, ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός ανέφερε: «Με απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, όλες οι παράνομες κεραίες θεωρούνται νόμιμες. Εμείς παρ’ όλα αυτά δεν θα σταθούμε σε αυτό, αλλά θα κάνουμε κάθε ενέργεια προκειμένου να εξετάσουμε αν μπορούμε να απομακρύνουμε την κεραία». Ειδικότερα, δήλωσε ότι «θα ελέγξουμε την άδεια της Πολεοδομίας και τους περιβαλλοντικούς όρους για να δούμε αν μπορούν να προσβληθούν, τις αδειοδοτήσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)».
Όσον αφορά τη συνεργασία του Δήμου με τον Σύλλογο «Κηφισιά SOS» τόνισε ότι «η δραστηριότητά του είναι πλούσια, αφού έχει στο ενεργητικό του την κάθοδο δεκάδων κεραιών».
Σημείωσε ακόμη, ότι «έγιναν μετρήσεις στην κεραία στην Δημοκρατίας από τον Σύνδεσμο 21 ΟΤΑ, με βάση τα εθνικά όρια, βρέθηκαν τα αποτελέσματα να είναι 5 φορές κάτω». Διευκρίνισε ακόμη, ότι «μόνο εγώ γνώριζα τη μέρα που θα γίνονταν οι μετρήσεις, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ειδοποιηθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας».
Ελ. Στρατηγοπούλου
«Θα σας έχουμε τεχνική έκθεση σε 2 μήνες»
Στους κατοίκους μίλησε και η πρόεδρος του Συλλόγου «Κηφισιά SOS» Ελένη Στρατηγοπούλου, η οποία τους ενημέρωσε ότι «σε όλη την Ελλάδα έχουμε κατεβάσει 90 κεραίες».
Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους από εδώ και πέρα, η πρόεδρος δήλωσε: «Μετά την εντολή που λάβαμε από τον δήμαρχο της πόλης σας, θα πάρουμε όλα τα χαρτιά από την ΕΕΤΤ, την ΕΕΑΕ και την Πολεοδομία και τους περιβαλλοντικούς όρους.
Εμείς θα τα μελετήσουμε και δεσμεύομαι απέναντί σας ότι θα σας κάνω τεχνική έκθεση για το πού χωλαίνει αυτή η κεραία για να μπορέσετε να την “κατεβάσετε”. Την τεχνική έκθεση θα την έχετε σε περίπου 1 με 1,5 μήνα γιατί περιμένουμε απαντήσεις από διάφορες υπηρεσίες».
Επίσης, σε ερώτηση κατοίκου για το αν χαθεί ο έλεγχος, απάντησε ότι «δεν θα χαθεί ο έλεγχος αν συμφωνήσετε οι κάτοικοι μαζί με τον δήμαρχό για σωστή χωροθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Αν βγει, δηλαδή, ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα το υπογράψετε όλοι οι κάτοικοι Λυκόβρυσης και Πεύκης. Εμείς σας δίνουμε τον λόγο μας ότι θα το προωθήσουμε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως προωθούμε τη σωστή χωροθέτηση και στην Κηφισιά».
Γ. Σταυρόπουλος
«Συντάξτε υπόμνημα»
Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού Χωριού Γιάννης Σταυρόπουλος, ο οποίος πρότεινε στους παρευρισκόμενους να συντάξουν ένα υπόμνημα με κεντρικό μήνυμα «έξω οι επικίνδυνες κεραίες από την περιοχή μας», το οποίο να το στείλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Περιφέρεια, την κυβέρνηση κ.λπ.
Επιφυλακτικοί οι κάτοικοι
Ανικανοποίητοι από τις δεσμεύσεις του δημάρχου εμφανίστηκαν αρκετοί κάτοικοι της Δημοκρατίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «εμείς θα κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα γιατί δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και επειδή ο δήμαρχος μέχρι να προχωρήσει σε αυτό, θα περάσουν μήνες. Όμως, όλο αυτό τον καιρό, εμείς θα δεχόμαστε την ακτινοβολία!», ενώ πρόσθεσαν ότι «αν ο δήμος πάει δικαστικώς, τότε η απόφαση θα βγει μετά από 2 χρόνια».
Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι λόγω των υψηλών ορίων που έχουν δείξει οι μετρήσεις που έχουν γίνει στις κρεβατοκάμαρές τους, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από αυτές και να πάνε σε άλλα δωμάτια στο υπόγειο των σπιτιών, όπου η επιβάρυνση από την ακτινοβολία είναι μικρότερη. Επίσης, μια ένδειξη ότι υπάρχει υψηλή ακτινοβολία αποτελεί σύμφωνα με τους ίδιους και το γεγονός, ότι έχουν εξαφανιστεί τα περιστέρια.
Ακόμη, εκτίμησαν ότι «έχουν χαθεί κάποια έγγραφα σχετικά με την αδειοδότηση της κεραίας και γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι συμπτωματικά έχουν γίνει… πολλά λάθη!».
Τέλος, ένας εκ των κατοίκων υποστήριξε ότι υπάρχουν διάφορα στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν:
α) το ότι δεν υπάρχει αλεξικέραυνο δίπλα στην κεραία, όπως θα έπρεπε -κάτι που φυσικά δεν θα επιτρέψουν οι ίδιοι να συμβεί,
β) το συμβόλαιο του αγοραστή, που εφόσον η περιοχή είναι αμιγής κατοικία, τότε κανονικά δεν μπορεί να νοικιάσει τον χώρο για τοποθέτηση κεραίας, και τέλος
γ) ότι απουσιάζει η ταμπέλα όπου θα έπρεπε να αναγράφονται αναλυτικά στοιχεία εκπομπής της κεραίας.
Καταλήγοντας, οι κάτοικοι που μίλησαν στην «Α» υποστήριξαν ότι «ο Δήμος δεν ασχολήθηκε τόσο καιρό με την υπόθεση της κεραίας και έρχεται μετά από δύο χρόνια για να ψάξει και να μελετήσει τα όποια χαρτιά».
Αμάλθεια Καραλή