Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα της κατασκευής σχολείου στο Ο.Τ. 17 στην Πεύκη μας περιέγραψε η αντιδήμαρχος κ. Παπαδημούλη.
Όπως υποστήριξε, «βρισκόμαστε σε συνεργασία με το τμήμα μελετών του ΟΣΚ και τον διευθυντή Δημήτρη Σεφερλή, ο οποίος εκπονεί μελέτη για την κατασκευή του Δημοτικού.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σεφερλής ζήτησε από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Πάρι Βεντήρη να στείλει θετική εισήγηση προς τη Διεύθυνση Μελετών του ΟΣΚ για τη δημιουργία των δύο σχολείων στην περιοχή -κάτι το οποίο και έκανε, λόγω του έντονου προβλήματος που διαπίστωσε στην περιοχή».
Σχολιάζοντας τώρα τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τον Σύλλογο Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού, η κ. Παπαδημούλη δήλωσε ότι «όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Προτεραιότητά μας είναι η εκπαίδευση των παιδιών. Επομένως, όταν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα σχολείο και να μην στοιβάζουμε τα παιδιά σε προκάτ αίθουσες, όπως αναγκαζόμαστε να κάνουμε τώρα, τότε δεν έχουμε την πολυτέλεια να λέμε ότι δεν θέλουμε ένα σχολείο στη γειτονιά μας».
Επίσης, η κ. Παπαδημούλη αναφέρθηκε στο Ο.Τ. 60, που ανήκει κατά 50% στον Δήμο και κατά 50% στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Έχει ήδη συμφωνηθεί η παραχώρηση χρήσης από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Παντελεήμονα και έχει εγκριθεί από την Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, ενώ επίκειται ο χαρακτηρισμός από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για χώρο Νηπιαγωγείου. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί όλα τα χαρτιά για να ξεκινήσει η μελέτη για το 6ο Νηπιαγωγείο.
Σημειώνεται ότι και για τα δύο σχολεία η δημοτική αρχή επιδιώκει την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Υποχρηματοδότηση & καταλήψεις
Στο 60% έχει πέσει η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά και επισκευαστικά έξοδα των σχολείων σύμφωνα με την κ. Παπαδημούλη.
Γεγονός που κάνει τη δημοτική αρχή να καταβάλλει υπερπροσπάθειες για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων ενώ οι διευθυντές να έχουν μειώσει σημαντικά την κατανάλωση.
Σαν να μην έφτανε η υποχρηματοδότηση όμως, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη στον Δήμο λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια καταλήψεων σε σχολεία της πόλης τη χρονιά που πέρασε.
Στο ερώτημα της εφημερίδας μας για το κατά πόσο είχαν βάση τα αιτήματα των μαθητών σχετικά με τις ελλείψεις για τα σχολεία τους, η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι «όταν τους εξηγήσα τη σημερινή κατάσταση πάνω σε διάφορα ζητήματα, όπως τον αριθμό των καθαριστριών που αναλογούν ανά σχολείο, τότε είδα ότι τα παιδιά δεν είχαν πρόβλημα με τη λειτουργία των σχολείων στο δικό μας Δήμο.
Από την άλλη, με λύπη μου είδα ότι τα παιδιά μας είναι πάρα πολύ θυμωμένα, γιατί έχουν ανασφάλεια για το μέλλον τους και για το αν θα βρούνε δουλειά.
Λόγω της πληροφόρησης που έχουν για την ανεργία στους νέους, θεωρώ ότι προσπαθούν με ένα τρόπο να αντιδράσουν συλλογικά. Και ο μόνος τρόπος που βρίσκουν είναι μέσα από την κατάληψη».
«Πού οδηγούμαστε;»
Στον επίλογο της συζήτησης η κ. Παπαδημούλη αναφέρθηκε στην κατάργηση ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια.
«Μπορεί να μη μας επηρεάζει άμεσα, γιατί δεν έχουμε ΕΠΑΛ στον Δήμο, όμως επηρεάζονται οικογένειες δημοτών μας», δήλωσε η αντιδήμαρχος για να καταλήξει ότι «με τις κυβερνητικές επιλογές προκύπτουν αλυσιδωτά προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία εν γένει. Έλεος! Πού οδηγούμαστε και πού θα φτάσουμε;…».