Ξεραίνεται το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους του Ηλιακού Χωριού, κυρίως, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ελλείψει συστήματος άρδευσης και πλημμελούς παρέμβασης των δημοτικών υπηρεσιών, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ το πηγάδι που βρίσκεται εντός του οικισμού θα μπορούσε να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του, αυτό παραμένει ανεκμετάλλευτο από πλευράς Δήμου, σε αντίθεση με ιδιωτική γεώτρηση 200 μέτρα παρακάτω, η οποία και υπεραντλείται με σκοπό την εμπορία του νερού.
Σε μία χώρα, όπου τα αποθέματα ηλιακής ενέργειας είναι τεράστια κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το πρότυπο Ηλιακό Χωριό στην Πεύκη φάνταζε μια ευρηματική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο, τα συνεχή προβλήματα που αφορούν σε τεχνικά ζητήματα μείζονος και ήσσονος σημασίας, αναγκάζουν τους κατοίκους να ζητούν συχνά βοήθεια προς επίλυση αυτών από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές. Ένα από αυτά είναι και η άρδευση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού Γιάννης Σταυρόπουλος, η συντήρηση του πρασίνου στον εν λόγω οικισμό δεν είναι επαρκής. «Τα καλοκαίρια ιδίως, όπου η ξηρασία είναι μεγάλη, καλύπτουμε τις ανάγκες συντήρησης των φυτών, βασισμένοι κυρίως στη φιλότιμη προσπάθεια των κατοίκων του οικισμού μας, καθώς υπάρχει πλημμελής παρέμβαση του Δήμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, που εντός των ορίων του οικοπέδου του Ηλιακού Χωριού υπάρχει ένα πηγάδι με μεγάλο απόθεμα σε υδάτινους πόρους, το οποίο και θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του, αλλά και ευρύτερα κοινόχρηστους χώρους και πλατείες σε Πεύκη και Λυκόβρυση, ο Δήμος χρησιμοποιεί το νερό της ΕΥΔΑΠ.
Αυτό συμβαίνει, διότι δεν υπάρχει μια αντλία ικανή να τραβά τις απαιτούμενες ποσότητες νερού, όπως μάς λέει ο κ. Γ. Σταυρόπουλος. Αλλά και τα συστήματα ποτίσματος που είχαν προβλεφθεί για τους χώρους του Ηλιακού Χωριού, που άλλοτε συνδέονταν με το πηγάδι και τροφοδοτούνταν από αυτό, παραμένουν σήμερα ανενεργά, καθώς έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού υπογραμμίζει ότι παλαιότερα το νερό του πηγαδιού χρησιμοποιείτο κατά κύριο λόγο από ιδιώτες, θέμα το οποίο λύθηκε ύστερα από τον προσωπικό αγώνα των κατοίκων.
Τι απαντά ο Δήμος
Ο λόγος για τον οποίο προκύπτουν διαρκώς προβλήματα στο δίκτυο άρδευσης δεν είναι άλλος από το ότι το δίκτυο, όπως ενημερωθήκαμε, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στην ουσία. Ταυτόχρονα, στο δίκτυο αυτό προκαλούνται, είτε σκόπιμα είτε όχι, ζημιές, γεγονός το οποίο μας επιβεβαίωσε κι η ίδια η αντιδήμαρχος των Υπηρεσιών Πρασίνου Ευανθία Βατσακλή – Παπαδημούλη.
«Ενώ αρχικά μπήκε μια κεντρική αντλία, με σκοπό να καλύπτονται οι ανάγκες των κοινόχρηστων χώρων, πολλοί από τους κατοίκους χρησιμοποιούσαν το νερό για ιδία χρήση», υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος. Η παραπάνω κατάχρηση είχε ως αποτέλεσμα φουσκωμένους λογαριασμούς νερού και συχνά πολλές φθορές σε πολλές από τις βρύσες, όπως μας ενημερώνει η ίδια.
Στο ερώτημά μας γιατί ο Δήμος δεν λαμβάνει κάποια μέτρα ώστε να μην επιτρέπονται οι βανδαλισμοί και οι φυσικές φθορές του δικτύου, η απάντηση που λάβαμε ήταν: «Προσπαθούμε να περαιώνουμε τις ανάγκες των κατοίκων με τα μέσα που διαθέτουμε».
Επίσης, όπως η ίδια μας ενημερώνει, οι φθορές του δικτύου ύδρευσης που προκαλούνταν στο Ηλιακό Χωριό ήταν αρκετά συχνές, γεγονός που είχε ως συνέπεια να απασχολείται διαρκώς προσωπικό προς διόρθωση των μικροκαταστροφών αυτών και την κατ’ επέκταση, δαπάνη χρημάτων. Η κατάχρηση του νερού, επομένως, σε συνδυασμό με τις διαρκείς μικροφθορές οδήγησαν στο να… καταργηθούν ορισμένες βρύσες.
«Αποφασίσαμε να καταργήσουμε πολλές από τις βρύσες, που χρησιμοποιούνταν για να πλένουν οι κάτοικοι τα αυτοκίνητά τους, αφήνοντας ορισμένα ποτιστικά για τις πλατείες και για κάποιους από τους κοινόχρηστους χώρους», δηλώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος.
Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το πώς μια ιδιωτική γεώτρηση, λίγα μέτρα παρακάτω από τον οικισμό του Ηλιακού Χωριού, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτη, ενώ το προαναφερθέν πηγάδι βρίσκεται σε μερική αχρηστία, μην καλύπτοντας τις ανάγκες των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.
Άλλωστε, πολλοί ισχυρίζονται ότι σε έναν χώρο, όπως το Ηλιακό Χωριό, ο οποίος οικοδομήθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των στοιχείων της φύσης και με φιλική διάθεση προς το περιβάλλον, η διατήρηση του πρασίνου θα έπρεπε να παίζει πρωταρχικό ρόλο και όχι να δημιουργεί προβληματισμούς για τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή.
Ιωάννα Δούρη