Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων προωθεί ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί, σε πρώτη φάση θα διανεμηθούν 1750 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε όσους δημότες εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως και άλλοι 20 κάδοι σε κοινωφελείς χώρους (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κ.α.). Ο συνολικός προϋπολογισμός, μαζί με δύο φορητούς θρυμματιστές κλαδιών, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού ανέρχεται στο ποσό των 145.950 ευρώ.
Η πρόταση χρηματοδότησης της δράσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου ΠΕΚΑ, αλλά και το αναλυτικό σχέδιο εφαρμογής του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε Πεύκη και Λυκόβρυση έρχονται προς συζήτηση και έγκριση στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο (Τρίτη 22 Οκτωβρίου).
Ο γενικότερος στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης στο σύνολο του Δήμου και σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής, οι λόγοι που οδήγησαν στην εκπόνησή του είναι:
1) Η ευαισθητοποίηση του Δήμου στα θέματα αειφόρου ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.
2) Η συστηματική προσπάθεια του Δήμου για μείωση των καυσίμων αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.
3) Το θεσμικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται από τις οδηγίες της ΕΕ και την ελληνική νομοθεσία (Ν. 4042/2012), το οποίο καταδεικνύει πλέον την αναγκαιότητα εύρεσης λύσεων διαχείρισης των αποβλήτων.
4) Η δέσμευση του Δήμου, στα πλαίσια τόσο του Επιχειρησιακού Σχεδίου του, όσο και του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια για ένταξη συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και προγραμμάτων ανακύκλωσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου.
Ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, μολονότι εφαρμόζει πολλαπλά προγράμματα ανακύκλωσης, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Με τον όρο βιοαπόβλητα, σύμφωνα με την οδηγία 98/2008 της ΕΕ, ορίζονται τα «βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφών μαγειρίων, νοικοκυριών, εστιατορίων, μονάδων εστίασης και καταστημάτων λιανικής πώλησης και παρεμφερή απόβλητα εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων».
Παράγοντες που ενισχύουν τον Δήμο στη προσπάθειά του αυτή είναι:
(1 Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών στον Δήμο διαθέτουν κήπο.
2) Το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Δήμου είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι.
3) Το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ μπορεί να στηρίξει τις αρχικές προσπάθειες του Δήμου για την εφαρμογή του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα με την πρόσκληση με κωδικό 4.10 του ΥΠΕΚΑ καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις προς χρηματοδότηση στη θεματική προτεραιότητα «Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων» του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Κατά το σχεδιασμό του προγράμματος ελήφθησαν υπόψη, όχι μόνο τα ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου, αλλά και η εφαρμοσιμότητα του προγράμματος, λόγω έλλειψης πόρων (οικονομικών και ανθρωπίνων) και η βιωσιμότητά του. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της οικιακής κομποστοποίησης ως μεθόδου διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Ενώ, λοιπόν, ο γενικότερος στόχος του Δήμου είναι η πλήρης εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης, γίνεται σχεδιασμός της πρώτης φάσης, που περιλαμβάνει την εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό κατοικιών (1.750) και στους κοινωφελείς χώρους του Δήμου (20). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση, υποστήριξη των πρώτων συμμετεχόντων, καθώς η επιτυχία και η συνέχιση του προγράμματος εξαρτάται εν πολλοίς από την επιτυχία αυτής της πρώτης φάσης.
Τα οφέλη που προσδοκά ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης από την εισαγωγή της οικιακής κομποστοποίησης είναι ο διαρκής περιορισμός της ποσότητας των αποβλήτων που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος με συνεπαγόμενο τον περιορισμό των δαπανών κίνησης απορριμματοφόρων και βεβαίως η ανάπτυξη μιας κουλτούρας στον Δήμο προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Η συμμετοχή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα θα είναι εθελοντική.