Στον αγιασμό του ειδικού δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκόων παρέστη πρόσφατα ο δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Τάσος Μαυρίδης. Οι μαθητές και οι γονείς χαιρέτισαν εγκάρδια τον κ. Μαυρίδη και ο δήμαρχος με τη σειρά του, που είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με δασκάλους και γονείς ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά.
Με την ευκαιρία του αγιασμού ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης που έχει γίνει στο σχολείο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Η ενεργειακή αναβάθμιση, όπως δήλωσε και ο κ. Μαυρίδης περιλάμβανε αλλαγή κουφωμάτων και εξωτερική θερμομόνωση σε όλο το κτίριο. Από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 25% και βέβαια ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όπως είπε σχετικά. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην διαμόρφωση του υπαίθριου στεγασμένου χώρου μπροστά από το Νηπιαγωγείο, οι εργασίες για τον οποίο θα ξεκινήσουν άμεσα, για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του σχολείου.
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Χατζοπούλου, ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο που όπως είπε στηρίζει πάντα το σχολείο τους και σε κάθε κάλεσμα τους δηλώνει την παρουσία του.
Στον αγιασμό παρευρέθησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Παπανικολάου, ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης, Κοινωνικής πολιτικής και Εθελοντισμού Νίκος Γκαραβέλας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Φωτίδης, η πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. Μαρίνα Πατούλη, και η δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας και Εθελοντισμού Άννα Ασπραδάκη.
Η αξία της ισονομίας και η σημερινή πραγματικότητα
Το 13% του πληθυσμού οι άνθρωποι με ιδιαίτερες ανάγκες
Οι άνθρωποι με αναπηρία αποτελούν το 13% του πληθυσμού και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από σωματικές αναπηρίες, από τύφλωση, από διαβήτη, από προβλήματα ακοής, από άσθμα, από δυσλεξία, από σύνδρομο ντάουν, από αυτισμό καθώς και τα άτομα που έχουν κάποιο επίπεδο νοητικής καθυστέρησης περιλαμβάνονται στα άτομα με αναπηρία. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία νιώθουν την ανάγκη για κοινωνικοποίηση όπως όλοι μας! Οφείλουμε συλλογικά να τους ενισχύουμε, να τους στηρίζουμε αλλά σε καμία περίπτωση να τους λυπόμαστε. Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους κοιτάζουμε στα μάτια σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας και όχι να τους περιφρονούμε. Η ανεργία σε συνδυασμό με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ελλιπή εκπαιδευτική κατάρτιση οδηγούν τους ανθρώπους με αναπηρία σε φτώχεια και περιθωριοποίηση.
Η προκατάληψη… εξακολουθεί να διακρίνει την ελληνική κοινωνία
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο ο διαχωρισμός διάφoρων κοινωνικών ομάδων, οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας. Πολλά άτομα λόγω της διαφορετικότητάς που έχουν σε εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό επίπεδο είτε λόγω προβλημάτων υγείας ( άτομα με αναπηρία), αντιμετωπίζουν άδικη συμπεριφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, στην επαγγελματική και κοινωνική τους συμβίωση. Μια τέτοια ομάδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη κοινωνική τους ζωή τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν καθημερινά τον παραγκωνισμό και την απομόνωση από τα άλλα απολύτως υγειή άτομα. Πέφτουν θύματα προκαταλήψεων λόγω κάποιας σωματικής αναπηρίας για την οποία δεν φέρουν ουσιαστικά καμία απολύτως ευθύνη, αφού είτε την έχουν κληρονομήσει είτε είχαν κάποιο ατύχημα. Και από τη στιγμή που εμείς αδιαφορούμε καταπατείται το δικαίωμά τους στην κοινωνική προστασία.
Ένας άλλος τομέας που παρατηρούνται μεροληπτικές συμπεριφορές σε βάρος των ατόμων αυτών είναι ο επαγγελματικός. Πολλοί εργοδότες, λοιπόν, απορρίπτουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην ανάληψη εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες να είναι η κοινωνική ομάδα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας και με το χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμα, διακρίσεις παρατηρούνται και στον εκπαιδευτικό τομέα. Τα σχολεία στερούν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες και τη χρήση εργαστηριακών υποδομών οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στο δεύτερο όροφο και όχι στο ισόγειο. Παρόλα αυτά ορισμένοι καθηγητές αρκετά συχνά παραγκωνίζουν τέτοια παιδιά επειδή χρειάζονται ειδικότερη μεταχείριση και ασχολούνται με τα υπόλοιπα στερώντας τους έτσι το δικαίωμα στην ισότιμη εκπαίδευση και συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας. Από τη στιγμή που το εισόδημά τους απαγορεύει τις περισσότερες φορές την αγορά ειδικού οχήματος, πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ανάγκη για ειδικές υποδομές
Δυστυχώς, όμως, και εδώ οι ειδικές θέσεις για άτομα με αναπηρία εναι ελάχιστες και συχνά κατειλημμένες από άλλους. Ακόμα, όμως, και όταν αγοράζουν κάποιο αυτοκίνητο η ασυνείδητη συμπεριφορά οδηγών, που σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στις ειδικές για ανάπηρους θέσεις ή πάνω στις ράμπες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια (ελάχιστες και αυτές), κάνουν πολύ δύσκολη τη μετακίνησή τους. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία στεγάζονται σε κτίρια στα οποία δεν υπάρχουν οι προαναφερθείσες υποδομές δυσκολεύοντας την πρόσβαση εκεί από τα Α.Μ.Ε.Α. Έτσι, για άλλη μια φορά καταπατείται το δικαίωμα των αναπήρων στην εύκολη μετακίνηση και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η αποξένωση και η ανωνυμία της ζωής στις πόλεις ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων κοινωνικής νοσηρότητας όπως ο ρατσισμός, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική συνείδηση και αλληλοσεβασμός. Από τα πιο σημαντικά είναι η αδικία και η ανισότητα, φαινόμενα που σήμερα γνωρίζουν έξαρση, δημιουργούν εντάσεις και αντιδράσεις εντείνοντας τον κοινωνικό ρατσισμό.
Ευσθησία – κατανόηση – σεβασμός & ίσα διακιώματα στα άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Απ’ το άτομο απαιτείται ευαισθησία, κατανόηση, ανεκτικότητα και σεβασμός στο διαφορετικό, αυτοκριτική για να οδηγηθούμε στην αυτογνωσία και να συνειδητοποιήσουμε την ισοτιμία μας με τους άλλους, διάλογος, άνοιγμα προς το συνάνθρωπο, απαλλαγή από προκαταλήψεις και εμπάθεια. Η καλλιέργεια σεβασμού προς το διαφορετικό και η απαλλαγή από προκαταλήψεις και στερεότυπα με τη μετάδοση αξιών και υψηλού ήθους αξίες είναι το πρώτο που πρέπει να μάθουμε. Απαραίτητος είναι ο διάλογος με τα παιδιά με σκοπό τη μύηση στην ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Προσωπικό παράδειγμα γονέων με υπεύθυνη ανθρωπιστική συμπεριφορά και κοινωνική συνείδηση, γιατί τα παιδιά μιμούνται πάντα τη στάση των γονέων. Κατάλληλο ήθος πολιτικής ηγεσίας ώστε να μην καλλιεργούν οι ίδιοι οι ηγέτες ρατσιστικές τάσεις στους πολίτες. Ενίσχυση κράτους πρόνοιας ίσων ευκαιριών και πρόσβασης σε παιδεία, περίθαλψη, ασφάλιση κ.λπ. Εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας με πνεύμα ισοτιμίας για όλους τους πολίτες. Ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ. Δεν θέλουν οίκτο, αλλά κατανόηση και ίσα δικαιώματα κάτι που πολλές φορές η κοινωνία αδυνατεί να καταλάβει.
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Αγκαλιάσαμε από την πρώτη ημέρα το Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων της Πεύκης»
Το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων της Πεύκης πραγματοποίησε τον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης, της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση και έδωσε το παρών του στην ωραία εκδήλωση του σχολείου, το οποίο εγκαταστάθηκε στην Πεύκη το 2009 επί δημαρχίας του.
«Χαίρομαι, είπε στο χαιρετισμό του, να βλέπω την πρόοδο του σχολείου, το οποίο αγκάλιασε η πόλη μας σε μια δύσκολη στιγμή, όταν έψαχνε να βρει έναν χώρο μετά την έξωση από το κτίριο της Φιλοθέης».
Επίσης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εξοικονομώ Ένα» για την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου. «Τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος την είχαμε εξασφαλίσει με μεγάλο αγώνα το 2009, αφού τότε το πράσινο φως είχαν πάρει μόλις το 10% των δήμων όλης της χώρας. Και η Πεύκη ήταν ανάμεσα σε αυτούς».
Κλείνοντας και αφού ευχήθηκε καλή χρονιά στα παιδιά, στους γονείς τους και τους άξιους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να συνδράμουμε στον αγώνα των κωφών και βαρήκοων για την αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας και την στήριξη με διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας περισσότερων εκπομπών στην τηλεόραση.