Ομάδες αυτοβοήθειας με θέμα τις διαταραχές διάθεσης (κατάθλιψη και διπολική διαταραχή) ξεκίνησαν να λειτουργούν στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του νομικού προσώπου ΚΟΙΠΑΠ με την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ.
Η πρώτη ομάδα αυτοβοήθειας συναντήθηκε στις 17 Οκτώβρη με τη συμμετοχή 10 περίπου ατόμων, ενώ η επόμενη συνάντηση – τρίωρες κατά βάση – αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του Νοέμβρη 2016. Τι είναι η ομάδα αυτοβοήθειας του ΜΑΖΙ για την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή; Στις συναντήσεις της ομάδας, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη ή τη διπολική διαταραχή και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. «Η ομάδα αυτοβοήθειας είναι μια συνάντηση ομοτίμων που υποστηρίζουν, ενθαρρύνουν και διευκολύνουν ο ένας τον άλλο να βοηθήσει τον εαυτό του», μας εξηγεί η Χριστίνα Κορολή εθελόντρια στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΜΑΖΙ. Το ΜΑΖΙ τώρα είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται κατά πλειοψηφία από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οργανώνει συστηματικά ομάδες αυτοβοήθειας για τις διαταραχές διάθεσης (καταθλιπτικές και διπολικές διαταραχές) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως μας εξηγεί η κα Κορολή στην Αττική λειτουργούν 4 ομάδες αυτοβοήθειας του ΜΑΖΙ, δύο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, 1 στο Χαλάνδρι και 1 στη Λυκόβρυση – Πεύκη.
Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία αυτών των ομάδων αυτοβοήθειας; Όπως μάς λέει η Χριστίνα Κορολή: «οι κρατικές δομές στήριξης ανθρώπων με κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα πενιχρές και στόχος μας είναι τα άτομα αυτά μέσα από τις συναντήσεις να προσφέρουν και να λάβουν βοήθεια μοιραζόμενα το βίωμά τους. Τις ομάδες αυτές μπορούν να παρακολουθήσουν μόνον ενήλικες αλλά και άτομα που δεν έχουν τα ίδια κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή αλλά προσπαθούν να ‘βοηθήσουν’ μέσω της πληρέστερης κατανόησης κάποιον δικό τους άνθρωπο που υποφέρει». Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως η παρακολούθηση της ομάδας δεν προϋποθέτει την υποχρέωση του ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη να μοιραστεί τα βιώματά του με την ομάδα αυτοβοήθειας. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην άλλη άκρη του νήματος: Τί δεν είναι η ομάδα αυτοβοήθειας; Δεν είναι θεραπευτική διαδικασία ή υποκατάστατο οποιασδήποτε θεραπείας, δεν παρέχει διαγνωστική εκτίμηση, δεν είναι διάλεξη ειδικών. Η ομάδα συντονίζεται από εθελοντές – άτομα με προσωπική εμπειρία με την κατάθλιψη ή τη διπολική διαταραχή. Να εξηγήσουμε σε αυτό το σημείο ότι η διπολική διαταραχή σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει επεισόδια υπομανίας και κατάθλιψης. Τα τελευταία είναι και τα μεγαλύτερα χρονικά και σε αυτά προσπαθεί να σταθεί αρωγός η ομάδα αυτοβοήθειας μάς επισημαίνει η κα Κορολή.
Κακά τα ψέματα όμως. Η οικονομική κρίση και η κοινωνική που κατ’ επέκταση αυτή δημιούργησε αύξησε σημαντικά τα ποσοστά της ψυχικής δυσανεξίας που φθάνουν έως την κατάθλιψη στον γενικό πληθυσμό της χώρας. Και η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία του ατόμου. Όπως έχουν δείξει έρευνες η βλάβη που προκαλεί η κατάθλιψη στον ανθρώπινο οργανισμό ισοδυναμεί με τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα 20 τσιγάρων σε ημερήσια βάση! Η κατάθλιψη οφείλεται σε γενετικούς, βιολογικούς ή ψυχοκινητικούς λόγους, ενώ σήμερα αποτελεί την τρίτη αιτία θνησιμότητας ανά τον κόσμο μετά τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια. Μελέτες πάντως δείχνουν ότι έως το 2020 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας στην υφήλιο.
Μέσα από τις ομάδες μάς λέει η κα Κορολή στόχος είναι να αποκτηθεί ο έλεγχος του εαυτού. Τα άτομα με κατάθλιψη να μην αφεθούν να βυθιστούν σε αυτή αλλά να γίνουν λειτουργικά, να βγουν προς τα έξω, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους. Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η εθελόντρια του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και του «ΜΑΖΙ»: «H κατάθλιψη είναι μία ύπουλη κατάσταση. Σε βυθίζει λίγο – λίγο. Δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες ή σε κοινωνικά στρώματα».
Δυστυχώς το στίγμα, το λεγόμενο ταμπού σε σχέση με τις ψυχικές ασθένειες αυτής της κατηγορίας εξακολουθεί να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία μάς λέει η κα Κορολή. Ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση… και η αλήθεια είναι να προσθέσουμε εμείς ότι όλοι μας είμαστε ίσοι και διαφορετικοί και οφείλουμε να προσφέρουμε αλληλοσεβασμό ο ένας στον άλλον.
Αντώνης Τσελέντας – πρόεδρος ΚΟΙΠΑΠ: «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι το έχουν ανάγκη!»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Αντώνης Τσελέντας επισημαίνει για τη συνεργασία: «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις κοινωνικές δομές του Δήμου, στο κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο κ.λπ. Η κατάθλιψη τώρα είναι μία πραγματικότητα στην εποχή μας. Είναι μία κατάσταση που μπορεί να μην τη δημιούργησε η οικονομική κρίση, η τελευταία όμως αύξησε σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που ταλαιπωρούνται από αυτή την κατάσταση. Γιατί η οικονομική κρίση δημιούργησε μία σειρά από κοινωνικές αρνητικές προεκτάσεις. Από την πλευρά μας θα σταθούμε σταθερά δίπλα σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Κάπως έτσι προέκυψε και η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ». Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα πολυϊατρεία της πόλης προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους ψυχολόγοι και ευρύτερα εθελοντές ψυχικής υγείας τους οποίους τόσο ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Αντώνης Τσελέντας όσο και ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης «ευχαριστούν από καρδιάς».
Συνδρομή και πληροφορίες
Να σημειώσουμε ότι όσοι παρακολουθήσουν τρεις φορές τις ομάδες αυτοβοήθειας και αποφασίσουν να γίνουν μέλος του «ΜΑΖΙ» η ετήσια συνδρομή για τους φοιτητές και τους άνεργους είναι 10 ευρώ και για όλους τους υπόλοιπους 30 ευρώ, χρήματα που αφορούν κυρίως σε υλικό που δίδεται στις συναντήσεις όπως φωτοτυπίες κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 801 1000 201 (παρακαλείστε να αφήσετε μήνυμα στον τηλεφωνητή με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, αργά και καθαρά και θα σας καλέσουν από το ΜΑΖΙ το συντομότερο δυνατόν).