Το καλοκαίρι έφτασε, αλλά οι γονείς της Πεύκης εκφράζουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά για τα παιδιά που θα φοιτήσουν από Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Σχολεία. Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων Πεύκης σχετικά με τα «νέα σχολεία»:
❍ ❍ ❍
«Aγαπητοί γονείς,
Λίγο πριν συντάξουμε μια ευχετήρια επιστολή για ένα καλό καλοκαίρι, που θα ανατροφοδοτήσει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μας, ώστε να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με δύναμη και ορμή, ας αναφερθούμε στην εξαγγελία για 800 Δημοτικά Σχολεία που ορίστηκαν ως “Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος”.
Σε αυτά τα σχολεία -μέσα στα οποία ανήκουν και σχολικές μονάδες της περιφέρειάς μας- ορίζεται νέο πρόγραμμα σπουδών.
Αναρίθμητα είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν και φθάνουν σε εμάς, από γονείς που ανησυχούν. Υπήρξε άραγε διάλογος όλων των εμπλεκόμενων κι ενδιαφερόμενων φορέων, που οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις ή θέτουν τα παιδιά μας σε πειραματικές διαδικασίες;
Με βάση, λοιπόν, αυτή την υπουργική απόφαση, ορίζονται τα παρακάτω: Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα έχουν 35 ώρες διδακτικές την εβδομάδα. Η Α’ και Β’ τάξη αυξάνει το ωράριό της σε 6ωρο καθημερινά, με ενίσχυση κατά 1 ώρα στη Γλώσσα, 1 ώρα στα Μαθηματικά, 1 ώρα στα Εικαστικά και προστίθεται και το μάθημα Αγγλικών. Επίσης, θα υπάρχει και διδασκαλία Πληροφορικής, καθώς και πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων. Μιλούν για τέχνη, λογοτεχνία, φωτογραφία, μουσικά σύνολα. Λέξεις, έννοιες και οράματα που θα συγκινούσαν και τον πιο ευφάνταστο εγκέφαλο. Κι όλα αυτά με την υπόσχεση, ότι η τσάντα θα παραμείνει στο σχολείο.
Ας έρθουμε, όμως, στην πραγματικότητα των ελληνικών δικών μας σχολείων: Ποιο θα είναι αυτό το “νέο σχολείο” που θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα έως 30 παιδιά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη τους απόδοση; Πού θα στοιβάζει τους μικρούς μας μαθητές των 6 και 7 χρονών έως τις 14:00 ώρα σε σχολεία που δεν διαθέτουν αντίστοιχους χώρους υποδομής για να εκτελεστούν όλα τα -θεωρητικώς- εύγλωττα σενάρια;
Σε ποιους ανύπαρκτους υπολογιστές θα μάθουν Πληροφορική; Ποιοι θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά μας; Όταν από τη μία οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων δεν επαρκούν και θα τοποθετούνται, όπως μας ενημερώνουν, εξω-ακαδημαϊκοί, που θα πληρούν απλώς την επάρκεια, και από την άλλη υπόσχονται πως όλο αυτό δεν θα επιβαρύνει την οικονομία του κράτους, σε εποχές κρίσης και λιτότητας.
Ας θυμηθούμε, όμως, και τον πανικό της περασμένης χρονιάς για τις συνθήκες υγιεινής. Την ήδη ελλιπή καθαριότητα των σχολείων, όταν τα παιδιά μας θα παραμένουν -ίσως- και ως τις 17:00 σε αυτά τα “νέα σχολεία”. Ποια θα είναι τελικά η αληθινή ποιότητα της ζωής τους;
Μπορεί οι “υπεύθυνοι” που λαμβάνουν τέτοιες βιαστικές αποφάσεις να έχουν ως πρότυπα τα σχολεία του εξωτερικού ή και κάποια ιδιωτικά που φοιτούν στην πλειονότητα τα δικά τους παιδιά. Εμείς ως Ένωση Γονέων Πεύκης οφείλουμε να προβληματιστούμε πιο βαθιά και να διατυπώσουμε τις ζωηρότατες ανησυχίες μας, για το τι είδους γραμμάτια καλούνται να ξεπληρώσουν πάλι οι μικροί μας μαθητές».