Την ανησυχία της για τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού που εντοπίζονται στα σχολεία όλης της χώρας, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Λυκόβρυση-Πεύκη 2020», με αφορμή την αυτοκτονία του 15χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη. Στην ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να προληφθούν αυτές οι τραγωδίες και να θωρακιστούν τα παιδιά από τέτοια φαινόμενα. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Έχουμε μάθει να συγκλονιζόμαστε κατόπιν εορτής για πολλά θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Κι όταν μάλιστα θύματα είναι νέα παιδιά ξορκίζουμε το κακό επιφανειακά χωρίς να έχουμε τη διάθεση να μελετήσουμε γεγονότα και καταστάσεις που οδήγησαν στην τραγικότητα των συμβάντων. Μεταμορφωνόμαστε εύκολα όλοι σε τιμητές των πάντων αποδίδοντας ευθύνες σε όσους μπορούμε περισσότερο, αφήνοντας έξω τον εαυτό μας και τις αναμφισβήτητες ευθύνες του, με όποια κοινωνική ιδιότητα κι αν έχουμε.
Ο λόγος για την αυτοχειρία του μικρού μαθητή της Αργυρούπολης που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν λίγες μέρες. Τα αίτια; Όλοι μιλούν για bullying χωρίς αυτό να έχει απόλυτα διευκρινιστεί. Αλλά ας αφήσουμε τους ειδικούς να αποφανθούν. Εμείς ως πολίτες, ως γονείς ως εκπαιδευτικοί ας σκύψουμε με διάθεση να διδαχθούμε από το γεγονός αυτό γιατί ό,τι έγινε ήταν σε συνανθρώπους μας της διπλανής μας πόρτας, ανυποψίαστους μέχρι τώρα. Σήμερα σ αυτούς αύριο ίσως σε μας!
Ο σχολικός εκφοβισμός ή bullying δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Επαναλαμβανόμενη και συχνή επιθετική συμπεριφορά εναντίον ασθενέστερων παιδιών πάντα υπήρχε. Αντικείμενο όμως, συστηματικής μελέτης έχει γίνει από το 1970. Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τα αρνητικά ψυχοσωματικά συμπτώματα στα θύματα του εκφοβισμού από τους απλούς πονοκεφάλους μέχρι την αυτοκτονία! Αυτό όμως που λείπει από την κοινωνία μας ή και το σχολείο γενικότερα είναι η πρόληψη. Αν απλά περιμένουμε την εκδήλωση του bullying για να δράσουμε, θα είναι ήδη πολύ αργά, όπως στην περίπτωση του άτυχου μαθητή της Αργυρούπολης. Η πρόληψη είναι το κλειδί σ αυτές τις περιπτώσεις.
Η φράση “κατόπιν εορτής” κρύβει πολλές τραγωδίες μέσα σε δύο λέξεις. “Κατόπιν εορτής” μαθαίνουμε για δράματα, “κατόπιν εορτής” πέφτουμε από τα σύννεφα, “κατόπιν εορτής” και υποκριτικά πολλές φορές προς το θεαθήναι κουνάμε το δάκτυλο. Παρακολουθούμε αμέτοχοι την τραγωδία μπρος τα μάτια μας και “κατόπιν εορτής” στηλιτεύουμε τους πάντες. Άλλωστε πάντα φταίνε οι άλλοι. Ποτέ εμείς. “Κατόπιν εορτής” αυτοκτόνησε και το παιδί στην κυριολεξία, αφού απαγχονίστηκε ύστερα από μια γιορτή, ένα πάρτι.
Αγαπητοί συμπολίτες!
Το γεγονός αυτό πρέπει να μας αφυπνίσει όλους όχι βέβαια “κατόπιν εορτής” πριν και η δική μας τοπική κοινωνία θρηνήσει τέτοιου είδους άδικά θύματα. Είναι υπόθεση όλων μας αρχής γενομένης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία, όλους τους θεσμικούς φορείς, εκπαιδευτικούς και πρωτίστως γονείς! Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να το θελήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ με ειλικρινή διάθεση προσφοράς.»