Ανακοινώσεις για τα θέματα του προϋπολογισμού 2010 και της μετάταξης του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων στον Δήμο εξέδωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ.
Στην πρώτη, της οποίας παρατίθενται παρακάτω αποσπάσματα, γίνεται λόγος για «προϋπολογισμό – μαϊμού»:
«Ο τέταρτος χρόνος θητείας Θεοδωρακόπουλου κλείνει με έναν ακόμα προϋπολογισμό – “μαϊμού”.
SOS: Το 2011 ο Δήμος δεν θα έχει να πληρώσει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων.
[…] Είναι θράσος ακόμα και η παρουσίασή του στο Δ.Σ. Και για να μην ειπωθεί, ότι είναι τα συνηθισμένα λόγια μιας αντιπολίτευσης, τεκμηριώνουμε:
1. Πώς να γίνει πιστευτός ένας προϋπολογισμός που βασίζεται στην “αναξιοπιστία” που του έδωσαν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί, όταν (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2010) μέχρι 30/09/09, επί συνόλου προγραμματισμένων επενδύσεων (έργα, μελέτες κ.λπ.) 8.252.852 ευρώ υλοποίησαν ή πλήρωσαν δαπάνες ύψους 167.102 ευρώ(!) κατ’ αναλογία και του 2008;
2. Πώς να γίνει αποδεκτός ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει κονδύλια 250.000 ευρώ για υπηρεσίες υποστήριξης, τεχνικούς συμβούλους και άλλους συμβουλάτορες, αμφίβολης χρησιμότητας και ερευνητές σκοπιμότητας;
3. Πώς να ψηφισθεί ένας προϋπολογισμός που συνεχίζει τις αλόγιστες σπατάλες για εργάκια και πασαλείμματα μεγάλου κόστους, όπως “κατασκευή πέτρινου μαντρότοιχου σε κοινόχρηστους χώρους” ύψους 100.000 ευρώ, “τοπικές παρεμβάσεις και ανακατασκευές διαφόρων σημείων” ύψους 500.000 ευρώ, “επαναπρομήθεια εξοπλισμού συντριβανιών” και “επαναναπλάσεις επαναναπλασθέντων χώρων”, ύψους χιλιάδων ευρώ; […]».
μ μ μ
Στη δεύτερη ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «η μετάταξη έγινε, επειδή το προσωπικό ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστο»:
«[…] 1). Η πρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, που ιδρύθηκε επί της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έγινε με συμβάσεις συγκεκριμένου έργου που ήταν: “Βοήθεια στο σπίτι I και II”, “Βοήθεια στο σπίτι για ΑΜΕΑ”, “Βρεφονηπιακός σταθμός”, “Δημοτική Αστυνομία”. Όλα έργα επιδοτούμενα από την Ε.Ε., πλην της δημοτικής αστυνομίας, που μη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου το 1995, ο Δήμος μας προχώρησε στην ίδρυσή της μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης, μεταξύ των πρωτοπόρων Δήμων όλης της Ελλάδας.
2). Ο αριθμός των προσληφθέντων ήταν ο απολύτως απαραίτητος για την υλοποίηση των προγραμμάτων, με ελάχιστα μάλιστα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ένας γραμματέας για όλα τα προγράμματα κ.λπ.). Το γεγονός αυτό ήταν πρωτοφανές για όλη την Ελλάδα, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Δήμοι “φόρτωσαν” τις Δημοτικές Επιχειρήσεις με πλεονάζον προσωπικό, που “φούντωσε” τις λειτουργικές τους δαπάνες, καθιστώντας τις επιχειρήσεις αυτές υπερχρεωμένες και προβληματικές.
3). Η μετάταξη του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων στους Δήμους έγινε δυνατή με τον νόμο Παυλόπουλου το 2006 (έτος δημοτικών εκλογών), με ταυτόχρονη μετατροπή των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε Ανώνυμες και Κοινωφελείς Εταιρείες, κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει προγενέστερα». [….]
Στα δε συμπεράσματα της επιστολής αναφέρονται τα εξής:
1. Ουδεμία ομηρία εργαζομένων υπήρξε στο Δήμο Πεύκης, αφού εν γνώσει τους οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν για τα συγκεκριμένα προγράμματα και για το χρονικό διάστημα όσο αυτά λειτουργούσαν.
2. Η μετάταξή τους δεν οφείλεται σε “χάρη” ή “ρουσφέτι” οποιουδήποτε, αλλά επιβλήθηκε ουσιαστικά από τον νόμο Παυλόπουλου, αφού τα προγράμματα συνεχίζονται από τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα.
3). Η μετάταξη έγινε δυνατή, ειδικά για τον περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων Δήμο μας, διότι η ορθή διαχείρηση και σ’ αυτό το θέμα από τη διοίκηση Καμάρα, δημιούργησε τις ικανές εκείνες συνθήκες, ώστε η μετακίνηση του ελάχιστου αυτού αριθμού εργαζομένων (9 άτομα) να μη δημιουργεί οικονομικά προβλήματα στο Δήμο».