«Ένα όνειρο 60 ετών γίνεται πραγματικότητα»
Το «πράσινο φως» για δύο μεγάλα έργα στην Πεύκη έδωσε πέρσι στις 15 Δεκεμβρίου η Νομαρχία.
Πρόκειται για την κατασκευή της κεντρικής πλατείας σε οικόπεδο που βρίσκεται στις οδούς Κουντουριώτου, Δαγκλή και Αγίου Παντελεήμονος, του οποίου την οριστική κυριότητα απέκτησε το 2008 ο Δήμος, καθώς και την ανάπλαση – αναμόρφωση της Λεωφ. Ειρήνης. Η χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 3.790.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, «τα δύο έργα έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της πόλης».
Επίσης, αναφερόμενος στην κεντρική πλατεία, δήλωσε τα εξής: «Η κατασκευή της είναι θέμα ιστορικής σημασίας. Η Πεύκη βλέπει να γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο 60 ετών και αποκτά με αυτό το έργο ταυτότητα».
Σύμφωνα με την εισήγηση της Νομαρχίας, το οικόπεδο, που θα κατασκευαστεί η πλατεία, έχει εμβαδόν 3.547,75 τ.μ. και σε αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:
● Διατηρείται περιμετρικά του οικοπέδου η υφιστάμενη χρήση του χώρου, ως χώρος στάθμευσης.
● Οριοθετούνται θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα λειτουργούν και ως φίλτρο μεταξύ δρόμων και πλατείας.
● Δημιουργείται ένας κεντρικός χώρος 700 τ.μ., σχήματος ορθογωνίου, πλακοστρωμένος, που θα λειτουργεί ως βασικός χώρος και θα είναι εξοπλισμένος με καθιστικά στοιχεία και πέργκολες.
● Σε ένα σημείο, ορατό από όλες σχεδόν τις εισόδους της πλατείας, θα κατασκευαστεί σιντριβάνι.
● Ορίζονται τρεις βασικές είσοδοι και τρεις δευτερεύουσες, ενώ ολόκληρη η πλατεία θα περιφράσσεται από ένα χαμηλό τοιχίο, ύψους το πολύ ένος μέτρου.
● Θα δημιουργηθούν χώροι, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ., οι οποίοι θα καλύπτονται με γρασίδι και χαμηλή φύτευση και παράλληλα στους χώρους αυτούς θα φυτευτούν ψηλά δέντρα και θα τοποθετηθούν καθιστικά.
● Σε δύο από αυτούς τους χώρους προτείνεται η κατασκευή μικρού ποδηλατοδρόμου.
● Θα τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και κολωνάκια για την παρεμπόδιση της στάθμευσης και τρεις κρήνες.
● Προτείνονται φωτιστικά τόσο σε χαμηλό όσο και σε ψηλό ιστό.
Όσον αφορά στην ανάπλαση της Λεωφ. Ειρήνης, περιοχή μελέτης είναι τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν, καθώς και η νησίδα που διαχωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Το έργο θα εκτείνεται από τη διασταύρωση της Λεωφ. Ειρήνης με την οδό Βαρβαρέσου μέχρι τη διασταύρωση της οδού Βεργίνας και θα έχει συνολικό μήκος γραμμικής ανάπλασης 1.160 μ.
Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις αφορούν στην αντικατάσταση του φθαρμένου εξοπλισμού και στην ενίσχυσή του, όπου χρειάζεται, στον νέο σχεδιασμό, στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας για ΑμεΑ, στην περιποίηση και αναβάθμιση του πρασίνου, στην κατασκευή νέων παρτεριών με φύτευση και στις νέες πλακοστρώσεις, καθώς και στην υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ .
Στόχος είναι να μεταμορφωθεί η Λεωφ. Ειρήνης σε ένα δρόμο λειτουργικό για τους κατοίκους, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δρόμος περιπάτου, εμπορικών εξυπηρετήσεων, αλλά και ως πράσινη διαδρομή.
Ιδού το ερώτημα…
Σε μήλον της έριδος εξελίχθηκε πέρσι η κατασκευή ή μη του κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Ηλιακού Χωριού από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Στη συνάντηση που είχε ο ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος με δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις και φορείς της πόλης, στις 19 Μαΐου 2009, για να συζητηθεί το επίμαχο θέμα, η πόλη «χωρίστηκε» σε δύο στρατόπεδα.
Κάθετα αντίθετοι στην κατασκευή του γυμναστηρίου τάχθηκαν ο Σύλλογος των Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού και η Οικολογική Κίνηση Πεύκης, αφ’ ενός «επειδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερο πράσινο, κι αφ’ ετέρου επειδή ορισμένοι αθλητικοπαράγοντες θέλουν να πουλήσουν την ανάγκη των παιδιών και των γονιών για αθλητισμό».
Υπέρ της κατασκευής τάχθηκαν οι υπόλοιποι φορείς και ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν, με το επιχείρημα ότι «το γυμναστήριο είναι αναγκαίο, επειδή ο πληθυσμός της Πεύκης συνεχώς αυξάνεται».
Μέχρι το τέλος της συζήτησης ο δήμαρχος δεν εξέφρασε μια ξεκάθαρη θέση, παρά το αίτημα των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας «να δηλώσει, επιτέλους, αν είναι υπέρ ή κατά της κατασκευής!». Απεναντίας, αρκέστηκε στη δήλωση ότι «υπεύθυνος για την κατασκευή του γυμναστηρίου δεν είναι ο Δήμος αλλά ο ΟΣΚ. Αυτός το μελετά και το προχωρά, εφόσον ο χώρος είναι δικός του».
Αμάλθεια Καραλή