Χαμόγελα για την υπόθεση του Μορέλλα
Με κονκάρδες στο πέτο, που απεικόνιζαν το δάσος Μορέλλα και περίσσια αυτοπεποίθηση, κατέβηκαν δύο φορές πέρσι στο Εφετείο Αθηνών, μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, κάτοικοι, φορείς και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις για να υπεραμυνθούν του δάσους Μορέλλα έναντι των διεκδικητών.
Το «παρών» στις δίκες έδωσε την πρώτη φορά (16/2) ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης και τη δεύτερη (2/6) ο δήμαρχος Πεντέλης και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
Σημειώνεται, ότι στις 12 Φεβρουαρίου είχε προηγηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, στην οποία βουλευτές από όλα τα κόμματα είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στη δίκη του Δήμου για το δάσος Μορέλλα.
Δήμαρχος: «Η καλύτερη απόφαση»
Χαμόγελα έφερε στα πρόσωπα των Πευκιωτών η απόφαση που λήφθηκε από το Εφετείο Αθηνών. Σύμφωνα με τον νομικό Λεωνίδα Λεωνίδου, ο οποίος παρέχει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του για την υπόθεση, «η απόφαση εξαφανίζει την πρωτόδικη απόφαση για καταβολή από τον Δήμο σε ιδιώτες ποσού 1.300.000 ευρώ για απαλλοτρίωση μέρους του δάσους Μορέλλα και αναβάλλει την έκδοση απόφασης, έως ότου το ΥΠΕΧΩΔΕ οριστικοποιήσει την απένταξη της περιοχής από το σχέδιο πόλης».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος δήλωσε: «Η απόφαση, που ελήφθη, ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαμε να περιμένουμε και αποτελεί το κλειδί για τη διάσωση του δημόσιου δάσους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση άλλων διεκδικήσεων».
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και προέδρου της Επιτροπής Δασών και Περιβάλλοντος Σταύρου Μονεμβασιώτη, ότι «δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα, γεγονός που μου δημιούργησε απορίες σχετικά με τον λόγο που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν κατάφεραν να έχουν το αποτέλεσμα που είχαμε εμείς σήμερα».
Στο… έλεος του ΟΕΚ το Ηλιακό Χωριό
Στο Ηλιακό Χωριό της Πεύκης, το «πείραμα» φαίνεται ότι έχει αποτύχει προ πολλού.
Βακτήριο λεγεωνέλας στο ζεστό νερό, χαλασμένα ενεργειακά κέντρα και δεξαμενές, μούχλα και υγρασία στους τοίχους, μπλεγμένα ιδιοκτησιακά καθεστώτα αποτελούν μόνο μερικά από όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι 400 οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή.
«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», αλλά οι κάτοικοι «κρέμονται» από τις αποφάσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο.
Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να εισακουστεί η φωνή τους, ο Σύλλογος Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού μαζί με μερίδα κατοίκων, «χτύπησε» την πόρτα του ΟΕΚ στις 28 Μαΐου 2009 και με σύμμαχό του τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο εξέθεσε όλα τα προβλήματα στον πρόεδρο Θωμά Στάμου και στην ειδική επιστημονική επιτροπή.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων, που εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Σταυρόπουλου, είναι «να τοποθετηθούν λεβητάκια φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια, τα οποία θα μας παρέχουν ζεστό νερό και θέρμανση, αυτόνομα σε κάθε κατοικία».
Η Επιτροπή, όμως, έκρινε ότι «αν αλλάξουμε τον χαρακτήρα του Ηλιακού Χωριού, θα είναι έγκλημα».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Στάμου δήλωσε ότι «ακόμη και τώρα αν ξεκινούσαν τα έργα, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν». Το σίγουρο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα στους κατοίκους για την έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται.
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ: «Άναψαν» τα αίματα
Αυξάνονταν μέρα με τη μέρα τα «πυρά» που αντάλλαξαν διοίκηση και μείζων μειοψηφία, καθεμία από τις οποίες στη διάρκεια του 2009 επιδόθηκε σε ένα χείμαρρο οξυμένων ανακοινώσεων, επιστολών, ακόμη και εξωδίκων.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο, η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ απέστειλε εξώδικο στον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, με το οποίο του ζητεί να δημοσιοποιήσει τα επίσημα οικονομικά στοιχεία περιόδου 2006, 2007, 2008 και 2009. Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, «τα στοιχεία τεκμηριώνουν την κραυγαλέα αναντιστοιχία της μαύρης προπαγάνδας, στην οποία επιδίδεται από την αρχή της θητείας του ο δήμαρχος κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με την πραγματικότητα».
Επίσης, η «περίοδος του μέλιτος», στην οποία όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν για την υπόθεση του δάσους Μορέλλα, δεν διήρκεσε για πολύ. Ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων άνοιξε μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων, όταν ο δήμαρχος ανακοίνωσε, μαζί με την απόφαση του Εφετείου, το πόρισμα των επιθεωρητών – ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι «ρίχνουν την ευθύνη για το χαμένο δικόγραφο του δάσους Μορέλλα στην περίοδο της διοίκησης Καμάρα».
Επιπροσθέτως, ο πρώην και ο νυν δήμαρχος «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» και στο θέμα του οικονομικού απολογισμού του έτους 2008. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών για τα οικονομικά του Δήμου και τη διαχείρισή τους από την εκάστοτε δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας φράσεις όπως, «απαντήστε ως άντρας κ. Θεοδωρακόπουλε» και «μας λέτε “ντροπή σας” και θέλετε να είστε και πρόεδρος δημάρχων κ. Καμάρα».
Εν τω μεταξύ, ταραγμένο ήταν το πολιτικό σκηνικό και στα Νομικά Πρόσωπα, καθώς δεν πέρασαν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπαλδεράνος παραιτήθηκε, συνοδευόμενος από άλλα τρία μέλη. Αφορμή στάθηκε η ένταση που δημιουργήθηκε στο αποκριάτικο πάρτι σχετικά με τη χωροθέτηση των θέσεων των επίσημων προσκεκλημένων.
Τέλος, εκτός της παράταξης ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ τάχθηκε από τις 7 Ιουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Βάζος.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Μεταφορά προσωπικού
Τη μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου ή σε Νομικά Πρόσωπα διεκπεραίωσε με επιτυχία το 2009 η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της μετατροπής των Δημοτικών Επιχειρήσεων ΔΕΚΑΠ και ΔΕΑΚΑΠ σε κοινωφελείς. Οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση που έλαβαν και δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Πετάμε στα ύψη!».
Λίγες μέρες αργότερα, η μείζων μειοψηφία υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι «η μετάταξη έγινε, επειδή το προσωπικό ήταν ελάχιστο. Ο αριθμός των προσληφθέντων ήταν ο απολύτως απαραίτητος για την υλοποίηση των προγραμμάτων, με ελάχιστα μάλιστα λειτουργικά έξοδα».