Η απόφαση για τη δίκη του δάσους Μορέλλα, έχει χαρακτηριστεί από εσάς ως «η καλύτερη που θα μπορούσαμε να περιμένουμε». Με ποιον τρόπο συνέβαλε ο Δήμος στην έκδοση τής εν λόγω απόφασης και τι υπολείπεται ακόμη για την οριστική «διάσωση του δάσους»;
Η απόφαση για τη δίκη του δάσους Μορέλλα θεωρούμε, ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση στα 50 χρόνια της πόλης, μετά από σειρά χαμένων δικών. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι, όταν αγωνίζεσαι, μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα.
Σε αυτή τη μεγάλη νίκη έπαιξε μεγάλο ρόλο η κοινωνία, την οποία κινητοποιήσαμε εγκαίρως.
Εμείς, πρέπει να γνωρίζετε μπήκαμε στο «παιχνίδι» με πολλά ρίσκα και με 99% πιθανότητες να βγούμε χαμένοι από τη δίκη. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, ότι υπήρχαν δικηγόροι οι οποίοι αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση, γιατί πίστευαν ότι θα χάσουμε.
Η προσπάθειά μας είχε αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2007, όταν συστήσαμε τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή Προστασίας Δασών και Περιβάλλοντος, με σκοπό να «βγάλουμε» το πρόβλημα από το γραφείο του δημάρχου και να το «ανοίξουμε» στην κοινωνία, η οποία πλέον είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για το θέμα.
Κάθε εβδομάδα, μαζί με μέλη της Επιτροπής και με στελέχη του Δήμου, πηγαίναμε σε δασαρχείο και υπουργεία. Και αυτό γιατί, είχαμε να πληρώσουμε το 1.300.000 ευρώ εξαιτίας τεράστιων λαθών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τα λάθη της οποίας εμείς δεν αναδείξαμε ποτέ, για να μη δημιουργήσουμε ρήγμα στο μέτωπο. Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι, αν και κάλεσα εγγράφως τον προηγούμενο δήμαρχο Παύλο Καμάρα, δεν καταδέχτηκε να έρθει σε καμία εκδήλωση, δίκη, συνομιλία ή σύσκεψη για το δάσος της Πεύκης.
Για τη δίκη του δάσους θέλω να σημειώσω ότι, από τη στιγμή που κερδίσαμε την κρίσιμη μάχη, νομίζω ότι το να κερδίσουμε και τον πόλεμο είναι πλέον θέμα χρόνου.
Η μείζων μειοψηφία σάς έχει κατηγορήσει επανειλημμένως για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Δήμου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της, Παύλος Καμάρας, σας έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, η οποία «θα αποδείξει περίτρανα ότι ο κ. Θεοδωρακόπουλος ψευδόταν ασύστολα όταν μιλούσε για καμένη γη». Ποια είναι η απάντηση της διοίκησης;
Δεν μου αρέσει να αναφέρομαι στον προηγούμενο δήμαρχο και γι αυτό αποφεύγω να απαντάω στις συνεχείς και χαμηλού επιπέδου επιθέσεις που μου κάνει, μέσω ανακοινώσεων, γιατί δυστυχώς στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται σπάνια. Τα στοιχεία είναι όλα στη διάθεση όλων. Στο αίτημά του είχα δώσει αναλυτική απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια απάντησα και γραπτώς, αν και δεν ήμουν υποχρεωμένος από τον νόμο. Αλλά τι να πει για τα οικονομικά, που είχε πάρει έναν οικονομικά εύρωστο Δήμο από τον κ. Κυδωνάκη και όταν παραλάβαμε εμείς, ο κ. Καμάρας χρώσταγε σε όποιον μιλούσε ελληνικά, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε ακόμη και σήμερα παλαιά χρέη; Αρκεί να σας αναφέρω ότι οι υποχρεώσεις ήταν επάνω από 15 εκατ. ευρώ και δεν αφορούσαν μόνο σε δάνεια.
Αντιθέτως εμείς, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είναι ζημιογόνος, δεν έχουμε πάρει ακόμη κανένα δάνειο για δική μας χρήση. Και όσα χρήματα αναγκαστήκαμε να πάρουμε, το κάναμε για να καλύψουμε χρέη και υποχρεώσεις που βρήκαμε. Εδώ ακόμη και τα έργα που είχε εγκαινιάσει, μισοτελειωμένα τα παραλάβαμε. Γι’ αυτό σας είπα δεν θέλω να ασχολούμαι με το παρελθόν. Με ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.
Ποια μεγάλα έργα έχετε προγραμματίσει να υλοποιηθούν στην πόλη μέχρι το τέλος της θητείας σας;
Το μεγάλο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε είναι τα δάση μας. Και οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν. Αλλά είμαστε πάντα σε επιφυλακή.
Επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε τα δύο δάση (σ.σ.: Μορέλλα και Κάσδαγλη), κάνοντας ανάπλαση γύρω από αυτά, γιατί μέσα το Δασαρχείο απαγορεύει να βάλουμε ακόμη και παγκάκια. Δίπλα στο Μορέλλα θα δημιουργήσουμε ένα άνετο πεζοδρόμιο μέχρι τη Λεωφόρο Ειρήνης, το οποίο θα είναι ασφαλές. Αυτό το κομμάτι θα είναι στην ουσία ένας «πράσινος» δρόμος περιπάτου. Το ίδιο θα επιδιώξουμε και από την άλλη πλευρά του δάσους. Παρόμοια, θα συνδέσουμε την περιοχή από τη Λεωφόρο Ειρήνης μέχρι το δάσος Κάσδαγλη.
Το όραμά μου, λοιπόν, για την Πεύκη είναι να αποτελεί μια πόλη που να μπορεί να περπατηθεί, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές. Να είναι φιλική και ανθρώπινη.
Επίσης αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα ομβρίων μήκους 3,5 χλμ. και οικονομικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η πόλη σε θέματα υποδομών των ομβρίων θα είναι τέλεια.
Ακόμη αναμορφώνουμε τις παιδικές χαρές της πόλης, όπως εκείνη στο άλσος Βαρβαρέσου, όπου στην εξωτερική πλευρά του θα κατασκευαστεί και ποδηλατοδρόμος για τα παιδιά.
Μια ακόμη μεγάλη τομή θα πραγματοποιηθεί κοντά στα σχολεία της Κάτω Πεύκης, με έργα ανάπλασης που θα περιλαμβάνουν την πεζοδρόμηση της οδού Κορίνθου. Θα αλλάξει ολόκληρη η περιοχή.
Φυσικά, μεταξύ των μεγάλων έργων βρίσκεται η κατασκευή της πλατείας Πέρου και η ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης.
Όσον αφορά στον χρόνο υλοποίησης, θέλω να υπογραμμίσω ότι κάποια μεγάλα έργα έφτασαν μοιραία στον τελευταίο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής, όχι επειδή είναι προεκλογικά, αλλά επειδή έπρεπε να ωριμάσουν και να περάσουν από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσα να το πω, αν ήμασταν στη δεύτερη ή στην τρίτη τετραετία.