Ενδιαφέρουσες απαντήσεις για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Πεύκης δίνει ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Συνέντευξη στην Αμάλθεια Καραλή
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος απαριθμεί τους λόγους που η δημοτική αρχή δεν θα κατασκευάσει στην παρούσα φάση υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Πέρου, ξεκαθαρίζει τη θέση του για το κλειστό γυμναστήριο «Χρήστος Μωραΐτης», το κλειστό του ΟΣΚ και την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην οδό Βύρωνος κι αναφέρει τα έργα που προγραμματίζονται μέχρι το τέλος της θητείας του, τονίζοντας ότι δεν είναι προεκλογικά, αλλά ότι χρειάστηκαν χρόνο για να «ωριμάσουν», αφού οι διαδικασίες για τα μεγάλα έργα είναι δαιδαλώδεις.
Οι απόψεις του δημάρχου Πεύκης πάνω στα ερωτήματα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, τα οποία περιλαμβάνουν και το θέμα της επικείμενης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, διατυπώνονται στη συνέχεια…
Η μετατροπή του Ο.Τ. 25Α σε πλατεία, χωρίς την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων. Ποιος είναι τελικά ο λόγος, που η διοίκηση θα προχωρήσει μόνο στην κατασκευή πλατείας;
Η διοίκηση προχωρά στη λύση της πλατείας γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της πόλης. Για να γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης, θα πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του Σχεδίου, η οποία είναι πολύχρονη διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως οκτώ χρόνια. Κι εδώ, βέβαια, τίθεται το ερώτημα, που δεν έχει ακόμη απαντήσει ο προηγούμενος δήμαρχος, δηλαδή για ποιο λόγο δεν έκανε εκείνος, στα δώδεκα χρόνια της διοίκησής του, την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης;
Ακόμη όμως και στη περίπτωση που άλλαζε το Σχέδιο, η όλη διαδικασία για την κατασκευή του χώρου στάθμευσης πιθανότατα θα διαρκούσε άλλα πέντε χρόνια. Επομένως, θα έπρεπε να παραμείνουμε για τουλάχιστον δέκα χρόνια με έναν χώρο όπως αυτός είναι διαμορφωμένος σήμερα, δηλαδή με μια σχεδόν χωματερή στο κέντρο της πόλης.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, εάν προχωρούσαμε στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, αυτόν θα τον διαχειριζόταν όχι ο Δήμος, αλλά κάποιος ιδιώτης για τα επόμενα πενήντα χρόνια, με ελάχιστη είσοδο 10 ευρώ και άρα δεν θα κερδίζαμε τίποτε. Αντιθέτως θα έπρεπε να δίνουμε κλήσεις σε όσους πάρκαραν στην ευρύτερη περιοχή για να τους υποχρεώσουμε να πηγαίνουν με το ζόρι στον υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι άκουσα πως η μειοψηφία μαζεύει υπογραφές από τους πολίτες για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. Και ξέρετε, η ερώτηση που τους κάνουν είναι αν θέλουν χώρους στάθμευσης, κάτι στο οποίο φυσικά απαντούν όλοι καταφατικά. Αν τους ρωτούσαν, ωστόσο, αν θέλουν να παραμείνει η σημερινή χωματερή για άλλα δεκαπέντε χρόνια, να κοπούν είκοσι μεγάλα πεύκα και να το πάρει το πάρκινγκ ένας ιδιώτης στον οποίο πρέπει να πληρώνουν 10 ευρώ την είσοδο, θα απαντούσαν το αντίθετο. Μπορεί δε να διαμαρτύρονταν κιόλας, αν έβλεπαν ότι με την κίνηση αυτή μπλοκάρουν το έργο της ανάπλασης της Λεωφόρου Ειρήνης.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι βλέπουμε τις ανάγκες της πόλης και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της ικανοποίησής τους. Δεν τον κοροϊδεύουμε, όπως έκανε στα προεκλογικά φυλλάδια του 2002 και του 2006 ο πρώην δήμαρχος.
Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος που υπάρχει στη Λεωφόρο Ειρήνης;
Καταρχήν να επισημάνουμε ότι η Λεωφόρος Ειρήνης είναι νομαρχιακός δρόμος κι έτσι οι δυνατότητες επέμβασης από πλευράς Δήμου είναι ελάχιστες. Από εκεί και πέρα, σήμερα όλοι οι συγκοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία είναι να ξεκινήσουμε να μετακινούμαστε με τα πόδια και να χρησιμοποιούμε μαζικά τα μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, όπως το Μετρό.
Το οποίο Μετρό, όταν θα έρθει στην Πεύκη, πόσο θα συμβάλει στο να πείσει τον κόσμο να αφήσει τελικά το αυτοκίνητό του σπίτι;
Εμείς θέλουμε η Πεύκη να είναι μια πόλη που να μπορεί να περπατηθεί. Για τον λόγο αυτό διαπλατύνουμε τα πεζοδρόμια, βγάζουμε τυχόν εμπόδια από αυτά, τοποθετούμε όπου χρειάζεται κολονάκια και απαγορεύουμε τη φύτευση δένδρων χωρίς άδεια. Πιστεύουμε, ότι αν οι δημότες έχουν 200-300 μέτρα άνετο πεζοδρόμιο για να περπατήσουν, τότε το 80% από αυτούς θα αφήσουν το αμάξι σπίτι και θα πάνε με τα πόδια μέχρι τον σταθμό του Μετρό.
Αυτό που θέλουμε να διευκρινίσουμε, πάντως, είναι ότι δεν επιθυμούμε τερματικό σταθμό στην Πεύκη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της πόλης μας. Για τον λόγο αυτό, μαζί με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης Δημήτρη Φωκιανό, έχουμε κάνει συντονισμένες προσπάθειες για να κατασκευαστεί τερματικός σταθμός στην Εθνική Οδό, στον οποίο αφ’ ενός θα υπάρχει πολύς χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων, αφ’ ετέρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες που έρχονται από τα βορειότερα προάστια και από τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Θέλω να τονίσω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να πιέσει και το Μαρούσι, στο οποίο σήμερα προβλέπεται να γίνει ο τερματικός σταθμός.
Η ανάπλαση της παιδικής χαράς του Αγίου Παντελεήμονα χαρακτηρίστηκε ως ένα έργο «επικίνδυνο», τόσο επειδή, «ως συνέχεια της δωρεάς Μορέλλα» θα μπορούσε να δώσει πάτημα στους καταπατητές του δάσους, όσο και επειδή κατασκευάστηκε σε δύο επίπεδα. Τι έχετε να δηλώσετε ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου;
Είναι αλήθεια ότι για αυτή την παιδική χαρά μού έκαναν τρεις μηνύσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που μισούν τα παιδιά και την πόλη, αλλά εγώ τους έχω ξεκαθαρίσει, ότι θα με βρουν απέναντί τους.
Αν και ήμουν κάθε μέρα στην παιδική χαρά για να με συλλάβουν, δυστυχώς δεν ήρθε κανένας. Και έτσι σήμερα η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που έρχονται να το χαζέψουν από όλη την Αττική, διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας ISO και είναι η πιο ασφαλής της Αθήνας.
Πρέπει να σημειώσουμε, ακόμη, ότι και η μειοψηφία, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της, έκανε στροφή στο τέλος και μας έδωσε τα συγχαρητήριά της για το έργο.
Στην προεκλογική σας εκστρατεία είχατε υποσχεθεί στους δημότες ότι δεν θα αυξήσετε τα δημοτικά τέλη. Όμως, μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί ήδη δύο φορές. Ποιος είναι ο λόγος που δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας;
Ίσα ίσα, την υπόσχεσή μας την τηρήσαμε. Γιατί οι αυξήσεις κινήθηκαν στο ύψος του πληθωρισμού, όπως λένε και οι νόμοι, γιατί τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά. Και όλα αυτά την ώρα που παραλάβαμε ένα Δήμο καταχρεωμένο από τον κ. Καμάρα, με τεράστιες ανάγκες, με μεγάλα δάνεια και καθόλου έσοδα, καθώς δεν διαθέτει περιουσία, νεκροταφείο, μεγάλα εμπορικά κέντρα, πλατείες με καφετέριες ή διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους και στις πλατείες. Παραλάβαμε ένα Δήμο που, βάζοντας το κλειδί στην πόρτα, έπρεπε να δανείζεσαι 100.000 – 120.000 ευρώ τον μήνα για να λειτουργήσει.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πολύβουης οδού Βύρωνος είναι γνωστό. Δεδομένης της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης και των λύσεων που έχουν προταθεί, πόσο κοντά στην πραγματικότητα πιστεύετε ότι βρίσκεται η μονοδρόμηση της οδού που ζητούν οι κάτοικοι;
Δεν γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί χρονικά η διαδικασία, καθώς η διαβούλευση με τους κατοίκους συνεχίζεται. Αν, μάλιστα, η βούληση των κατοίκων εκφραστεί σχεδόν ομόφωνα, τότε οι προτάσεις δεν θα τεθούν σε τοπικό δημοψήφισμα, όπως σκεφτόμασταν αρχικά.
Το επόμενο βήμα είναι να γίνει ενημέρωση των κατοίκων του Αμαρουσίου και της Πεύκης στην πόλη μας, όπου θα ανακοινωθούν οι απόψεις του μελετητή – συγκοινωνιολόγου Ευάγγελου Ματσούκη.
Εκείνο που θα πρέπει να ξακαθαριστεί είναι ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις παρά μόνο οι κατατεθειμένες, δυο εκ των οποίων προτείνουν τη μονοδρόμηση της οδού Βύρωνος. Επίσης, θέλω να αποσαφηνίσω ότι δεν υποσχέθηκα ποτέ μονοδρόμηση στους κατοίκους, παρά μόνο ότι θα είμαι στο πλευρό τους και ότι θα παλέψουμε μαζί. Κι αυτό κάνουμε μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου στη διοίκηση του Δήμου.
Θέλω, τέλος, να τονίσω ότι η κατάσταση της Βύρωνος δεν θα ήταν τόσο σοβαρή, αν η προηγούμενη δημοτική αρχή αντιδρούσε όταν έγιναν τόσες δυσμενείς για την πόλη μας παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στην Κύμης. Μια μελέτη που έγινε πριν από 8-10 χρόνια δεν είχε μέλλον γιατί δεν έγινε σε συνεργασία με το Μαρούσι και δαπανήθηκαν άσκοπα τόσα χρήματα. Εμείς πήραμε ρίσκο, για το καλό βεβαίως των κατοίκων της Βύρωνος, γιατί δεχτήκαμε να συνεργαστούμε με τον μελετητή που είχε προτείνει το Μαρούσι. Αλλά αποδείχτηκε μια σωστή ενέργεια.
Οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και υγιεινής. Με ποιο τρόπο συμπαραστέκεται έμπρακτα ο Δήμος στον αγώνα που δίνουν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους;
Ο Δήμος κι εγώ κι εγώ προσωπικά τούς συμπαραστεκόμαστε. Έχω πάει μαζί με τους κατοίκους πέντε φορές στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας κι άλλες δέκα φορές μόνος μου.
Ωστόσο, όλο το σύστημα είναι τραγικό. Στέλνουμε επιστολές, πιέζουμε, αλλά βεβαίως λειτουργούμε στη γραμμή που χαράσσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και ο σύλλογός τους, που είναι αρκετά δραστήριος. Από την πλευρά μου, θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό τους, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξω.