Σήμερα βάσει της Διαύγειας, όποιος πολίτης επιθυμεί έχει την δυνατότητα να γνωρίζει, τι προμηθεύεται ο δήμος μας, πώς το προμηθεύεται, από ποιον και πόσο κοστίζει.
Υφίσταται, δηλαδή, ένα πλαίσιο κανόνων, η τήρηση των οποίων, ταυτόχρονα με τις διαδικασίες ελέγχου, διασφαλίζει μέχρι ενός ορίου τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.
Αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με μια απόφαση που θα λάβει το Δημοτικό μας Συμβούλιο (όπως τις αποφάσεις που λαμβάνονται για διαπαραταξιακές επιτροπές). Έτσι λοιπόν να αποφασισθεί η δημιουργία μιας θέσης ενός δημοτικού συμβούλου, ο οποίος θα ψηφίζεται για τον έλεγχο των δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης, και ο οποίος θα προέρχεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση. Έκθεση του ελέγχου θα ανακοινώνεται στο Δ.Σ καθώς και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.
Κύρια προϋπόθεση είναι ο δήμαρχος που υφίσταται ή που θα εκλεγεί το 2014 να αποδεχθεί ότι τέτοιες ρυθμίσεις ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο και είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Συμμετοχή, κοινωνικός έλεγχος και λογοδοσία
Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που διαμορφώνει ενεργούς πολίτες και δημιουργεί προϋποθέσεις ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής.
Η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος γίνονται ουσιαστικά στοιχεία της τοπικής δημοκρατίας μόνο όταν η δημοτική αρχή τα υιοθετεί και τα εφαρμόζει ως συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της.
Η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να θεσμοθετεί διαδικασίες και να επιδιώκει τη συνδιαμόρφωση με τους πολίτες των βασικών προτεραιοτήτων του δήμου και των τρόπων αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμη για τον δήμο μας:
α) Η αναδιαμόρφωση του πλαισίου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (σύνθεση, αρμοδιότητες) για την ουσιαστική της λειτουργία μια και στην τρέχουσα περίοδο δεν κατέστη αυτό δυνατόν .
β) Η δημιουργία αλλά κυρίως η λειτουργία και συμμετοχή εξειδικευμένων επιτροπών στο πλαίσιο κρίσιμων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
γ) Η καθιέρωση Απολογισμού Πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και σε επίπεδο Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας..
δ) Η αξιοποίηση πλήρως των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Πέραν των άλλων θα δημιουργηθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μέσα από τον οποίο οι κάτοικοι μπορούν να εκφράσουν θέσεις, απόψεις και παρατηρήσεις τόσο για τα θέματα Δ.Σ αλλά και να πάρουν μέρος σε τοπικά δημοψηφίσματα
Έλεγχος περιουσιακής κατάστασης αιρετών
Ο νόμος 3852/2010 με το άρθρο 61 παράγραφος 4, υποχρεώνει το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους , τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.
Προκειμένου να δημιουργεί ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και δημοσιότητας για τους αιρετούς θα πρότεινα:
1. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο μας, πριν την ανακήρυξη των συνδυασμών τους, να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.
2. Η υποχρεωτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης όλων των αιρετών, με τη δήλωση απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, άνω των 5.000 ευρώ , εντός 30 ημερών από την σχετική πράξη, προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανακοίνωση της δήλωσης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.