Σε μια εποχή που όλοι βιώνουμε την πιο βίαιη οικονομική προσαρμογή , όπου κοινή διαπίστωση είναι ότι πέρα της οικονομικής κρίσης έχουμε και κρίση θεσμών, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε πολλοί που αντιστεκόμαστε και έχουμε την πολιτική βούληση αλλά κυρίως τις προτάσεις που θα θωρακίσουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από τον Σταύρο Μονεμβασιώτηδημοτικό σύμβουλο
Αυτό όμως πώς κατοχυρώνεται και πώς πρακτικά προωθείται; Η απάντηση είναι μονολεκτική. Διαφάνεια!!!
Η διαφάνεια στην άσκηση εξουσίας στη διοίκηση και τη δημόσια ζωή, οφείλει να είναι μια απαραβίαστη αρχή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προστατευτούν όσοι εμπλέκονται στην κάθε μορφής διοίκησης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας.
Σήμερα η διαφθορά και η αδιαφάνεια καταγράφονται και ιεραρχούνται μεταξύ των πρώτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και απασχολούν σοβαρά τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι τους δήμους, αρκετοί κρίνοντας τους από ορισμένες περιπτώσεις κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και υπεξαιρέσεων, τους χαρακτηρίζουν «θύλακα διαπλοκής και ανομίας».
Μπορεί η διαφάνεια να εξαλείψει φαινόμενα διαφθοράς και ανομίας;
Υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή κανόνων και διαδικασιών διαφάνειας ή απαιτούνται επί πλέον κανόνες ή και μια εκ βάθρων αναθεώρηση;
Θεωρώ ότι το επαρκές για πολλούς πλαίσιο μπορεί να αναβαθμισθεί σε πολλά σημεία. Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί και με ποιο τρόπο;
Ας αναφερθώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’επέκταση για τον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Σήμερα οι περισσότεροι δήμοι αγωνίζονται μέσα σε ένα ασφυκτικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να ανταποκριθούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και τις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας. Αυτό όμως αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη πλήρους διαφάνειας; Υπάρχει οικονομικό κόστος για την εφαρμογή της; Σαφώς και όχι.
Βασική και κυρίαρχη επιδίωξη της δημοτικής αρχής, είναι η θεμελίωση διοίκησης, που να στηρίζεται σε αρχές, αξίες και διαφάνεια, με επίκεντρο το δημότη, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα, στην εποχή της κρίσης, απαιτείται όσοι ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόσωπα και παρατάξεις να είναι απολύτως συγκεκριμένοι για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα προβλήματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Τέλος οι «Μαυρογιαλούρηδες».
Γι’ αυτό το λόγο θα αναφερθώ σε συγκεκριμένους τομείς όπου η ύπαρξη της διαφάνειας είναι επιβεβλημένη και θα καταθέσω προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη διασφάλισης αυτής. Προτάσεις οι οποίες στηρίζονται στα προβλήματα και στα κενά που διαπίστωσα ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Θα αναφερθώ στην Αυτοδιοίκηση, της υπευθυνότητας, της νομιμότητας, της αξιοπιστίας και της αλληλεγγύης.
Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των δήμων
Η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζεται από την τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Αλλά την πραγματική τήρηση ! Σε πραγματικούς χρόνους. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες βασικές διαδικασίες ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας ενός δήμου.
α) Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
β) Ορκωτοί ελεγκτές και ισολογισμοί.
γ) Υποβολή μηνιαίων ταμιακών καταστάσεων.
δ) Προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
ε) Ελεγκτής νομιμότητας.
στ) Διαύγεια.
ζ) Προσυμβατικός έλεγχος.
η) Κλήρωση επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών (εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι η κλήρωση θα πρέπει να διενεργείται παρουσία διαπαραταξιακής επιτροπής για προφανείς λόγους).
θ) Κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων.