Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό των παρατάξεων καλά κρατούν τέσσερις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές και η επόμενη μέρα στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης σχετίζεται άμεσα με τη συνοχή πλειοψηφίας και μειοψηφίας.
Ρεπορτάζ: Θώμη Μελίδου
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Οι νέοι αντιδήμαρχοι ορίστηκαν αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι που απαρτίζουν τις δύο βασικές Επιτροπές του δήμου, τόσο για την Οικονομική Επιτροπή όσο και για την Επιτροπή της Ποιότητας Ζωής. Στο ίδιος μήκος κύματος, ανέλαβαν τα καθήκοντα και ξεκίνησαν την αυτοδιοικητική δράση τους οι νέοι επικεφαλής των νομικών προσώπων, ΚΟΙΠΑΠ και ΠΕΑΠ.
Αυτά σε ό,τι άπτεται της καθημερινής πραγματικότητας στη διοίκηση του Δήμου και στη γενική διοικητική εικόνα και άσκηση πολιτικής από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας αλλά και τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Το ερώτημα που ανακύπτει τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την έκφραση της λαϊκής βούλησης που έδωσε τη διοίκηση και τοποθέτησε τις δημοτικές παρατάξεις και τους επικεφαλής αυτών στην αναλογία που έκρινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ένα ερώτημα ουσίας που σχετίζεται άμεσα με την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης στον Δήμο. Διακυβέρνηση που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συνοχή τόσο του συνδυασμού που απαρτίζει τη δημοτική αρχή αλλά και τη συνοχή που είτε χαρακτηρίζει είτε όχι τους συνδυασμούς της μειοψηφίας.
Και δεν είναι μόνον η έννοια της συνοχής που ήδη και διαρκώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα επαναπροσδιορίζεται και η οποία σε σημαντικό βαθμό θα κρίνει τον τρόπο που θα διοικηθεί και θα ασκηθεί πολιτική την επόμενη πενταετία στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Είναι κυρίως μία σειρά άλλων εννοιών που στο μέτρο που ισχύουν, οδηγούν μαθηματικά σχεδόν στην ύπαρξη ή μη της συνοχής σε έναν συνδυασμό. Πρόκειται για έννοιες όπως η εμπιστοσύνη και η συνεργατικότητα. Εμπιστοσύνη που οδηγεί τα μέλη ενός συνδυασμού, εκλεγμένα και μη να αναπτύσσουν διάλογο, να συμφωνούν, να διαφωνούν και να καταλήγουν σε μία συγκεκριμένη πολιτική γραμμή με έναν και μόνο στόχο, να ακολουθήσουν εκείνη την πολιτική που αποσκοπεί στο κοινό όφελος. Το κοινό όφελος των δημοτών και της πόλης και όχι του συνδυασμού και των στελεχών του. Κυρίως το πρώτο, με το δεύτερο να αποτελεί παράπλευρη συνέπεια και όχι αυτοσκοπό μίας δημοτικής παράταξης.
Τι συμβαίνει σήμερα; Τι συμβαίνει καλύτερα από την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών και μετέπειτα, με μία και μόνο μικρή ανάπαυλα, αυτή της αυγουστιάτικης ραστώνης; Οι ζυμώσεις ανάμεσα στους συνδυασμούς, ανάμεσα στα εκλεγμένα και μη στελέχη των συνδυασμών συνεχίζονται και ακόμα είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς που θα ισορροπήσει αυτή η διαδικασία. Και τι θα σημαίνει στην πράξη για την άσκηση πολιτικής από την πλειοψηφία αλλά και τη μειοψηφία που επιτελεί ρόλο εξίσου σημαντικό με αυτό της διοίκησης του Δήμου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ανά συνδυασμό…
Μετεκλογική αμφισβήτηση(;)
Στον συνδυασμό του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, η συνοχή είναι μία έννοια που άλλοτε είναι τόσο έκδηλη η παρουσία της και άλλοτε προβληματίζει η ανάγκη του δημάρχου να τη διεκδικήσει την ώρα της ψήφου. Όπως παραδείγματος χάρη στις πρόσφατες δημαιρεσίες για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων που θα απαρτίσουν τις Επιτροπές, υποστηρίζουν δημότες που παραβρέθηκαν στη διαδικασία και άκουσαν τον κ. Μαυρίδη περισσότερες της μίας φοράς, όχι μόνο να προτείνει δημοτικούς συμβούλους για τις Επιτροπές αλλά να υπερθεματίζει, καλώντας την παράταξή της πλειοψηφίας να υποστηρίξει την πρότασή του. «Θα έπρεπε μάλλον να είναι δεδομένη η υποστήριξη των υποψηφιοτήτων που προτείνει ο δήμαρχος, νομίζω», σημειώνει χαρακτηριστικά δημότης που ήταν παρών στις δημαιρεσίες και συνεχίζει: «Υπήρξε πραγματικά ανάγκη ή ήταν σχηματική λεκτική διαδικασία να καλεί ο κ. δήμαρχος κάθε φορά να υποστηρίξει τις υποψηφιότητες που πρότεινε; Δεν νομίζω ότι το έχει ανάγκη αυτό ο κ. δήμαρχος. Είναι ένας ικανότατος δήμαρχος με αρκετά πιστά στελέχη».
Οι δημοτικοί τώρα σύμβουλοι της πλειοηφίας κατατάσσονται σε πρώτη φάση σε δύο πολύ γενικές κατηγορίες. Σε αυτούς που γνωρίζουν καλά τον Τάσο Μαυρίδη και που συντάσσονται ανεπιφύλακτα σχεδόν μαζί του, μία σχέση που κρατά πολύ πριν την εκλογική διαδικασία και σε αυτούς που είτε δεν το πολυβασάνισαν όταν αποφάσισαν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία με τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου, είτε θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή τους ήταν η καλύτερη δυνατή. Δημοτικοί σύμβουλοι που μετείχαν προεκλογικά και εξελέγησαν στη συνέχεια, στον συδυασμό του δημάρχου, έχοντας την επιθυμία να αποτελούν μέρος της διοίκησης του δήμου την επόμενη μέρα και στο μέτρο που αυτό επιτεύχθη, σήμερα (ετεροχρονισμένα;) κρίνουν εκ νέου την αρχική επιλογή τους, έχοντας ήδη ικανοποιήσει τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο, βρίσκονται πλέον στη διοίκηση του δήμου.