Είναι άνθρωπος που εάν μιλήσεις μαζί του αντιλαμβάνεσαι το πάθος του με ό,τι καταπιάνεται. Ο λόγος για τη σιδηρά κυρία της αντιπολίτευσης Μαρία Γώγου, επικεφαλής της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Και μπορεί η αυτοδιοικητική της πορεία να μην είναι τόσο μακρά συγκρινόμενη με την αντίστοιχη δημοτικών σήμερα συμβούλων, είναι όμως μία πορεία μεστή πολιτικά που αντισταθμίζεται από τη μεγάλη αγάπη αλλά και το πάθος του ανθρώπου που χτίζει σε γερές βάσεις όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα τον βοηθήσουν να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη του.
Γιατρός καρδιολόγος, σύζυγος και μητέρα, η Μαρία Γώγου πιστεύει ακράδαντα στην εσωτερική ψυχική δύναμη των γυναικών και στη σημαντική αξία που μπορούν να προσδώσουν στην ανάπτυξη των κοινωνιών δραστηριοποιούμενες στα κοινά. Πιστεύει επίσης ότι η αρμονική συνεργασία ανδρών και γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις τους, από την καθημερινότητα έως τον θεσμικό τους χαρακτήρα, είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευγξη του μέγιστου και του ιδανικότερου, βάσει των εκάστοτε συνθηκών, αποτελέσματος. Αγαπημένη της δραστηριότητα, μία βόλτα στη θάλασσα συντροφιά με ένα βιβλίο.
Η Μαρία Γώγου επισκέφθηκε την ΑΜΑΡΥΣΙΑ και συνομίλησε μαζί μας για όλους και για όλα… για τους επτά μήνες διοίκησης της νέας δημοτικής Αρχής, για τον θεσμικό της ρόλο ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τη σχετική μέχρι σήμερα δράστη της δημοτικής της παράταξης, για τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης αλλά και τη συνεργασία των τεσσάρων επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, της ίδιας με τους Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Μανόλη Πάγκαλο και Δημήτρη Κωνστάντο.
Χρονικά βρισκόμαστε επτά μήνες ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής, επτά μήνες που είστε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα διοίκηση του δήμου από τη δημοτική Αρχή; Πώς κρίνετε αντίστοιχα τη δική σας πορεία και δράση ως αντιπολίτευση;
Να ξεκινήσω από τη θεσμική αξιολόγηση των πραγμάτων. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις του τρόπου διοίκησης της νέας δημοτικής Αρχής είναι εμφανείς σε όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο γινόμαστε όλοι αποδέκτες, το σύνολο ή η πλειονότητα των εκλεγμένων στο δημοτικό συμβούλιο αιρετών, των παραπόνων των δημοτών. Παράπονα που εδράζονται σε αναφυόμενα προβλήματα στην καθαριότητα του δήμου, στον ελλειπή φωτισμό κ.λπ. Ευρύτερα θα μπορούσα να επισημάνω ότι η παροχή υπηρεσιών του δήμου σε επίπεδο των ανταποδοτικών φόρων που πληρώνουν οι δημότες Λυκόβρυσης Πεύκης είναι υποδιαίστερη. Πρόκειται για προβλήματα όπως σας είπα που ο δήμος μειονεκτεί και που ακόμη και εμείς οι ίδιοι, οι εκλεγμένοι, γινόμαστε αποδέκτες τους, ενώ ταυτόχρονα δεν εκλείπουν από την πόλη οι οξύμορες χρήσεις. Λόγου χάρη, έχω παρατηρήσει τα φώτα της πόλης να είναι αναμμένα στις 8:00 το πρωϊ, γεγονός που συνιστά, αν μη τι άλλο, σπατάλη. Την ίδια ώρα τα απορριμματοφόρα εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους του δήμου, ενδεχομένως ολοκληρώνοντας τη συλλογή των απορριμμάτων από την πόλη, εργασία που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αυτή την πρωϊνή ώρα όλοι μας είτε για να κατευθυνθούμε στην εργασία μας είτε για να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο τους καθώς και για μια σειρά άλλων λόγων εξυπηρέτησης των αναγκών της καθημερινότητας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες κάθε νοικοκυριού, η πόλη σφίζει από τη ζωή στους δρόμους της. Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι η εικόνα των απορρημματοφόρων εκείνη τη χρονική στιγμή της ημέρας στους δρόμους της πόλης δεν συνάδει με τις ανάγκες των δημοτών, δημιουργώντας είτε προβλήματα στην κυκλοφορία είτε αποτελώντας εστία μόλυνσης.
Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα μία τέτοια κατάστηση στην πόλη σήμερα καθώς στη διοίκηση του δήμου υπάρχουν άτομα με μακρά αυτοδιοικητική πορεία, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης. Περιμέναμε όλοι μας μία καλύτερη εικόνα διοίκησης της πόλης μπορώ να πω συνολικά.
Αλήθεια, πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα κα Γώγου ή η κατάσταση ήταν ανάλογη και επί δημαρχίας του Δημήτρη Φωκιανού;
Να θυμίσω σχετικά, ότι και ο Δημήτρης Φωκιανός αντιμετώπισε ανάλογες δυσκολίες στην αρχή της δημαρχιακής του θητείας, στη συνέχεια όμως η κατάσταση εξομαλύνθηκε σταδιακά και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο της διοίκησής του τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα. Σήμερα παρατηρούμε ένα πισογύρισμα. Έτσι συναντάς κάδους απορριμμάτων χωρίς τα προστατευτικά καπάκια, υπερφορτωμένους κάδους με απορρίμματα σε βαθμό που το φυσικό επακόλουθο σκέψης είναι ότι δεν περισυλλέγονται στην ώρα τους ή ίσως ο αριθμός των κάδων στην πόλη δεν είναι επαρκής. Μην ξεχνάμε παράλληλα ότι ο πληθυσμός αυξάνεται στην περιοχή μας.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εντείνουν την κατάσταση που περιγράφετε ή αποτελούν βασική αιτία αυτής;
Νομίζω ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι ανάλογη με την εικόνα που παρουσίαζε ο δήμος και πέρυσι. Συνεπώς δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως γίνεται ο δήμος να ήταν περισσότερο καθαρός πέρυσι και είναι λιγότερο σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους έχει τεθεί και σε ισχύ το νέο μέτρο που έλαβε ο δήμαρχος με την αύξηση των δημοτικών φόρων στο δημοτικό διαμέρισμα της Πεύκης. Συνεπώς υπάρχουν και επιπλέον χρήματα για τη συγκεκριμένη εργασία. Όσο για το προσωπικό αυτό που ήταν πέρυσι, ανάλογο είναι και σήμερα και κατά διαστήματα ενισχύονται οι υπηρεσίες καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μικρής κατά βάση χρονικής διάρκειας.
Συνεπώς εάν με την ερώτησή σας αναζητάτε την αιτία του προβλήματος που σας περιγράφω, θα σας απαντήσω ξεκάθαρα. Είναι ζήτημα διαχείρισης. Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω την εικόνα που παρατηρείται. Έτσι τα Σαββατοκύριακα στην πλατεία της Λυκόβρυσης που περιστοιχίζεται από ταβέρνες η εικόνα με τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων σίγουρα δεν είναι μία εικόνα που τιμά τον δήμο.