«Η εικόνα των 8 μηνών λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβουλίου αναδεικνύει την αερολογία, την αδιαφορία, την τσαπατσουλιά, απαξιώνουν τη συμμετοχή στα κοινά», υποστηρίζει o Μανόλης Πάγκαλος.
Ο Μανόλης Πάγκαλος, επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ, του συνδυασμού που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη στις περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ένας άνθρωπος που για άλλους διακρίνεται από άκρατη ορθότητα πολιτικής σκέψης, είναι όμως και αρκετοί που διαφωνούν μαζί του. Βεβαιότητα πάντως είναι ότι δεν περνά απαρατήρητος με τις πολιτικές του τοποθετήσεις, ενώ υπερβάλλει ζήλον στην προσπάθειά του και πάντοτε στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων που θέτει το πολιτικό και κοινωνικό πλέγμα της πόλης, να προσφέρει τον καλύτερο πολιτικό του εαυτό του και να συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της πόλης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Είναι πολιτικός υπέρμαχος του διαλόγου και του δημοκρατικού ήθους και ηθικής, ενώ μία σημαντιοκή μερίδα δημοτών θεωρεί ότι ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει το εύρος των πολιτικών του δυνατοτήτων και ικανοτήτων σε επίπεδο πόλης και οι σχετικές προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Για τον ίδιο κάτι τέτοιο είναι μία πρόκληση που περιορίζεται μόνο από το πλέγμα της πολιτικής λειτουργίας της πόλης. Αυτό άλλωστε για αρκετούς θα είναι και το πολιτικό στοίχημα του Μανόλη Πάγκαλου έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές που αργούν ακόμη: Να βρει τις διεξόδους στο πλαίσιο των πολιτικών συνθηκών λειτουργίας της πόλης και αναπτύξει περαιτέρω τις πολιτικές του δεξιότητες που είναι σημαντικές.
Συνομιλήσαμε μαζί του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους πρόσφατα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περυσινού Μαϊου και οκτώ μηνών διοίκησης της νέας δημοτικής Αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Πόσο ικανοποιημένος πολιτικά είναι; Η εικόνα αυτών των οκτώ μηνών διοίκησης εκτιμά έχει φέρει στην επιφάνεια το σύνολο της βαθιάς πολιτισμικής κρίσης του τόπου, επισημαίνει σε τέτοιο βαθμό που απαξιώνεται η συμμετοχή στα κοινά και απομακρύνεται ο δημότης από τη σχετική ενασχόληση.
Άξιο λόγου είναι ότι ο Μανόλης Πάγκαλος εκτιμά ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν χειρίστηκε ούτε ένα ζήτημα της πόλης με ορθότητα πολιτικής βούλησης. «Αντιμετωπίστηκαν εντελώς μικροπολιτικά και σε επίπεδο συνωμοσιολογίας μεγάλα ζητήματα, όπως η συμμετοχή στα επισιτιστικά προγράμματα, και ακολουθήθηκε τακτική ανταρτοπόλεμου με ανακοινώσεις εναντίον εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής με χειραγώγηση από Δημάρχους όμορων Δήμων και πρώην Δημάρχων της περιοχής μας», επισημαίνει συγκεκριμένα.
H πόλη έχει ανάγκες που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος και χρειάζονται ορθή πολιτική κρίση και ισχυρή βούληση, αλλά πρώτιστα διάλογο, ενημέρωση και απαλλαγή από την «αερολογία», διατυπώνει ο επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Ένας χρόνος από τις δημοτικές εκλογές και 8 μήνες νέας διοίκησης και δημοτικού συμβουλίου. Περιγράψτε αναλυτικά και βήμα – βήμα τη λειτουργία του, πόσο σας ικανοποιεί και πόσο όχι, πάντοτε με πολιτικά κριτήρια και γιατί;
Δυστυχώς η λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου όχι μόνο δεν με ικανοποιεί, αλλά επιπλέον με προβληματίζει ιδιαίτερα. Η συνολική εικόνα αυτών των 8 μηνών αναδεικνύει όλα τα αρνητικά της βαθιάς πολιτισμικής κρίσης του τόπου μας, την έλλειψη πολιτικής παιδείας, την υπερίσχυση της προσωπικής προβολής, την αερολογία, την αδιαφορία, την τσαπατσουλιά, την εκδικητικότητα και άλλα τόσα που απαξιώνουν τη συμμετοχή στα κοινά και απομακρύνουν εν τέλει τον πολίτη, ακόμα περισσότερο, από τη δημιουργική ενασχόλησή του με τα κοινά.
H λειτουργία σας στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου και βάσει του περιγράμματος που αυτό θέτει στην ολότητά του, πόσο κοντά ή πόσο μακριά τελικά βρίσκεται έναντι όλων όσων θέλατε να προσφέρετε στην πόλη συμμετέχοντας πέρυσι στις δημοτικές εκλογές; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά «μαθήματα» που πήρατε;
Για δεκαετίες ο Νομοθέτης εκπαίδευσε τους πολίτες και τους αιρετούς κάθε εκλογικής διαδικασίας να μη συνεργάζονται!
Το ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα, δίνοντας στο όνομα της «δυνατότητας λήψης αποφάσεων» απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο συνδυασμό, οδήγησε την πλειοψηφία των αιρετών να «αλωνίζουν και να αυθαιρετούν», με ελάχιστες ομολογουμένως εξαιρέσεις, που δυστυχώς πιστοποιούν τον κανόνα.
Ο Δήμος μας δεν είναι εξαίρεση. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, έχοντας με το μέρος της το 34% όσων ψήφισαν, διαχειρίζεται με απολυταρχικό τρόπο τα πάντα, από απλά ζητήματα μέχρι σύνθετα. Συνεπώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνω αρνητικά «μαθήματα» και σαφώς έρχονται στιγμές που αναρωτιέμαι κατά πόσο η κοινωνία μας θα βγει από αυτόν τον βάλτο!
Όσα ήθελα από θέση διοίκησης να προσφέρω στον τόπο δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή διοικητική διάσταση του Δήμου. Όνειρό μου παραμένει η κοινή προσπάθεια, η συνεχής διαβούλευση, η πλήρης ενημέρωση των πολιτών, η συμμετοχή των δημοτών στα κοινά.
Σήμερα, δυστυχώς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Τοπικοί Σύμβουλοι και όλα τα συμβούλια των νομικών προσώπων και των διαφόρων Επιτροπών λειτουργούν με ελλιπέστατη ενημέρωση, που σε κάποιες στιγμές είναι τόσο σκανδαλώδης, που ακόμα και σύμβουλοι της πλειοψηφίας αντιδρούν.
Ποιά θέματα κατά τη δική σας πολιτική θέση θεωρείτε ότι αντιμετώπισε με ορθότητα πολιτικής βούλησης το δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα (με βάση την απόφαση που έλαβε ή ως διαδικασία διαλόγου) και ποια όχι;
Κατηγορηματικά ΚΑΝΕΝΑ!
Να αρχίσουμε από την προαναφερθείσα ελλιπέστατη ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων σε συμβούλια, επιτροπές και νομικά πρόσωπα. Δεν έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής στις παρατάξεις, έστω και μόνο δια λόγου και όχι δια ψήφου, σε όλα τα όργανα του Δήμου, κάτι που ναι μεν δεν το περιλαμβάνει ο Νόμος Καλλικράτης, αλλά έχει γίνει αποδεκτό στην πράξη σχεδόν παντού, ακόμα και στη λειτουργία της ΚΕΔΕ της προηγούμενης περιόδου, επί Ασκούνη.
Αντιμετωπίστηκαν εντελώς μικροπολιτικά και σε επίπεδο συνωμοσιολογίας μεγάλα ζητήματα, όπως η συμμετοχή στα επισιτιστικά προγράμματα, και ακολουθήθηκε τακτική ανταρτοπόλεμου με ανακοινώσεις εναντίον εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής με χειραγώγηση από Δημάρχους όμορων Δήμων και πρώην Δημάρχων της περιοχής μας.
Στο επίπεδο της λειτουργίας των νομικών προσώπων προωθήθηκαν ισορροπίες για να εξαλειφθούν ενδοπαραταξιακές διαμάχες, με συνέπεια την έκδηλη προσωπική προβολή στο ένα νομικό πρόσωπο και την αγωνιώδη προσπάθεια διαφύλαξης κεκτημένων στο άλλο.
Ζητήματα, όπως το πρόβλημα στην Πύρνα, η μείωση των δαπανών λειτουργίας του Δήμου, η αναχρηματοδότηση των δανείων, η αντιμετώπιση των διεκδικήσεων μέρους των δασών μας από πολίτες, η διαβούλευση με τους πολίτες, η συζήτηση για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, τα διαδημοτικά προβλήματα, όπως αυτό της Βύρωνος και των πέριξ δρόμων και πολλά άλλα είτε συζητιούνται «κεκλισμένων θυρών» είτε βρίσκονται σε «αγρανάπαυση»!