Περιγράψτε τη δική σας πολιτική θέση για την όσο γίνεται ιδανικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, εκείνη που λόγω αυτής της συγκεκριμένης λειτουργίας θα δύναται να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, το βασικότερο ζήτημα είναι η ενημέρωση και η συμμετοχή του Δημότη, γεγονός που γίνεται μόνο με συζητήσεις στις γειτονιές, με αναβαθμισμένη λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης και με διάθεση μη αποκλεισμού.
Εν συνεχεία, θεμελιώδες ζήτημα είναι η πραγματική συμμετοχή στις αποφάσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων, των μελών των Επιτροπών, των Τοπικών Συμβούλων και των Δημοτικών Συμβούλων. Αυτό το γεγονός μπορεί να συντελεστεί μόνο με την ύπαρξη εμπεριστατωμένων εισηγήσεων σε όλο το φάσμα των δημοτικών συνεδριάσεων και με την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση των Συμβούλων.
Στο θέμα των εισηγήσεων επανέρχομαι για πολλοστή φορά, το έχω κάνει ήδη δεκάδες φορές στα σχετικά συμβούλια, γιατί οι ελλείψεις των εισηγήσεων και τα λάθη τους αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία συνήθισαν να λειτουργούν οι Δημοτικές Υπηρεσίες, αλλά επίσης αποδεικνύουν και την προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή προσεγγίζει τη λειτουργία του Δήμου και δυστυχώς την έλλειψη απαιτήσεων από τους Συμβούλους, που απαρτίζουν τη Δημοτική Αρχή, σε όλα τα επίπεδα των Επιτροπών, των Τοπικών Συμβουλίων και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ποια θεωρείτε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης σήμερα σε πολιτικό – κοινωνικό – επιχειρηματικό ή και οικονομικό επίπεδο και ποια πολιτική και λύσεις προτείνετε;
Στα βασικά και διαχρονικά προβλήματα, που δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται, και τα οποία εντελώς επιγραμματικά θα προσπαθήσω να αναφέρω αμέσως παρακάτω, θεωρώ ότι πρέπει να αναδειχθεί η λειτουργία του Δήμου, συνολικά ως Οργανογραμματική Δομή. Ο Δήμος σήμερα λειτουργεί με προβληματικές σχέσεις μεταξύ των Διευθύνσεων, με ελλείψεις στις εσωτερικές διαδικασίες, με λανθασμένη χρήση του ανθρώπινου δυναμικού του.
Ως προς τα μεγάλα προβλήματα, πριν προχωρήσω στα τοπικά, πρέπει να θέσω το γενικό, που δεν είναι άλλο από την κατάσταση που τα μνημόνια έχουν φέρει την κοινωνία μας, με την πολυετή ύφεση, τη λιτότητα, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, την πολλαπλή ανθρωπιστική κρίση.
Στα τοπικά μας προβλήματα, εκτός από τη συνολική επίδραση και τα αρνητικά αποτελέσματα που η κρίση έχει συσσωρεύσει στο Δήμο, στους πολίτες και στους επαγγελματίες της περιοχής, αναφέρω επιγραμματικά τα παρακάτω:
- Την κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων,
- Την καθαριότητα της πόλης,
- Τη συντήρηση των οδοστρωμάτων,
- Τη νομική και ουσιαστική προστασία των δασών,
- Τη συντήρηση, λειτουργία και ανάδειξη των αθλητικών χώρων,
- Τη συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη των σχολικών μονάδων,
- Την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού στις δομές του Δήμου,
- Την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών,
- Την άνευ παρεμβάσεων των αιρετών στήριξη και ανάπτυξη της λειτουργίας των ΚΑΠΗ,
- Την προστασία και ασφάλεια των πολιτών,
- Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος,
- Την εξέλιξη της διαδημοτικής συγκοινωνίας,
- Τον καθαρισμό των φρεατίων ομβρίων υδάτων,
- Την διαχείριση των ρεμάτων,
- Την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων,
- Την απένταξη από το ΤΑΙΠΕΔ των 98 στρεμμάτων του κτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Λυκόβρυση (ΕΛΓΟ Δήμητρα, πρώην ΕΘΙΑΓΕ),
- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ηλιακού Χωριού (παραχωρητήρια, ΕΥΔΑΠ, καθαριότητα, συντήρηση),
- Την διαμόρφωση νέων σχεδίων πόλης,
- Το πρόβλημα με το Οικόπεδο Πέρρου (ΟΤ 25Α’ Πεύκης),
- Την ύπαρξη χώρων ταφής ή και καύσης νεκρών,
- Την διαχείριση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Υπάρχει και μια σειρά άλλων σοβαρότατων προβλημάτων, που χρειάζονται και τη συνδρομή ιδιαίτερης νομοθετικής ρύθμισης, όπως:
- η διαμόρφωση κανονιστικού περιβάλλοντος για τη χρήση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας,
- η ύπαρξη παλαιών σωληνώσεων αμιαντοτσιμέντου της ΕΥΔΑΠ, για το μέγεθος και την χωροταξία των οποίων παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν έχουμε λάβει απαντήσεις ούτε από το Δήμο ούτε από την ΕΥΔΑΠ.
Η διοικητική λειτουργία του δήμου σήμερα: η διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ. Ποια κατά τη γνώμη σας τα δυνατά τους σημεία και ποιες οι ελλείψεις τους ανά κατηγορία (διοίκηση, ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ). Ποιο πολιτικό προφίλ και «σκέπτεσθαι» οφείλουν να αποκτήσουν κατά τη γνώμη σας με στόχο πάντοτε την ανάπτυξη και την επόμενη καλύτερη μέρα στην πόλη;
Έχω την εντύπωση, ότι με όσα έχω προαναφέρει έχει δοθεί το αρνητικό στίγμα από τη σημερινή λειτουργία της διοίκησης του Δήμου.
Όσον αφορά στη λειτουργία των νομικών προσώπων, πρέπει τα αρνητικά της Δημοτικής αρχής να τα πολλαπλασιάσουμε για να δούμε την διοικητική ανωμαλία τους.
Αν ξεκινήσουμε από το ΠΕΑΠ, το μόνο που υπάρχει είναι η προβολή του προσώπου της Προέδρου του, μια προβολή που γίνεται με κάθε τρόπο!
Το έργο του ΠΕΑΠ θυμίζει «πολιτισμό σε πακέτο», με δεκάδες εκδηλώσεις και αερολογίες υπό μορφή δηλώσεων περί πολιτισμού, με εκμετάλλευση συλλόγων και δημιουργία πελατειακών σχέσεων, με στήριξη οικογενειακών στόχων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις συκοφαντίες κατά συμπολιτών μας που εκστομίζονται δια στόματος Προέδρου, την έλευση ημετέρων και τη χειραγώγηση των συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει χωρίς εισηγήσεις, αρκεί για να κατανοήσουμε πως δαπανώνται σε περιόδους κρίσης τα χρήματα των δημοτών μας. Σκεφτείτε ότι οι δεκάδες εκδηλώσεις του ΠΕΑΠ είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες φωτογραφήσεις, στις οποίες κεντρικό πρόσωπο ήταν, σχεδόν σε όλες, η κυρία Πρόεδρος.
Και εδώ, είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω τον τρόπο αντίδρασης της κυρίας Προέδρου, τόσο στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας για τη λειτουργία του ΠΕΑΠ, όσο όμως και στην επιτυχημένη κατά την άποψή της αποχή της πλειοψηφίας του Δήμου από τη συζήτηση για θέματα ελέγχου του ΠΕΑΠ, που είχε αιτηθεί η αντιπολίτευση.
Ως προς το ΚΟΙΠΑΠ, εκτός από τα κλασικά προβλήματα έλλειψης ενημέρωσης αφού ελάχιστα θέματα ημερήσιας διάταξης συνοδεύονται από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, υπάρχει ένα διαχρονικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την διαχείριση του έμψυχου προσωπικού. Οι συνεχείς προσωπικές κόντρες και οι προσπάθειες δημιουργίας «αυλής» των διοικούντων επηρεάζουν όχι μόνο τις δομές του ΚΟΙΠΑΠ, αλλά και τους πολίτες.
Δυστυχώς, και στα δυο νομικά πρόσωπα, όπως και σε πολλές επιτροπές του Δήμου, περιφέρονται πολίτες «αυλοκόλακες», διακοσμητικά στοιχεία και τοποτηρητές διαφόρων αιρετών, οι οποίοι προσπαθούν με την ανέξοδη συμμετοχή τους να διαμορφώνουν καταστάσεις, προς όφελος άραγε τίνος…;
Άπτομαι της ευκαιρίας να πω ότι σε όλες τις δομές του Δήμου κινούνται λιγότεροι από εκατό δημότες, οι οποίοι τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα εκπρόσωποι πολλών συλλόγων, συλλογικοτήτων, δημοτικών παρατάξεων, κομματικών χώρων που με την παρουσία τους «διευκολύνουν» τη λειτουργία της πλειοψηφίας.
Σαφώς δεν θέλω να θίξω εκπροσώπους συλλογικοτήτων της περιοχής μας που με το έργο τους έχουν αναδείξει ιδιαίτερα θετική τοπική δράση, αλλά δυστυχώς καταγράφω μια πραγματικότητα, που οι δημότες την συζητούν.
Με ρωτάτε ποιο «πολιτικό σκέπτεσθαι» θα έπρεπε να διατρέχει όλες τις δομές του Δήμου.
Μόνο μια απάντηση έχω: Συνεργασία με αξιολόγηση της συμμετοχής ενός εκάστου και αποβολή προσωπικής προβολής.