Βλάβη στο ριζικό σύστημα συστάδας πεύκων στην οδό Δαγκλή σημειώθηκε από εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ – καμία ανάληψη της πολιτικής ευθύνης μέχρι σήμερα.
Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης οι εργασίες της αναδόχου εταιρείας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.με στόχο την τοποθέτηση καλωδίωσης υπόγειας τάσης στην οδό Δαγκλή στο οικόπεδο Πέρρου. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας όταν οι εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση των σχετικών καλωδίων, πραγματοποιήθηκαν στην πράξη σε απόσταση ανάσας συστάδας Πεύκων, δημιουργώντας μάλιστα βλάβη σε αυτά. Το αν ή όχι το ζωτικό τους σύστημα ύπαρξης έχει βλαπτεί οριστικά σε όλα τα πεύκα ή σε μέρος αυτών ή εάν με την κατάλληλη φροντίδα θα «σωθούν» και θα συνεχίσουν να κοσμούν την οδό Δαγκή είναι ένα θέμα για το οποίο θα αποφανθεί δασολόγος.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μιλώντας σχετικά με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Βαγγέλη Παπανικολάου, διαπίστωσε τα εξής: Ο αντιδήμαρχος ενημερώνεται διαδικαστικά για τα έργα που εκτελούνται στην πόλη, ενώ η άδειά του σε επίπεδο τουλάχιστον υπογεγραμμένου εγγράφου δεν απαιτείται. Βάσει τυποποιημένου σχεδίου εκτέλεσης έργου, ο εκάστοτε εργολάβος που εκτελεί έργα στην πόλη οφείλει να ενημερώσει τον δήμο σε περίπτωση που θα συναντήσει εμπόδια, π.χ. στη συγκεκριμένη περίπτωση τη συστάδα πεύκων. Ο ρόλος της υπηρεσίας Τεχνικών Έργων του δήμου εξαντλείται κατά βάση στον έλεγχο αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου μετά την εκτέλεση εργασιών και στη διενέργεια εκείνων των διαδικασιών που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση στο μέτρο που αυτή δεν έχει ορθά πραγματοποιηθεί από τον εκάστοτε εργολάβο.
Τώρα σε ότι άπτεται της εν λόγω υπόθεσης και βάσει του σχεδίου έργων της αναδόχου εταιρείας του ΔΕΔΔΗΕ είχε δηλωθεί ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν είτε στο οδόστρωμα είτε στο πεζοδρόμιο. Δεδομένου όμως ότι το οικόπεδο Πέρρου είναι αδιαμόρφωτη περιοχή, πεζοδρόμιο δεν υφίσταται. Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Παπανικολάου: «Ο Εργολάβος έπρεπε να περάσει τα καλώδια από τον δρόμο ή να ενημέρωσει τον δήμο ότι εάν τα περάσει από την άκρη του οδοστρώματος, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πεζοδρόμιο, οι εργασίες θα εκτελεστούν δίπλα σε μία σειρά από πεύκα ώστε να προβούμε σε μία λύση που δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους». Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συνέβη και σήμερα μετά από μία σειρά αντιδράσεων πολιτικών και μη παραγόντων του τόπου, αναμένεται η εκτίμηση του δασολόγου σχετικά με τη βιωσιμότητά τους. Όπως εκτιμάται μέχρι στιγμή αυτή ως επί το πλείστον δεν διακυβέβευται αλλά σαφώς θα χρειαστούν φροντίδα και προστασία μετά το πλήγμα που έχουν δεχθεί.
Σε κάθε περίπτωση όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, κ. Παπανικολάου ο δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή, ενώ ο δήμος έχει ήδη αναθέσει σε συνεργαζόμενο δικηγόρο την αποστολή εξώδικου στον αρμόδιο φορέα για την βλάβη που έχει προκαλέσει στην περιοχή. «Εάν η βλάβη σε κάποιο πεύκο ή σε περισσότερα από ένα δεν μπορεί να διορθωθεί», εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, «τότε ο φορέας που προκάλεσε τη βλάβη θα αποκαταστήσει το περιβάλλον τοποθετώντας ενήλικα πεύκα στην περιοχή με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην οδό Δαγκλή». Αυτά σε ότι αφορά τα γεγονότα, όσο για τις ανακοινώσεις των αιρετών σχετικά θα τις διαβάσετε στη συνέχεια. Πριν όμως προχωρήσουμε ας δούμε ποια μαθήματα διδάσκει η διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης από τον δήμο και για τον δήμο.
Μία δημοτική κρίση με μηδενική ανάληψη πολιτικής ευθύνης
Τη γενική διαμαρτυρία έως και κατακραυγή που προκάλεσε η βλάβη των έργων της κατασκευάστριας εταιρείας στη συστάδα πεύκων στην οδό Δαγκλή ακολούθησαν ανακοινώσεις των εμπλεκομένων αντιδημάρχων, Βαγγέλη Παπανικολάου ως αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων αλλά και Δημήτρη Κατραμάδου ως αντιδημάρχου Περιβάλλοντος. Ο μεν πρώτος διευκρίνισε εν πολλοίς ότι το ζήτημα ήταν υπηρεσιακό και ο δήμος δεν γνώριζε το λάθος στο οποίο θα υποπέσει ο εργολάβος και συνεπώς δεν κατάφερε να το προλάβει, ο δε δεύτερος, ο κ. Κατραμάδος τόνισε με τη σειρά του ότι δεν γνώριζε σχετικά. Τοποθέτηση ή ανακοίνωση της πολιτικής ομπρέλας των αντιδημάρχων και του πρώτου πολίτη της πόλης, του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Τι προκύπτει λοιπόν από τη συγκεκριμένη διαχείριση κρίσης από τη διοίκηση του δήμου. Ότι υπηρεσιακά ο δήμος και οι εμπλεκομένοι αντιδήμαρχοι που δεν γνώριζαν σχετικά δεν φέρουν τυπικά και το βάρος κάποιας πολιτικής ευθύνης. Λάθη γίνονται και λάθη θα γίνονται και ουδείς πολιτικός φέρει το «αλάθητο του Πάπα». Γιατί λάθη πραγματοποιούν μόνο όσοι εργάζονται, η απραξία σαφώς και δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε οποιοδήποτε λάθος. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεδομένης της γνώσης του δήμου περί έλλειψης πεζοδρομίου στην περιοχή ίσως η προσοχή θα έπρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερη και αυτό διατυπώνουμε ως λάθος, την έλλειψη πρόληψης.
Αυτό όμως που προκύπτει πολιτικά και υπερβαίνει όλα τα παραπάνω γιατί είναι σαφής η ευαισθησία της διοίκησης στην διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος, είναι ότι τα λόγια θα πρέπει να γίνονται πράξεις έγκαιρα. Τα δε λόγια μάλιστα δεν οφείλουν να είναι μόνο υπηρεσιακά που αυτή είναι και η μία όψη του νομίσματος στην υπόθεση. Οφείλουν να είναι και πολιτικά και αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και σε επίπεδο πολιτκής ευθύνης μέχρι σήμερα κανείς δεν την έχει αναλάβει ως όφειλε. Γιατί άξιος πολτικός δεν είναι ο αλάνθαστος πολιτικός αλλά αντίθετα ο πολιτικός που μολονότι αντιλαμβάνεται ότι δεν γνώριζε σχετικά ώστε να προλάβει μία κατάσταση, έχει την παρρησία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Αυτός είναι ο πολιτικός που σε ηθικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο πράττει αυτά που οφείλει και πολιτικά κερδίζει τις εντυπώσεις.
Και για του λόγου το αληθές θα αναφέρουμε μόνο μία από τις πρόσφατες κρίσεις και τον τρόπο που αυτή διαχειρίστηκε στο δήμο. Χρονικά βρισκόμασταν στα λίσθια της διοικητικής θητείας του Δημήτρη Φωκιανού, όταν αναστάτωση προκλήθηκε στο δήμο από φωτιές απορριμάτων που ξέφυγαν τον έλεγχο στη Λυκόβρυση. Υπηρεσιακά ο τότε δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το μέγεθος των απορριμάτων σε καύση και το πρόβλημα που αυτή μπορούσε να προκαλέσει. Δεν έμμεινε όμως σε αυτό. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γιατί ως αιρετός με μακρά θητεία γνωρίζει πολύ καλά ότι άλλο η υπηρεσιακή και άλλο η πολιτική ευθύνη. Είχε συγκεκριμένα δηλώσει σχετικά σε ερώτημα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ εκείνη την εποχή: «Δεν το γνώριζα, θα πράξω κάθετι που απαιτείται ώστε να μην ξανασυμβεί. Πάραυτα αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και ζητάω δημόσια συγνώμη». Μία δήλωση είκοσι λέξεων βαθιά ανθρώπινη και πρώτιστα πολιτική η οποία και έδωσε τους τίτλους τέλους στην κρίση που ανέκυψε στον δήμο. Όσο για την πρόσφατη κρίση με τα «πληγωμένα πεύκα» στην οδό Δαγκλή, η ανάληψη της πολτικής ευθύνης αποτελεί ένα ζήτημα ακόμη σε αναμονή, ενώ είναι αβέβαιο εάν αυτή θα αναληφθεί ή όχι.