Άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν τα κάτωθι:
- Δημιουργία χώρου επεξεργασίας των αποβλήτων κλαδέματος.
- Δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, επιτυγχάνοντας έτσι την εξασφάλιση εσόδων για τον Δήμο από την απ’ ευθείας πώληση τους και από την προβλεπόμενη επιδότηση των ανακυκλώσιμων.
- Δημιουργία πράσινων σημείων για την συλλογή ειδικών ανακυκλώσιμων υλικών (λαδιών, μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών κλπ)
- Δημιουργία επαρκούς δικτύου κάδων συλλογής στερεών αποβλήτων, με στόχο τη διαλογή αυτών στην πηγή (π.χ. διαθεσιμότητα ενιαίου ή διαφορετικών κάδων για πλαστικό, χαρτί, γυαλί, μέταλλα, βιοαπόβλητα), αποβλέποντας στη μείωση κατά το δυνατόν της ποσότητας των σύμμεικτων.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες περιορισμού της παραγωγής και της ορθής διαχείρισης των παραγόμενων στερεών αποβλήτων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι με την απόφαση ΔΣ 93/2015 αποφασίστηκε η συγκρότηση της Ομάδας Έργου για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με πρόεδρο τον Δήμαρχο και μέλη στελέχη της Διοίκησης (Αντιδήμαρχοι), τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και στελέχη των υπηρεσιών του δήμου.
Επιπλέον, από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι περίπου 8.400 τόνοι σύμμεικτων ΑΣΑ θα οδηγούνται προς επεξεργασία σε κεντρικές μονάδες.
Σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ (2015), η υγειονομική ταφή θα αποτελεί την τελευταία επιλογή και μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ. Το νούμερο αυτό για το για το Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης ισοδυναμεί με περίπου 4.900 τόνους.
Επιπλέον, οι στόχοι για την εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών (βιοαπόβλητα, χαρτί, ξύλο, χόρτα), που αποτελούν, περίπου, το 70% των ΑΣΑ των δήμων της Αττικής επιβάλλουν η μέγιστη ποσότητα που επιτρέπεται να θάβεται, πάντα μετά από επεξεργασία, είναι οι 576.292 τόνοι το 2013 και οι 403.404 τόνοι το 2020. Αυτό σημαίνει, 150 και 105 τόνοι, ανά 1.000 κατοίκους, αντίστοιχα. Συνεπώς μέχρι το 2020 η μέγιστη ποσότητα ΒΑΑ που θα μπορεί να θάβεται από το Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης είναι περίπου 3.400 τ ΒΑΑ, ήτοι περίπου 4.900 τ ΑΣΑ. Το νούμερο αυτό συμπίπτει με το 30% του συνόλου των ΑΣΑ που προαναφέρθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι στους υπολογισμούς δεν λαμβάνεται υπόψη η ενδεχόμενη μείωση των απορριμμάτων για λόγους ασφαλείας δεδομένου μάλιστα ότι τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξε μεγάλη μείωση λόγω γενικότερης οικονομικής κρίσης. Ασφαλώς περαιτέρω η μείωση της παραγωγής ΑΣΑ, θα συμβάλει επιπλέων στη μείωση του διαχειριστικού κόστους.